Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Ενισχυτές

Εντάσεις Ενισχυτών: Σχέσεις Watt, dB, SPL και Έντασης

<< < (10/11) > >>

tech21man:

--- Παράθεση από: adr1anos στις 24/03/11, 12:49 ---
--- Παράθεση από: Kosthrash στις 23/03/11, 08:24 ---Επισης ας συμβουλέψει οποιος γνωριζει σχετικα με τον τροπο που υπολογιζουμε τα dB SPL για μια καμπινα με 2 ή και 4 μεγαφωνα, πχ με 4 Celestion Vintage 30 (των 100dB SPL ευαισθησιας). Thanks  ;)

--- Τέλος παράθεσης ---

Πολύ ωραία ερώτηση.
Για να το δούμε χωρίς να μπούμε στα πολλά μαθηματικά, θα κάνουμε την παραδοχή ότι όταν περνάμε από 1 σε δύο όμοια μεγάφωνα σε σύνδεση σε σειρά, ο ενισχυτής παρέχει την ίδια αρχική ισχύ πλέον και στα δύο μεγάφωνα, δηλαδή την διπλάσια.

Τότε:
Για κάθε διπλασιασμό όμοιων μεγαφώνων, παίρνουμε +6dB επιπλέον.
Αυτά αναλύονται σε:
+3dB από την πρόσθεση των SPL των δύο μεγαφώνων (δηλαδή τον διπλασιασμό του sensitivity), και ακόμα
+3dB από τον διπλασιασμό της ισχύος που παρέχει ο ενισχυτής (καθώς τα Ohm γίνονται τα διπλάσια)

Για καμπίνα με 2 μεγάφωνα με τα ίδια Ohm με το αρχικό μεγάφωνο, έχουμε   κέρδος
+3dB από την πρόσθεση των SPL των 2 μεγαφώνων,

Για καμπίνα με 4 μεγάφωνα με τα ίδια Ohm, αν δεχτούμε ότι όλα μοιράζονται την ίδια αρχική ισχύ που είχε το πρώτο μεγάφωνο, τότε έχουμε κέρδος
+6dB από την πρόσθεση των SPL των 4 μεγαφώνων, δηλαδή:
στα ίδια ακριβώς watt ισχύος θα ακουγόμαστε περίπου διπλάσια δυνατά!...

Να ένας καλός λόγος, εάν έχεις 5w ενισχυτάκο και θέλεις να βγάλεις μία πρόβα με κτήνος drummer, βάλε τον σε μία καμπίνα με 4 μεγάφωνα με υψηλό sensitivity πχ Celestion V30's.

--- Τέλος παράθεσης ---


Για τρανζιστορ ενισχυτη, ναι, για λαμπα οχι. Θα βγαζει την ιδια ισχυ για διαφορετικα φορτια...Δεν μπορεις να κανεις ενα ενισχυτακι 5 watt 10 watt βαζοντας 4ρι μεγαφωνο αντι για το 8ρι του...Δεν μπορω να θυμηθω ακριβως την εξηγηση, μου την ειχε πει ενας ηλεκτρονικος σε ενα forum αλλα δεν τη θυμαμαι!!!


Επιπροσθετα δεν μπορω να καταλαβω ακριβως τα "+3db απο την προσθεση της ευαισθησιας των μεγαφωνων".Δλδ βγαινεις με ενα 5ρακι λαμπατο που τροφοδοτει μια 16ρα η 4ρα καμπινα με 4 12ρια, 100db το καθενα. Δεν ισχυει οτι το καθενα θα χρειαστει 1 watt για να ανεβασει τα πρωτα 100 db? Μεχρι να παει (το καθενα μεγαφωνο) στα 103 δε θελει 2 watt? Δλδ 8 watt απο τον ενισχυτη. Φαντασου, απλα το καθε μεγαφωνο να ηταν τοποθετημενο σε καθε γωνια του δωματιου. Αλλα συνδεδεμενα σε σειρα.


Τελος αν εχεις μεγαφωνα, στιβαγμενα, δλδ φαντασου δυο 100ρια το ενα κατω προς το πατωμα, το αλλο απο πανω του, σαν ορθια 2x12 νομιζω οτι το κατω θα παει απατο. Οκ ο ηχος του ειναι εκει, αν το βγαλεις θα επηρεασει την τονικοτητα κτλ. Αλλα, μεχρι να ερθει στο αυτι σου χανει db! Σε σχεση με το πανω, ενας μου ανελυσε οτι θα χασει εως και 6db...Οποτε δυο mismatched σε ευαισθησια οντως βοηθανε. Το εκανα, live με 2x112 και την κατω πιο ευαισθητη (100db αντι για 97). Δεν ακουγα την κατω...Εξω αρκετοι ακουγαν και τις δυο αφου παιζαμε πιο ψηλα και σκαγανε. Παντως μικροφωνο μονο στο ενα θα βαλεις!!!

adr1anos:

--- Παράθεση από: tech21man στις 24/05/11, 13:33 ---Για τρανζιστορ ενισχυτη, ναι, για λαμπα οχι.

