Το Στέκι των Κιθαρωδών
Διάφορα => Περί παντός => Άνθρωπος και ζωή => Μήνυμα ξεκίνησε από: UNPLAGGED στις 06/08/08, 14:05
-
Το σημερινό Εκπαιδευτικό Σύστημα, σε Ελλάδα και Εξωτερικό, περνάει μία βαθειά κρίση.
ΟΙ μέθοδοι διδασκαλίας ελάχιστα έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες, αφού ως επι το πλείστον
βασίζονται σε παθητικές μορφές Διδασκαλίας (παράδοση με σημειώσεις, διαφάνειες, τώρα με Powerpoint),
όπου ο φοιτητής βομβαρδίζεται από γνώση, χωρίς ΣΥΝΗΘΩΣ να συμμετάσχει ενεργά, ώστε να την αφομοιώσει.
Τι γνώμη έχετε γι αυτό, και τι θα προτείνατε ως σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας;
::)
-
Η μόνη καινοτομία (αν θεωρείται καινοτομία) είναι το ότι τα παιδιά πλέον μαθαίνουν αυτά που υποτίθεται πως πρέπει να μαθαίνουν μόνο από τα φροντιστήρια. Κλαιν μάιν εκπαίδευση και γνώσεις. Παπαγαλάκια θέλουν που να αποστηθίζουν 500 σελίδες και να τα γράφουν στις πανελλήνιες. Αν αυτό θεωρείται γνώση τότε κάθε λυκειόπαιδο θα'πρεπε να προσλαμβάνεται στη NASA!
-
Το έχουμε συζητήσει πολλάκις το θέμα της παιδείας στην ελλάδα.
Θα ψάξω να βρω το αντίστοιχο θέμα,αν κάποιος με προλάβει ας στείλει ένα πμ.
-
Gothic,
ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Όντως τα πράγματα "σέρνονται" στην χώρα μας, κι ενώ βλέπεις παιδιά ξύπνια,
με φρέσκες ιδέες και χαρίσματα, τελικά τα παπαγαλάκια επιβραβεύονται.
Χιονάτη,
είμαι σχετικά νέα στην παρέα σας. Σερφάρω αρκετά καθημερινά στην ιστοσελίδα σας, μα τα θέματα σας είναι ατελείωτα.
Οπότε, αν κάτι παρόμοιο έχει γραφεί, προφανώς δεν το είδα ΑΚΟΜΑ. Πάντως η ερώτηση είναι ΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.
Μήπως το παλιότερο θέμα περιορίζεται στα χάλια της παιδείας, τα βιβλία Ιστορίας κλπ?
Με εκτίμηση,
:-*
-
Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα έπρεπε να το εξετάσουμε πιο βαθειά.
Οντως τα πράγματα 'σέρνονται' στην χώρα μας και πολύ σωστά το έθεσε η φιλτάτη UNPLAGGED.
Ισως δεν του δώσαμε την πρέπουσα σημασία , αν και θα έπρεπε, αφήνοντας ένα βαρύ κοινωνικό θέμα στο έλεος των 'επαιόντων' της εκάστοτε κυβέρνησης. Μήπως οι φίλοι που ασχολούνται με την παιδεία (καθηγητές, δάσκαλοι) θα έπρεπε να δώσουν την δική τους θέση και προτάσεις πάνω σ'αυτό ;
Μπορεί σαν αποτέλεσμα κάτι να βγεί δεν νομίζετε...
-
Για να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει πρώτα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αποδεσμευτεί από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και δεύτερον να καταλάβει ο Έλληνας οτι δεν γίνεται να είμαστε ένα κράτος πτυχιούχων.
-
Τυχαίνει να διαβάζω ένα βιβλίο για την εκπαιδευτική πολιτική στην μεταπολίτευση. Εκεί γράφει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Πχ. ότι η Ελλάδα είναι η μόνη (αν θυμάμαι καλά) χώρα της Ευρώπης όπου η εκπαίδευση (σε όλες τις βαθμίδες της) είναι δωρεάν, ότι το πλήθος των εισαχθέων στην 3οβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, ότι το ποσοστό πτυχιούχων επί του πληθυσμού είναι μεγαλύτερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες (και το ποσοστό αναλφάβητων μικρό), κλπ. Αυτά είναι μερικά από τα θετικά. Βέβαια υπάρχουν αρκετά αρνητικά (που μερικά προκύπτουν από τα θετικά (πχ. ποσοστό ανεργίας πτυχιούχων)), αλλά έτσι ήταν, είναι και θα είναι: κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι τέλειο από όλες τις απόψεις, το κάθε κράτος βάζει τις προτεραιότητές του (πχ. θέλει μορφωμένους πολίτες (τους εύπορους ή όλους; ), ή σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας; )
Ανάλογα με την εξέλιξη της συζήτησης θα επανέλθω με πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
-
Φίλτατοι Arg0 και Βραζίλη, έχετε απόλυτο δίκαιο σε όσα αναφέρετε, μόνο που η μεταπολεμική νοοτροπία του Ελληνα γονιού είναι να δεί τα παιδιά του μορφωμένα, πράγμα που το επιδιώκει με κάθε θυσία και τρόπο.
Το πρόβλημα είναι ότι σε μία μικρή χώρα, όπως η δική μας , με ουσιαστικά βασική μόνο βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή, με μικρή ζήτηση στον χώρο των υπηρεσιών και με μοναδικές θα έλεγα εξαιρέσεις τούς ΄τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας , όπου και πρωτεύουμε παγκόσμια, οι χιλιάδες πτυχιούχοι δεν είναι δυνατόν να αποροφηθούν. Το παράλογο είναι ότι στους ανωτέρω δύο τομείς που πρωταγωνιστούμε, η παιδεία δεν έχει συντονιστεί ούτως ώστε να τους εξυπηρετήσει, με αποτέλεσμα μόνο δύο πανεπιστημιακές σχολές να υπάρχουν για την ναυτιλία (και αυτές όχι με μεγάλη ιστορία αλλά πράγματι καλές) και στον τουρισμό κάποιες ανώτερες σχολές που δεν δίνουν σ'αυτήν την βιομηχανία τα στελέχη που χρειάζεται. Η νοοτροπία αυτή πρέπει να αλλάξει και να καταλάβει ο Ελληνας ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια χώρα μόνο γιατρών , δικηγόρων, πολιτικων μηχανικών και οικονομολόγων κλπ χωρίς την αντίστοιχη αγορά εργασίας. Φθάσαμε στο σημείο ο υδραυλικός , ο ξυλουργός ή ο ηλεκτρολόγος να αμοίβεται πολύ περισσότερο απο τον 'μορφωμένο' κάτοχο πτυχίου και να έιναι ταυτόχρονα και δυσεύρετος. Θετικό το ότι τα νεα παιδιά έχουν περισσότερη μόρφωση απο τα αντίστοιχα της ευρώπης αλλά τί να το κάνεις όταν δεν μπορούν να το εκμεταλευτούν στον εργασιακό τους χώρο. Είναι ενα θέμα που θα έπρεπε να τύχει περισσότερης προσοχής απο τα μέλη γιατί ακόμη και αν δεν τα αφορά άμεσα λόγω ηλικίας θα το βρούν μπροστά τους τα επόμενα χρόνια. Εμείς οι μεγαλύτεροι που το αντιμετωπίσαμε , αλλά ιδιαίτερα οι ειδικοί (εκπαιδευτικοί) κάθε βαθμίδας, παρακαλούνται να μας δώσουν τα φώτα τους και να θεσουν τις προτάσεις τους για συζήτηση.
