Το Στέκι των Κιθαρωδών

Περι μουσικής => F.A.Q. μουσικής γενικά => Αρμονία και θεωρία της μουσικής => Μήνυμα ξεκίνησε από: Vagriego στις 31/07/05, 06:33

Τίτλος: Αρπίσματα και αρπέζ...
Αποστολή από: Vagriego στις 31/07/05, 06:33
Ποιές νότες αποτελούν τά αρπέζ και τα αρπίσματα των γνωστών συγχορδιών;Υπάρχει κάποιος στάνταρ τρόπος δημιουργίας των αρπέζ και αρπισμάτων;Υπάρχει κάποιο βιβλίο
πού να τα έχει αυτά για όλες τις συγχορδίες;
Τίτλος: Απ: Αρπίσματα και αρπέζ...
Αποστολή από: fatses asteies στις 31/07/05, 12:18
Πρώτον είσαι σε λάθος κατηγορία. Αλλά αυτό κάποιος συντονιστής θα το διορθώσει. Όσον αφορά τήν ερώτηση σε κάθε συγχορδία παίζεις και το arpeggio της που μάλιστα καλό είναι να το πιάνεις και με τη συγκεκριμένη δακτυλοθεσία για να σου βγαίνει σωστά. Και δεν υπάρχει μόνο μια θέση αλλά τόσες όσες και οι νότες της συγχορδίας. Για μια ματζορε λοιπον παίζεις τις νότες της συγχορδίας (1η 3η 5η της κλίμακας-όπως οι νότες της συγχορδίας) με τη σειρά σε όλες τις χορδές της κιθάρας κατεβαίνοντας και ανεβαίνοντας σε 1η θέση όταν ξεκινάς από την 1η νότα σε 2η όταν ξεκινάς από τη 2η κοκ. Αν η συγχορδία είναι τετράφωνη (πχ. C7) τότε το arpeggio της έχει κι αυτό τέσσερις νότες και πάει λέγοντας. Στάνταρ τρόπος ναι, υπάρχει όπως σου είπα και πιο πάνω είναι δεδομένη η δακτυλοθεσία (όχι υποχρεωτική, δηλαδή και αλλιώς να το παίξεις πάλι arpeggio θα είναι αλλά υπάρχει το σωστό πιάσιμο όπως και με τις κλίμακες). Σίγουρα σε σχεδόν όλα τα βιβλία εκμάθησης κιθάρας αναφέρονται όλα αυτά. Επίσης υπάρχουν και διατονικά arpeggio ( δεν επεκτείνομαι άλλο γιατί μάλλον θα σε μπερδέψω περισσότερο).


Τίτλος: Απ: Αρπίσματα και αρπέζ...
Αποστολή από: oldnavy στις 08/09/05, 16:31
Έστω άρπισμα της μορφής b-i-m-i-a-i-m-i.
Η ερώτηση μου είναι η εξής: κάθε χτύπημα χορδής είναι και 1/4  ?  Αν παιχτεί πιο γρήγορα είναι 1/8  ? Τι συμβαίνει ακριβώς ? Πώς μετριέται ?
Τίτλος: Απ: Αρπίσματα και αρπέζ...
Αποστολή από: freemind στις 08/09/05, 18:36
Ο χρονος εξαρταται απο το κομματι και τη τεχνικη καταρτιση! Μπορεις να κανεις ενα "γεματο" χρονικα αρπεζ σε ενα κομματι για να του δωσεις περισσοτερη ενταση, ή μπορεις να κανεις ενα αρπεζ ανα χτυπημα χρονου ( υπολογιζοντας τριηχα ή 2 ογδοα ), εαν αυτο πιστευεις οτι ταιριαζει στο κομματι!
Τίτλος: Απ: Αρπίσματα και αρπέζ...
Αποστολή από: parlats στις 13/11/05, 17:38
Η ταχύτητα εξαρτάται από πολλά. Σκέψου ένα arpeggio παιγμένο από Al Di Meola και ένα από Malmsteen. Η διαφορά είναι εμφανής. Μπορεί να κάνουν το ίδιο arpeggio αλλά με διαφορετική ταχύτητα.
Τίτλος: Απ: Αρπίσματα και αρπέζ...
Αποστολή από: oldnavy στις 13/11/05, 20:26
Η ταχύτητα εξαρτάται από πολλά. Σκέψου ένα arpeggio παιγμένο από Al Di Meola και ένα από Malmsteen. Η διαφορά είναι εμφανής. Μπορεί να κάνουν το ίδιο arpeggio αλλά με διαφορετική ταχύτητα.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως, ....
Το έγραψα σε guitar pro, έβαλα και τον μετρονόμο, έδωσα και την χρονική αξία και κατόπιν έπεξα με το πρόγραμμα μαζί, έτσι κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει......
Τίτλος: Απ: Αρπίσματα και αρπέζ...
Αποστολή από: parlats στις 14/11/05, 03:55
Πρόσεχε λιγάκι με τα arpeggios φίλε "παλιοναυτικέ", είναι δύσκολα και πολύ γρήγορα.
Μη πάθουν τα δακτυλάκια σου τίποτα, είναι και λίγο παλιά μοντέλα  ;D ;D ;D