--- Τέλος παράθεσης ---

Οι εξισώσεις ισχύος και απόδοσης δεν διαχωρίζουν μεταξύ λαμπάτων και τρανζιστοράτων, όλα διέπονται από τους ίδους κανόνες.


--- Παράθεση από: tech21man στις 24/05/11, 13:33 ---Θα βγαζει την ιδια ισχυ για   διαφορετικα φορτια...Δεν μπορεις να κανεις ενα ενισχυτακι 5 watt 10 watt   βαζοντας 4ρι μεγαφωνο αντι για το 8ρι του...Δεν μπορω να θυμηθω ακριβως   την εξηγηση, μου την ειχε πει ενας ηλεκτρονικος σε ενα forum αλλα δεν   τη θυμαμαι!!!

--- Τέλος παράθεσης ---

Πράγματι έτσι είναι, να σου το εξηγήσω εγώ να το θυμάσαι, μιας και είναι κοινό ερώτημα και αντικείμενο πολλών αποριών:
Οι μετασχηματιστές εξόδου στους λαμπάτους είναι σχεδιασμένοι να βγάζουν την ίδια, πλήρη ισχύ από τις λυχνίες σε όλα τα επιτρεπτά φορτία (να υλοποιείται δηλαδή το maximum power transfer). Αυτό επιτυγχάνεται με διαφορετικά σπειρώματα. Η έξοδος για πχ 8Ohm έχει περισσότερα σπειρώματα από εκείνη των 4Ohm με αποτέλεσμα στο διπλάσιο φορτίο να βγάζει περισσότερα volts με αποτέλεσμα και η μεταφερόμενη ισχύς στο μεγάφωνο να παραμένει η ίδια, βάσει του P=V^2/R.
Η πλήρης θεωρία υπάρχει εδώ: http://www.elsevierdirect.com/companions/9780750669887/casestudies/Unit%201/Chapter%2027%20-%20Transformers%20and%20power%20transfer.pdf


--- Παράθεση από: tech21man στις 24/05/11, 13:33 ---Επιπροσθετα δεν μπορω να καταλαβω ακριβως τα "+3db απο την προσθεση της ευαισθησιας των μεγαφωνων".
Δλδ   βγαινεις με ενα 5ρακι λαμπατο που τροφοδοτει μια 16ρα η 4ρα καμπινα με 4   12ρια, 100db το καθενα. Δεν ισχυει οτι το καθενα θα χρειαστει 1 watt   για να ανεβασει τα πρωτα 100 db? Μεχρι να παει (το καθενα μεγαφωνο) στα   103 δε θελει 2 watt? Δλδ 8 watt απο τον ενισχυτη. Φαντασου, απλα το καθε   μεγαφωνο να ηταν τοποθετημενο σε καθε γωνια του δωματιου. Αλλα   συνδεδεμενα σε σειρα. Τελος αν εχεις μεγαφωνα, στιβαγμενα,   δλδ φαντασου δυο 100ρια το ενα κατω προς το πατωμα, το αλλο απο πανω   του, σαν ορθια 2x12 νομιζω οτι το κατω θα παει απατο. Οκ ο ηχος του   ειναι εκει, αν το βγαλεις θα επηρεασει την τονικοτητα κτλ. Αλλα, μεχρι   να ερθει στο αυτι σου χανει db! Σε σχεση με το πανω, ενας μου ανελυσε   οτι θα χασει εως και 6db...Οποτε δυο mismatched σε ευαισθησια οντως   βοηθανε. Το εκανα, live με 2x112 και την κατω πιο ευαισθητη (100db αντι   για 97). Δεν ακουγα την κατω...Εξω αρκετοι ακουγαν και τις δυο αφου   παιζαμε πιο ψηλα και σκαγανε. Παντως μικροφωνο μονο στο ενα θα βαλεις!!!