-
κατι πρεπει να μας λεει η ψηφοφορια ::)
-
Καταρχάς, για να έχεις άποψη για μια τέτοια ψηφοφορία πρέπει να έχεις και ένα μέτρο σύγκρισης..
Αλήθεια, τα 25 άτομα που ψήφισαν έχουν ζήσει σε άλλες χώρες για να έχουν και άποψη? Ή ξέρουν από πρώτο χέρι για το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών ώστε να το συγκρίνουν με το δικό μας?
-
Καταρχάς, για να έχεις άποψη για μια τέτοια ψηφοφορία πρέπει να έχεις και ένα μέτρο σύγκρισης..
Αλήθεια, τα 25 άτομα που ψήφισαν έχουν ζήσει σε άλλες χώρες για να έχουν και άποψη? Ή ξέρουν από πρώτο χέρι για το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών ώστε να το συγκρίνουν με το δικό μας?
δεν ξερω για τους αλλους παντως εγω που εχω παει σε τουλαχιστον 6 αλλες χωρες και εχω μαθει για το εκπαιδευτικο συστημα χωρις; να ωραιοποιω τπτ εμαθα ενδοιαφερουσες μεθοδους ακι αλλες καθολου ενδοιαφερουσες
-
Καταρχάς, για να έχεις άποψη για μια τέτοια ψηφοφορία πρέπει να έχεις και ένα μέτρο σύγκρισης..
Αλήθεια, τα 25 άτομα που ψήφισαν έχουν ζήσει σε άλλες χώρες για να έχουν και άποψη? Ή ξέρουν από πρώτο χέρι για το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών ώστε να το συγκρίνουν με το δικό μας?
Εχω και εγώ ζήσει αρκετά στο εξωτερικό και έχω σπουδάσει έξω, έτσι μπορώ να πώ ότι και η νοοτροπία του φοιτητή είναι διαφορετική και ο τρόπος σπουδών σε πολλές χώρες διαφέρει. Αλλά ας μήν ξεφεύγουμε απο το θέμα. Το να λιβανίζουμε το τι συμβαίνει σε πιο προηγμένες χώρες δεν λύνει το πρόβλημα γιατί δεν βλέπουμε ανταπόκριση απο τούς εκπαιδευτικούς (μέλη του kithara) που θα μπορούσαν να δώσουν ιδέες και ίσως λύσεις.
-
MISTREATED θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση που κάνεις αλλά δυστυχώς αφ' ενός υπάρχει ήδη βιομηχανία παραπαιδίας και αφ' εταίρου το όλο θέμα της νοοτροπίας που αναφέρθηκε πιο πάνω κάνουν οποιαδήποτε μεταρύθμιση του εκπαιδευτικού πολύ μεγάλο ρίσκο, ειδικά για κυβερνήσεις με οριακές πλειοψηφίες.
Για να μην ξεχνάμε το γεγονός οτι συμφέρει τους εργοδότες να έχουν προσωπικό με αυξημένες γνώσεις αλλά και έλειψη δυνατοτήτων για διεκδικήσεις.
-
Να βλέπουμε αρκετούς πολίτες να σχίζουν τα ιμάτιά τους αντιτιθέμενοι στην ιδιωτική παιδεία (3βάθμια κυρίως),από την άλλη όμως σχεδόν όλοι έχουν ουσιαστικά συμβιβαστεί με την ύπαρξη και τη λειτουργία της παραπαιδείας εδώ και αρκετά χρόνια!
Να έχουμε δημόσιο σχολείο δηλαδή, αλλά και ταυτόχρονα το ιδιωτικό φροντιστήριο που είναι πλέον θεσμός. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή είναι δημόσιο ή ιδιωτικό δηλαδή?
Τα φροντιστήρια/παραπαιδεία είναι έμμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής που αφορά στην είσοδο στην 3οβάθμια εκπαίδευση. Εαν δεν αποδεσμευτεί το Λύκειο από την είσοδο στα Πανεπιστήμια, τότε το Λύκειο θα παραμένει μια πύλη εισόδου για το Πανεπιστήμιο και θα παραμερίζεται ο παιδευτικός του χαρακτήρας. Ποιος νοιάζεται για τα μαθήματα γενικής παιδείας ή για καμιά χρήσιμη συζήτηση στην τάξη όταν πρέπει να παπαγαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί για να μπεί στο Πανεπιστήμιο;
Κατά τ'άλλα, ναι έχουμε δημόσια δωρεάν παιδεία, και αυτό είναι πολύ καλό. Τουλάχιστον ας τελειώσουν _όλοι_ το Λύκειο, όχι μόνο οι κατέχοντες.
Για να μειωθεί αυτή η αναλογία, γενικα απαιτείται πρόσληψη επιπλέον διδακτικού προσωπικού. Αυτή είναι μια βασική διαφορά με το σύστημα 3βάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ που γνωρίζω, όπου σε κάθε αίθουσα συνήθως δεν αντιστοιχούν πάνω από 20 άτομα ανά διδάσκοντα.
Δυστηχώς το υπάρχον σύστημα και οι υπάρχουσες υποδομές στα ελληνικά παν/μια δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Από την στιγμή που τα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ αρπάζουν παχυλά δίδακτρα από τους φοιτητές, φυσικά μπορούν να έχουν πολύ προσωπικό και μεγάλες υποδομές. Αλλά ακόμα κι αν οι ΗΠΑ είχαν επίσης δωρεάν 3οβάθμια εκπαίδευση, το ΑΕΠ τους είναι πολύ μεγαλύτερο από της Ελλάδας. Συνεπώς δεν μπορεί να γίνει εύκολα σύγκριση γιατί μιλάμε σε άλλη βάση.
-
Το να αποδεσμευτεί το Λύκειο εντελώς από το παν/μιο το θεωρώ κάπως ανεδαφικό και δε γνωρίζω αν εφαρμόζεται κάπου.
Eφαρμόζεται. Στην Μεγ. Βρετανία το λύκειο τελειώνει στα 16 και μετά ο μαθητής προχωράει στο κολλέγιο (αν το επιθυμεί) που μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεχνικών σπουδών και προπανεπιστημιακών σπουδών που διαρκούν 2 έτη.
Κάθε παν/μιο που σεβεται τον εαυτό του, προφανώς καθορίζει και ένα minimum background για τους εισαχθέντες του.
Γενικά μια μορφή αξιολόγησης πάντα θα υπάρχει, είτε λέγεται πανελλήνιες, είτε SAT tests, είτε οτιδήποτε.
Μα δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης. Απλά το σύστημα όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα ωθεί τους φοιτητές στην παραπαιδεία και εν τέλη μένουν και ακάλυπτες θέσεις στα ιδρύματα.
-
Φίλτατοί μου, το πρόβλημα είναι ότι η παιδεία είναι συνυφασμένη με την επαγγελματική αποκατάσταση ΜΟΝΟ.
Δείτε τι συμβαίνει , στις εξετάσεις για την 3βάθμια εκπαίδευση. Τα παιδιά αναγκάζονται να μην έχουν χρόνο για την εφηβική τους ζωή, πιέζονται απο παντού για την 'επιτυχία' στις παπαγαλίστικες μεθόδους που αναγκαστικά ακολουθούν και πρακτικά δεν ζούν τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια του λυκείου. Πόσα απο αυτά δεν υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολές που ουσιαστικά δεν διάλεξαν αυτοί αλλά εκεί πέρασαν με τις μονάδες που έπιασαν. Πόσες σχολές βγάζουν 'ειδικούς' σε κατηγορίες επαγγελμάτων που δεν υφίστανται πλέον στην Ελλάδα και που έχουν μείνει σαν κατάλειπα παρελθόντος, αλλά κάθε χρόνο αποφοιτούν κάποια παιδιά τα οποία αναγκαστικά θα στραφούν σε άλλα επαγγέλματα. Παρεπιπτόντως σήμερα στην πρωινή ζώνη της ΝΕΤ έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα της παιδείας. Δεν θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε σαν μάθημα (όχι δευτερεύον) ο επαγγελματικός προσανατολισμός με ειδικούς απο κάθε επαγγελματικό κλάδο να εξηγούν στα παιδιά τι προσφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος και τι είναι τέλος πάντων το κάθε επάγγελμα που αργότερα θα διαλέξουν , προς γνώση των όσων πολύ σωστά αναφέρει ο Constantine στο μύνημα του με τις κατηγορίες των μη πανεπιστημιακών επαγγελμάτων που και αγορα εργασίας έχουν και δυνατότητες εξέλιξης. Χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός, θα αναφερθώ ξανά και ξανά στους κλάδους που εκ τών πραγμάτων δεν έχει δοθεί η πρέπουσα προσοχή. Τουρισμός , μιά βιομηχανία που ανθεί στην χώρα μας και χρειάζεται ειδικευμένα στελέχη. Οσες ομορφιές και να έχουμε , εάν δεν υπάρχει η σωστή υπηρεσιακή υποδομή θα χάνουμε κάθε χρόνο και περισσότερους τουρίστες. Γιατί δεν υπάρχουν σχολές, γιατί δεν σπρώχνουμε τα παιδιά μας σ'αυτόν τον κλάδο; Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να υπάρχει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που τα παιδιά θα παίρνουν γενικές και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, που θα τούς δίνουν την δυνατότητα να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και στην περαιτέρω εκπαίδευση πανεπιστημιακή ή τεχνική, με διαφορετικά κριτήρια και εξετάσεις απο τις παπαγαλοειδέις που ισχύουν και γίνονται αυτοσκοπός για τα παιδια. Μην ξεχνάτε ότι δυσκολότερο είναι να μπείς παρα να τελειώσεις το Ελληνικό πανεπιστήμιο.
-
Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης και πολύ ενδιαφέρουσα είχε γίνει πριν από ένα χρόνο στο θέμα: "Οδηγίες για την ίδρυση Κρυφού Σχολείου", η οποία όμως αφορούσε την βάση του Εκπαιδευτικού συστήματος, δηλ την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Αυτό το θέμα αφορά την Ανώτατη εκπαίδευση κυρίως. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά έχω την γνώμη ότι η πλειονότητα των σημερινών φοιτητών είναι καμένο χαρτί. Το Πανεπιστήμιο βοηθά στην διεύρυνση των οριζόντων όταν ο άνθρωπος γνωρίζει να σκέφτεται και έχει την έφεση του κριτικού διαχωρισμού ιδεών και αντιλήψεων. Ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος δεν είναι δυνατόν να αναλωθεί στο να μάθει τον φοιτητή να σκέφτεται. Σ' αυτό πρέπει να τον οδηγήσει ο δάσκαλος του Νηπιαγωγίου, του Δημοτικού σχολείου και οι κηδεμόνες του.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα του θέματος συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της έρευνας PISA που φέρνουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες του OECD: http://www.pisa.oecd.org/dataoecd/15/13/39725224.pdf
Επίσης τελευταία Ευρωπαϊκή έρευνα κατατάσει το Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα στην 44η θέση, ανάμεσα στις 45 χώρες που αξιολογήθηκαν. Το σύστημα αξιολόγησης και των δύο μελετών εξετάζει κυρίως την ικανότητα των μαθητών-φοιτητών να αφομιώνουν τις γνώσεις που τους παρέχονται αλλά και να μπορούν να τις εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους.