--- Τέλος παράθεσης ---

Μπερδεύεσαι διότι προσπαθείς να αντικαταστήσεις την θεωρία με τον κοινό νου.
Σου συνιστώ να ρίξεις μία ματιά σε αυτή την σελίδα που περιγράφει περισσότερο εύληπτα από τα συνήθη πανεπιστημιακά βιβλία την θεωρία γύρω από την αντιστοίχιση παραγόμενης ισχύος και μεταφερόμενης στον αέρα μέσω της ευαισθησίας των μεγαφώνων:
http://www.tubecad.com/2009/02/blog0157.htm  Δες από το "Back to Power Boosters" και μετά.
Θα σου λύση όλες τις απορίες και θα σε προστατέψει από άστοχες υποθέσεις και ερμηνείες. 

Jezus:

--- Παράθεση από: adr1anos στις 24/05/11, 10:29 ---Για να παράξουμε 110 dB SPL σε 1m απόσταση από μία καμπίνα με 4 μεγάφωνα ευαισθησίας 100dB χρειαζόμαστε έναν ενισχυτη ισχύος 5 wRMS με headroom 3dB.

Οπότε εάν σκεφτήτε και παραπάνω headroom για περισσότερα καθαρά, όπως είπε και ο Κώστας η βέλτιστη ισχύς για μονή καμπίνα σε live είναι περίπου τα 30watt.

--- Τέλος παράθεσης ---

Να προσθεσω οτι στα παραπανω παραδειγμα ο ενισχυτης 5 βατ θα παιζει στο τερμα, πραγμα που δεν ειναι παντα ποθητο, και επισης αυτα εχουν να κανουν με dB  SPL και φυσικη, αλλα το αυτι λειτουργει διαφορετικα αναλογα με το συχνοτικο περιεχωμενο. Γι'αυτο λεμε και οτι π.χ. ενας λαμπατος 5 βατα θα ακουγεται (δεν θα ειναι απαραιτητα πιο δυνατος σε dB SPL, απλα στο αυτι θα ακουγετε ετσι) πιο δυνατα απο εναν τρανζοστορατο στα ιδια βατ. Λογο συχνοτητων, αρμονικων κτλ. Το συχνοτικο περιεχωμενο του Χ ηχου (π.χ. απο ενισχυτη κιθαρας) εχει να κανει και με το ποσο δυνατα τον ακουνε τα αυτια μας, μονο του αλλα και σε σχεση με τον Ψ ηχο (π.χ. ντραμς). Επειδη το φασμα/ευρος των Χ και Ψ μπορει να ειναι παρομοιο, αυτο σημαινει οτι ο Χ π.χ. θα χρειαστει πολυ περισοτερη ισχυ για να ακουστει διπλα στον Ψ, ασχετα αν μονος του βγαινει δυνατα και με λιγοτερη ισχυ.
Για τους ιδιους λογους τα μπασα χρειαζωντε περισοτερα βατ (αυτι, διασπορα χαμηλων συχνοτητων, ακουστικη κτλ) και οχι γιατι εχουν μεγαλα μεγαφωνα κτλ.

Jezus:
Δεν ξερω αν ημουν κατανοητος με το παραπανω μυνημα, οποτε δειτε και αυτο το γραφημα για να το εξηγησω και με πιο επιστημονικο τροποFletcher-Munson Curve / Equal Loudness Contour

http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher%E2%80%93Munson_curves

http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour

Δηλαδη το αυτι του ανθρωπου θελει διαφορετικη ενταση σε καθε συχνοτητα για να νομιζει οτι ακουει το ιδιο αποτελεσμα, πραγμα που εξηγει π.χ. γιατι για το μπασο θελουμε πιο μεγαλη ισχυ.
Οποτε με ενα πολυ δυνατο ντραμερ και δυο λαμπατες κεφαλες να παιζουν δυνατα, με 100 βατ το μπασο δεν θα ακουγετε οπως πρεπει, ο ενισχυτης θα ειναι τερματισμενος, και ετσι και εχετε 5-χορδο και πατε να παιξετε στη Σι ο ενισχυτης θα λασπωσει τελειως.

ibanezbass:
Παιδια ενταξει...ειστε πολυ καμενοι!(με τη καλη εννοια! ;D )
Θα κατσω να μελετησω τις απαντησεις σας μεσα στο σαββατοκυριακο...
Νομιζω το ξαναρωτησα αλλα....αλλα οσων αφορα (το σκοτωσα? ;D ) την ευαισθησια ενος ηχειου...απο ποσα db ξεκινουν και ποσα τελειωνουν?ποια θα ηταν μια μεση τιμη ενος μετριου ηχειου?
ευχαριστω.! :D

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View