Αυτή η κακοδαιμονία δεν είναι ίδιον μόνο του Ελληνικού συστήματος. Ίδια παράπονα για την πτώση του επιπέδου εκφράζονται και σε άλλες χώρες πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Με μια χιουμοριστική διάθεση θα μπορούσα να πω ότι η σύγχρονη μέθοδος διδασκαλίας έχει ως σκοπό να ξεχωρίσουν οι πραγματικά άξιοι: Αν κάποιο παιδί καταφέρει και μάθει να σκέφτεται με όλες τις συνιστώσες εναντίον του, τότε μπορεί να πετύχει τα πάντα.
Αλλά πως να προτείνουμε κάποια λύση όταν η παραπαιδεία ανθεί από το Δημοτικό κιόλας? http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_03/08/2008_279786
-
Αγαπητέ Papous συμμερίζομαι τα όσα γράφεις, απ'το δημοτικό πρέπει να ξεκινούν όλα κι απ'την οικογένεια. Ελα όμως που η νοοτροπία μας δεν αλλάζει (σαν γονείς) και θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε 'μπροστά' είτε το αξίζουν είτε όχι. Οπως αναφέρεις και στις προηγμένες παιδαγωγικά χώρες αντιμετωπίζονται τα ίδια προβλήματα, μόνο που αυτοί δεν είναι 44οι στούς 45. Απλά προσπαθούν να βελτιώσουν το ήδη υπάρχον , πολύ προχωρημένο για μας, σύστημα τους. Δεν θάπρεπε λοιπόν , με όποιο πολιτικό κόστος, να δούν και οι δικοί μας τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν με μία έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αποφυγή της παραπαιδείας ;
Ας μην ξεχνάμε ότι το μέλλον μιας κοινωνίας κρέμεται καθαρά απο την παιδεία της. Που πάμε λοιπόν;
-
Δεν πάμε, έχουμε ήδη φτάσει. Μια κοινωνία που υπονομεύει την παιδεία της, υπονομεύει το μέλλον της κι εμείς το δικό μας το έχουμε ήδη υποθηκεύσει εδώ και μια τριακονταετία.
Δεν συμμερίζομαι την άποψή σου ότι όλοι οι γονείς θέλουν να σπρώξουν τα παιδιά τους. Συμβαίνει σε πολλούς αλλά όχι σε όλους. Είναι πολλοί περισσότεροι απ' όσους νομίζουμε οι άνθρωποι που έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση του δικαίου και αυτοί ακριβώς στηρίζουν την κοινωνία μας. Αναλώνονται όμως από την κυρίαρχη έλλειψη αξιοκρατίας και από την υποψία που δημιουργεί η αβεβαιότητα.
Όσο για την παραπαιδεία είναι πολύ εύκολο να αποφευχθεί. Ας σκεφτούμε για ποιόν λόγο ένας δεκαπεντάχρονος Σκανδιναυός, Γερμανός, ή Ελβετός γνωρίζει να μιλάει άπταιστα δύο ξένες γλώσσες που τις έχει διδαχθεί στο Δημόσιο σχολείο του, και ένας Έλληνας χρειάζεται να πάει σε φροντιστήριο ακόμα και αν φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο.
Όσον αφορά τον Επαγγελματικό προσανατολισμό, είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία που είναι απαραίτητο να γίνεται από ειδικευμένους ψυχολόγους και όχι τσαπατσούλικα, όπως γινόταν κάποτε από φιλόλογους και φυσικούς. Άλλωστε κάθε σχολείο θα έπρεπε να έχει θέση ψυχολόγου, επιβεβλημένο στην εποχή μας.
Ελάχιστες χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν το σύστημά τους και επενδύουν κοινωνικά στην παιδεία η οποία στην συνέχεια αποφέρει πολιτισμό, καινοτομία, συνεργασία και ανάπτυξη. Τρανό παράδειγμα η Φιλανδία και γενικώς οι Σκανδιναυικές χώρες με τις εταιρίες μεγαθήρια που έχουν δημιουργήσει από το τίποτα.
O δικός μας βέβαια παραλογισμός δεν έχει προηγούμενο. Ένα παράδειγμα: Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι οι διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί ερευνητές των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, από τους οποίους βγαίνουν και οι έρευνες κατ' ουσίαν, πληρώνονται με τους "παχυλούς" μισθούς των 300 άντε 400 Ευρώ μηνιαίως. Κι επειδή τα ιδρύματα δεν τους υπολογίζουν στο προσωπικό τους θεωρούνται φορολογικά ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στο ίδρυμα, ως πάροχοι υπηρεσιών.
Λοιπόν αυτοί οι ήρωες των 300 ευρώ που θα πρέπει να ερευνήσουν, να διδάξουν, να βοηθήσουν, φορολογούνται κιόλας γιατί λέει ότι κάνουν ψευδείς δηλώσεις. Πως να ευοδωθεί η έρευνα μετά? Λίγη διάκριση δεν βλάπτει!
-
Για να μην σας παρασύρει η τυφλή γκρίνια (πράγμα συνηθισμένο για τους έλληνες), ας κάνουμε μια παρένθεση για να πω μερικά θετικά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ας αφήσω τα νούμερα να μιλήσουν:
- Εκπαίδευση δωρεάν, σε όλες τις βαθμίδες
- Αγράμματοι (ποσοστό επί συνόλου πληθυσμού)
1961: 14,6%
1971: 11,0%
1981: 7,3%
1991: 6,8%
2001: 3,6%
- Πτυχιούχοι ΑΕΙ
1961: 1,5%
1971: 2,4%
1981: 3,4%
1991: 6,2%
2001: 8,3%
- Φοιτητές ανά 1000 κατοίκους (χωρίς φοιτητές εξωτερικού)
1961: 3,4
1971: 8,9
1981: 9,8
1995: 11,7
2001: 14,3
2003: 17,0
(από τα υψηλότερα ποσοστά, μαζί με Ισπανία, Φινλανδία)
- Δραματική μείωση ανισοτήτων όσον αφορά στην κοινωνική προέλευση και το φύλο
Ο αντίλογος λέει ότι οι ποσοτικοί δείκτες ανήλθαν σε βάρος της ποιότητας, πράγμα που έχει κάποια βάση, όμως δεν μπορεί να μετρηθεί με απόλυτα νούμερα.
Επίσης, υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας πτυχιούχων (παρόμοια ποσοστά έχει η Ισπανία & Ιταλία). Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι μη πτυχιούχοι έχουν μικρότερο ποσοστό ανεργίας. Επίσης, η ανεργία πτυχιούχων πέφτει δραματικά στο 3,7% στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών (ενώ στην 25-34 είναι 13,7%)
Και κάτι τελευταίο για την παραπαιδεία (φροντιστήρια, ιδιαίτερα...):
Ακόμη κι αν το Λύκειο λειτουργήσει υποδειγματικά, το φροντιστήριο δεν θα εξαλειφθεί. Γιατί αυτό που γεννά την ανάγκη του φροντιστηρίου δεν είναι η υποβαθμισμένη λειτουργία του Λυκείου (ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτή), αλλά ο ανταγωνισμός. Από την στιγμή που καθιερώθηκαν οι εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, εμφανίστηκαν τα φροντιστήρια, και δεν πρόκειται να εξαφανιστούν με την αύξηση της ποιότητας των Λυκειακών σπουδών (παράδειγμα: Ιαπωνία)
Εν κατακλείδι, όλα ξεκινάνε από μια μεγάλη απόφαση, για την χάραξη εκπαιδευτικής στρατηγικής, (κυρίως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση):
Πρώιμη επιλογή (=διαχωρισμός μαθητών από νωρίς με βάση τα κοινονικοοικονομικά στρώματα, πχ. Γερμανία) ή ελεύθερη πρόσβαση (=μεγάλος ανταγωνισμός, παραεκπαίδευση);;
-
Πιστεύω ότι οι αριθμοί είναι όντως ενθαρρυντικοί και ότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι υψηλού επιπέδου.Η παραπαιδεία θα υπάρχει,όποιος κι αν είναι ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπ/ση,γιατί εκτρέφεται από τον ανταγωνισμό, την προσφορά και τη ζήτηση.Γνωρίζουμε όλοι, πως στα γυμνάσια και στα λύκεια λειτουργούν τμήματα πρόσθετης στήριξης,όπου διδάσκουν έμπειροι ,καταξιωμένοι εκπ/κοί και παρ΄όλα αυτά δεν προτιμούνται από τους γονείς κατά πρώτον και εν συνεχεία από τα παιδιά.
-
Και υπάρχει το εξής οξύμωρο,που μου είπε φίλος μου καθηγητής.Στα προγράμματα στήριξης πηγαίνουν ως επί το πλείστον καλοί μαθητές που ψάχνονται για το κάτι παραπάνω... :eee:
-
Πράγματι, είναι έτσι ακριβώς. Πηγαίνουν οι καλύτεροι μαθητές,για να λύσουν απορίες ή να πάρουν απαντήσεις σε προβλήματα που προκύπτουν κατά το διάβασμα.
-
Εάν η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι υψηλού επιπέδου τότε αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα, επίσης δεν έχουν κανένα νόημα όλες αυτές οι συνθήκες της ΕΕ για την παιδεία και εκπαίδευση, και δεν έχουν και κανένα νόημα οι συζητήσεις και τα νομοσχέδια για αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Επίσης καλώς πράτουμε και δεν αυτοαξιολογούμαστε αφού αρκεί να πιστεύουμε κάτι και κακώς πράττουν όσοι μας αξιολογούν.
Η παραπαιδεία δεν αφορά βέβαια τα φροντιστηριακά μαθήματα για τις εισαγωγικές ή τα αναλογα μαθήματα που γίνονται σε πολλές Πανεπιστημιακές σχολές για την καλύτερη κατανόηση και αφομίωση.
-
Εάν η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι υψηλού επιπέδου τότε αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα, επίσης δεν έχουν κανένα νόημα όλες αυτές οι συνθήκες της ΕΕ για την παιδεία και εκπαίδευση, και δεν έχουν και κανένα νόημα οι συζητήσεις και τα νομοσχέδια για αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
...και αυτομάτως λύνονται άπαντα τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος και οι κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις τους;
Πώς ορίζεται η "εκπαίδευση υψηλού επιπέδου";
Ποιος την παρέχει και πώς την χρηματοδοτεί;
Ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή;
Η παραπαιδεία δεν αφορά βέβαια τα φροντιστηριακά μαθήματα για τις εισαγωγικές ή τα αναλογα μαθήματα που γίνονται σε πολλές Πανεπιστημιακές σχολές για την καλύτερη κατανόηση και αφομίωση.
Εσύ πού αναφέρεσαι χρησιμοποιώντας τον όρο "παραπαιδεία/παραεκπαίδευση";
-
Ερχομαι απλά να επικυρώσω δύο προτάσεις απο τον Papous και τον Βραζίλης , η πρώτη που ανέφερε χθές ο Papous ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει να ξεκινάει απο το δημοτικό με ειδικούς που θα βλέπουν τα προσόντα και τα ταλέντα των παιδιών και θα τα τοποθετούν αναλόγως και με τρόπο που δεν θα δημιουργούνται κόντρες, αλλά μία ευγενής άμιλα μεταξύ τους, οι δε διδάσκοντες δεν θα κάνουν μάθημα μόνο με τα 'καλά' παιδιά αλλά με όλα σύμφωνα πάντοτε με τις δυνατότητες τους. Αυτό θα πρέπει να συνεχισθεί και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με καθηγητές που δεν θα είναι απλά πτυχιούχοι του κλάδου τους αλλά θα έχουν παρακολουθήσει και κάποια σεμινάρια παιδαγωγικής. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται αυτο που ανέφερε ο Βραζίλης, μια χάραξη εκ βάθρων μιας εκπαιδευτικής στρατηγικής χωρις να λογαριάζεται το πολιτικό κόστος , γιατί σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις απο κατεστημένα και φατρίες, για να μπορέσουμε να δούμε πιο σωστά αποτελέσματα στον τομεα παιδεία. Δεν είδα, πρός μεγάλη μου έκπληξη κανένα σχόλιο απο εκπαιδευτικούς - μέλη του Κιθάρα - για το θέμα και ειλικρινά λυπάμαι πολύ γιατί το θέμα όπως τέθηκε πολύ σωστα απο την φιλτάτη Unplagged, είναι τό πλέον σοβαρό σε κοινωνική βάση, αφού εξαρτάται το μέλλον των παιδιών μας και κατ'επέκταση της χώρας μας
-
Τα θρησκευτικα με το υπαρχον βιβλιο δεν διδασκονται σωστα, οπως πολλα μαθηματα ( Δικαιο, Βιολογια, Φυσικη, κλπ ).
Είναι από άλλο τοπικ, αλλά το παραθέτω εδώ διότι εάν το έλεγα εγώ αμέσως θα με λέγανε γκρινιάρη, μεμψίμηρο, αδαή, εθνοπατέρα, θα μου αντιτάσανε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την εξαφάνιση του αναλφαβητισμού ??? και διάφορα άλλα....
-
Ελα φίλε Papou, δεν θα σε κατηγορήσει κανείς και το ξέρεις. Οτι και να σου λένε κατα βάθος όλοι σ'εκτιμούν, γιατί έχεις μεστό λόγο και θέτεις σοβαρά θέματα προς συζήτηση στην παρέα. Μην ρίχνεις λοιπόν λάδι στην φωτιά (επειδή σας περισσεύει κάτω στην όμορφη Κρήτη) και δώσε μας και σύ την λύση που προτείνεις, μιας και δεν βλέπω φώς απο τους απασχολούμενους στην εκπαίδευση.
-
Χαρακτήρισα το επίπεδο της παρεχόμενης εκπ/σης υψηλό και το πιστεύω. Επίσης πιστεύω ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των φροντιστηρίων ή των ιδιαιτέρων μαθημάτων.Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια και δεν επιδέχονται περαιτέρω βελτιώσεις ή διορθωτικές κινήσεις. Η γνώμη μου δεν ακυρώνει κανένα διάλογο,δεν αποτελεί τροχοπέδη στη συζήτηση,ούτε θέσφατο ή νομοτέλεια και δεν έκρινα κανένα,αποδίδοντάς του οιονδήποτε χαρακτηρισμό. Η εκπαίδευση και η παιδεία γενικότερα είναι κάτι το ζωντανό,κινείται,αλλάζει,βελτιώνεται,πάσχει.Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε υπουργός και μια γενναία μεταρρύθμιση.Μόνο που κανείς δεν τολμάει να πει την αλήθεια ή όταν αυτή λέγεται πονάει,θίγονται πολλοί και οχυρώνονται πίσω από τα κεκτημένα δικαιώματά τους. Οι ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ,ΔΟΕ) εξαντλούν την όλη δράση και τις ιδέες τους ζητώντας περισσότερους διορισμούς ή εμμένουν στο 5% για την παιδεία,λες και αυτόματα θα λυθούν όλα τα προβλήματα,αν αυξηθούν οι δαπάνες.Φυσικά,ούτε λόγος για αξιολόγηση,η οποία χρειάζεται και επιβάλλεται,γιατί έτσι μας βολεύει και ταυτόχρονα διατηρούμε το αγωνιστικό-συνδικαλιστικό-διεκδικητικό μας προφίλ.Οι πανεπιστημιακοί "χτίζονται",λοιδορούνται,συμβιβάζονται.Εθνική στρατηγική και σχεδιασμός πουθενά.Μέτρα αποσπασματικά αναγέλλονται πομπωδώς και το ράβε - ξήλωνε στου κασίδη το κεφάλι συνεχίζεται.
-
Χαρακτήρισα το επίπεδο της παρεχόμενης εκπ/σης υψηλό και το πιστεύω..............Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια και δεν επιδέχονται περαιτέρω βελτιώσεις ή διορθωτικές κινήσεις................. Μόνο που κανείς δεν τολμάει να πει την αλήθεια ή όταν αυτή λέγεται πονάει,θίγονται πολλοί και οχυρώνονται πίσω από τα κεκτημένα δικαιώματά τους......................... Μέτρα αποσπασματικά αναγέλλονται πομπωδώς και το ράβε - ξήλωνε στου κασίδη το κεφάλι συνεχίζεται.
Ποιά είναι η αλήθεια που δεν τολμάει να πει κανείς και που πονάει? Ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης είναι υψηλό και απλώς χρειάζονται μερικές περαιτέρω βελτιώσεις? Γιατί να πονάει αυτό? Όσο καλός και να είσαι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιστοποίησης! Και σε ποιού κασίδη το κεφάλι πέφτουν τα πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα? Εφόσον πιστεύεις πως δεν είναι κασίδης αφού η εκπαίδευση είναι υψηλού επιπέδου.
Βέβαια όπως αναφέρει και ο Βραζίλης, όλα εξαρτώνται από το πως ορίζει κανείς τον όρο "υψηλού επιπέδου εκπαίδευση". Αν τον εννοεί κάνοντας μια στατιστική αξιολόγηση του εαυτού του και βρίσκοντας τον μέσο όρο, κρίνοντας με τα μέτρα του δηλ, ε τότε σίγουρα πάντα η παρεχόμενη εκπαίδευση θα είναι υψηλότερου επιπέδου απ' αυτό που βρίσκεται ο μέσος όρος των εκπαιδευομένων. Και στην Ουγκάντα, στην Αγκόλα ή στην ακτή του Ελεφαντοστούν η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι υψηλότερου επιπέδου από τον μέσο όρο.
MISTREATED, δεν γνωρίζω εαν είσαι γονέας και έχεις αντιμετωπίσει εκ του σύνεγγυς το πρόβλημα ή εαν μιλάς μελετώντας εξ αποστάσεως. Προφανώς θα ισχύει το δεύτερο διότι φαίνεται ότι δεν έχεις εμπειρία από σχετικές συζητήσεις. Άκου λοιπόν την δική μου εμπειρία. Σε διάφορες συνελεύσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ιδιωτικού σχολείου που εκπαιδεύονται τα παιδιά μου οι συζήτησεις εξαντλούνταν στο εάν θα έπρεπε να διδάσκεται ή όχι το μάθημα των θρησκευτικών. Με τα πολλά κατάλαβα ότι οι περισσότεροι εθελοτυφλούσαν, αδυνατώντας να αξιολογήσουν τα προβλήματα και να θέσουν προταιρεότητες, και έτσι "πάρκαραν" τα παιδιά τους σ' ένα σχολείο, αδιαφορώντας για τις από εκεί και πέρα συνέπειες της πράξης τους σ' ένα τόσο ευαίσθητο τομέα.
Στην τελευταία δε συνέλευση που βρέθηκα μου φάνηκε πως οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν εν χορώ το: "είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανής σας κι ο γιός μου το ανταλακτικό, θα 'ναι εντάξει μια ζωή στην δούλεψή σας είν' από άριστο υλικό". Συζητώντας το με κάποιους φίλους που είχαμε επικοινωνία παραδέχθηκαν ότι ένιωθαν κι αυτοί το ίδιο μ' εμένα. Μετά από πολλές ουσιαστικές συζητήσεις αποφασίσαμε ότι η καλύτερη λύση ήταν η δημιουργία ενός "κρυφού σχολείου" όπου θα είχαμε την πλήρη ευθύνη για τον σχεδιασμό του συστήματος. Η ιδέα βγήκε από το σατιρικό λιβελογράφημα ενός φίλου που στην αρχή ξεκίνησε για αστείο, αλλά μετά καταλάβαμε ότι ήταν η μόνη εφικτή λύση, ως γνωστόν η σάτιρα περιέχει πάντα την γυμνή αλήθεια.
Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα, όσο για το τελικό αποτέλεσμα θα σας το ανακοινώσω σε 5, 6 χρόνια.
Όσον αφορά την μη συμμετοχή επαϊόντων στις συμφορούμοσυζητήσεις, είσαι νέος στον χώρο κι έτσι εξηγείται η απορία σου.
-
Δεν ξέρω.Δεν ξέρω ποιό είναι το επίπεδο της Παιδείας στην Ελλάδα γιατί δεν ξέρω τι σχολείο θέλω.Δεν μπορώ να σχεδιάσω κάτι στο μυαλό μου και δεν μπορώ να βρω τους τρόπους για να το καταφέρω.Ξέρω μόνο να γκρινιάζω για τα λεφτά που δεν δίνονται ή για το βιβλίο της ιστορίας ή για τα θρησκευτικά.Αυτό μου μάθανε οι ινστρούχτορές μου,τα ΜΜΕ .Περιμένω τις δημοσκοπήσεις για να μάθω αν κάνω κάτι καλά.Λέω για προσλήψεις ,λέω για σχολικά κτίρια ,λέω για έρευνα, αλλά δεν έχω ιδέα τι σημαίνουν ακριβώς όλα αυτά και πως εφαρμόζονται στη σύγχρονη Ελλάδα.Κατηγορώ τη παραπαιδεία αλλά προστρέχω σε εκείνη.Όλα τα βλέπω μέσα από την ιδεολογία μου ,που όμως και αυτήν δεν τη ξέρω.Πίστεύω ότι είμαι προοδευτικός μόνο και μόνο γιατί διαβάζω Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.Αλλά ακόμα και αυτή δεν τη διαβάζω ,γιατί νυστάζω και με παίρνει ο ύπνος στο καναπέ μου.Ο καθηγητής που πάει να κόψει το βλαστάρι μου ,έχει προηγούμενα μαζί του και αν συνεχίσει θα του φέρω τα κανάλια.Το παιδί μου κάνει κατάληψη,όχι βέβαια για να χάσει το μάθημα ,αλλά γιατί έχει αιτήματα.Ποιά αιτήματα;Ή μου τα'πε και τα ξέχασα ,ή δεν ξέρει κι αυτό...Πάντως όχι για χαβαλέ .Για ένα καλύτερο αύριο...Ποιός ξέρει μπορεί να γίνει και αρχηγός κόμματος μια μέρα.Όλα είναι μαύρα.......γιατί δεν ξέρω πως φτιάχνονται τα χρώματα.Δεν μου μάθανε στο σχολείο...Αυτή είναι η παιδεία μου...αν και αυτή ακόμα δεν την έχω καταλάβει.
Τώρα σταματάω γιατί ζαλίστηκα...αυτό παθαίνω όποτε αναγκάζομαι να σκέφτομαι.Θα σας δω σύντροφοι στη πορεία...
-
Mac έδωσες την καλύτερη απάντηση!!!
Συμφωνώ +1000000!!
-
Βέβαια όπως αναφέρει και ο Βραζίλης, όλα εξαρτώνται από το πως ορίζει κανείς τον όρο "υψηλού επιπέδου εκπαίδευση". Αν τον εννοεί κάνοντας μια στατιστική αξιολόγηση του εαυτού του και βρίσκοντας τον μέσο όρο, κρίνοντας με τα μέτρα του δηλ, ε τότε σίγουρα πάντα η παρεχόμενη εκπαίδευση θα είναι υψηλότερου επιπέδου απ' αυτό που βρίσκεται ο μέσος όρος των εκπαιδευομένων. Και στην Ουγκάντα, στην Αγκόλα ή στην ακτή του Ελεφαντοστούν η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι υψηλότερου επιπέδου από τον μέσο όρο.
Τι σχέση έχει ο εαυτός μου;
Εγώ μονάχα ανέφερα μερικά θετικά στοιχεία του ελλ. εκπ. συστήματος. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν προβλήματα, ούτε είμαι τόσο ανόητος όσο φαντάζεσαι, σύμφωνα με το παραπάνω σχόλιό σου.
Κατα τ'άλλα, δεν απάντησες στις ερωτήσεις μου, αλλά δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω όρεξη να παραθέσω κι άλλα στοιχεία σε μια στείρα αντιπαράθεση.
-
Βέβαια όπως αναφέρει και ο Βραζίλης, όλα εξαρτώνται από το πως ορίζει κανείς τον όρο "υψηλού επιπέδου εκπαίδευση". Αν τον εννοεί κάνοντας μια στατιστική αξιολόγηση του εαυτού του και βρίσκοντας τον μέσο όρο, κρίνοντας με τα μέτρα του δηλ, ε τότε σίγουρα πάντα η παρεχόμενη εκπαίδευση θα είναι υψηλότερου επιπέδου απ' αυτό που βρίσκεται ο μέσος όρος των εκπαιδευομένων. Και στην Ουγκάντα, στην Αγκόλα ή στην ακτή του Ελεφαντοστούν η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι υψηλότερου επιπέδου από τον μέσο όρο.
Τι σχέση έχει ο εαυτός μου;
Εγώ μονάχα ανέφερα μερικά θετικά στοιχεία του ελλ. εκπ. συστήματος. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν προβλήματα, ούτε είμαι τόσο ανόητος όσο φαντάζεσαι, σύμφωνα με το παραπάνω σχόλιό σου.
Βραζίλη το υποκείμενο του "εννοεί", είναι το "κανείς" και όχι "ο Βραζίλης".
-
[MISTREATED, δεν γνωρίζω εαν είσαι γονέας και έχεις αντιμετωπίσει εκ του σύνεγγυς το πρόβλημα ή εαν μιλάς μελετώντας εξ αποστάσεως. Προφανώς θα ισχύει το δεύτερο διότι φαίνεται ότι δεν έχεις εμπειρία από σχετικές συζητήσεις. Άκου λοιπόν την δική μου εμπειρία. Σε διάφορες συνελεύσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ιδιωτικού σχολείου που εκπαιδεύονται τα παιδιά μου οι συζήτησεις εξαντλούνταν στο εάν θα έπρεπε να διδάσκεται ή όχι το μάθημα των θρησκευτικών. Με τα πολλά κατάλαβα ότι οι περισσότεροι εθελοτυφλούσαν, αδυνατώντας να αξιολογήσουν τα προβλήματα και να θέσουν προταιρεότητες, και έτσι "πάρκαραν" τα παιδιά τους σ' ένα σχολείο, αδιαφορώντας για τις από εκεί και πέρα συνέπειες της πράξης τους σ' ένα τόσο ευαίσθητο τομέα.
[/quote]
-
Αγαπητέ Papous, είμαι γονέας και γώ όπως και σύ, με πολύ μεγαλύτερα παιδιά αφού έχουν απο καιρό τελειώσει τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Απλά ότι συνέβαινε πρίν χρόνια όταν τα δικά μου ήταν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμβαίνει και σήμερα , σύμφωνα μ'αυτά που αναφέρεις. Τίποτε ουσιαστικό δεν έχει λοιπόν αλλάξει, για αυτό και η αναφορά μου σε κάτι 'περισσότερο' που θάπρεπε να απασχολεί τούς νεότερους. Ας μην ξεχνάμε ότι η παιδεία είναι η βάση για την αυριανή κοινωνία και τα στοιχεία που λαμβάνουν τα παιδιά απο τις κάθε είδους πηγές , δεν αρκούν για την ποιοτική τους πρόοδο, πράγμα που αν δεν κάνω λάθος και σύ εννοείς μ'αυτά που αναφέρεις.
-
MISTREATED, εμείς μιλάμε για Παιδεία ενώ το θέμα αναφέρεται στην εκπαίδευση. Μάλλον λοιπόν είμεθα εκτός θέματος.
Κατανοώ βέβαια ότι η Παιδεία έχει σχέση με την εκπαίδευση. Με την έννοια ότι η Παιδεία είναι η εκπαίδευση ώστε να γίνεις Άνθρωπος.
Όσον αφορά την εκπαίδευση.... Το σκέφτηκα πολύ καλά αυτό το βράδυ. Κατέληξα ότι κάνω λάθος και χρωστώ μια συγγνώμη σ' όλους αυτούς που πίκρανα με τις ακραίες και μεμψίμοιρες απόψεις μου. Σίγουρα η εκπαίδευσή μας είναι υψηλού επιπέδου. Πραδείγματα? Άπειρα! Τα σκυλιά μου είναι άριστα εκπαιδευμένα στο να φυλάνε το σπίτι, να βρίσκουν λαγούς και να κυνηγούν πτηνά. 3 σε 1. Το γαϊδουράκι μου έχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, κι έτσι μπορεί να κουβαλάει συγχρόνως κι εμένα και τα ζαρζαβατικά του κήπου. Και το άλογο είναι εκπαιδευμένο έτσι ώστε να χρησιμοποιείται και στην άρωση των χωραφιών (λόγω της οικολογικής μου συνείδησης δεν χρησιμοποιώ μηχανήματα) και στις βόλτες στην παραλία.
Πρέπει να παραδεχθώ ότι αυτό που μου άλλαξε την γνώμη είναι ένα άρθρο του Δημήτρη Μπουραντά, το οποίο σας παρακαλώ, με δάκρυα στα μάτια, να διαβάσετε! http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_31/08/2006_195881
Όσον αφορά την εκπαίδευση Ανθρώπων... Την κάναμε απλώς εκπέδευση. Ένα γράμμα άλλαξε, τι στο καλό...
-
Παππού το άρθρο.. πιστεύω ότι λέει τα πράγματα με το όνομά τους..ωραίο!
Αν ήσουν λιγότερο εριστικός.. θα σου 'λεγα ότι είμαι 100%μαζί σου..τώρα είμαι 99% :P!
-
papous, το άρθρο που παραθέτεις περιέχει 100% αυθεντική μονότονη γκρίνια, όπου όλα είναι μαύρα (ή τουλάχιστον, αναφέρονται μόνο τα μαύρα). Πλέον αυτού, πράγματα που είναι γκρίζα, παρουσιάζονται ως μαύρα. Και κάποια άλλα είναι εντελώς αυθαίρετα.
(Πχ. τα φροντιστήρια δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, την αναγνώριση των κολεγίων την επιβάλλει η Ε.Ε., η σύνδεση της 3οβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας θα φέρει άλλου είδους αντιδράσεις και γκρίνιες, κλπ)
Εκτός από γκρίνια και ειρωνεία, μήπως έχεις κάτι δημιουργικό να γράψεις;
Πχ. τι θα έπρεπε να γίνει για να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα.
-
Βασίλη δεν είναι μαύρα.. είναι η αλήθεια.. ΓΥΜΝΟΤΑΤΗ!
-
Βασίλη δεν είναι μαύρα.. είναι η αλήθεια.. ΓΥΜΝΟΤΑΤΗ!
Για ρώτα τον πατέρα σου πως ήταν τα πράγματα στην εποχή του, και έλα πάλι να μου πεις τι διαπίστωσες.
-
Παππού, εσύ πώς χαρακτηρίζεις την εκπαίδευση,μιας και απ΄ότι κατάλαβα είσαι υπέρ της αξιολόγησης.Καλή,υψηλή όπως εγώ,μέτρια,κακή, μετριότατη ή χείριστη;Εγώ επιμένω στον χαρακτηρισμό και αιτιολογώ.Είναι αλήθεια ότι έχουμε επιστημονικό δυναμικό (γιατροί,πολιτικοί μηχανικοί,αρχιτέκτονες,μηχανικοί αυτοκινήτων,αεροσκαφών,ναυπηγοί κλπ) από τα καλύτερα στον κόσμο και διακρίνονται διεθνώς; Οι άνθρωποι του μόχθου (αγρότες,κτηνοτρόφοι,επαγγελματίες) δεν παράγουν προϊόντα που βρίσκονται στις αγορές όλου του κόσμου; Ή δεν είναι καλοί παραγωγοί οι πατριώτες σου με τα θερμοκήπια και τα λοιπά εσπεριδοειδή;Στις φετινές πανελλήνιες τα Χανιά και η Χίος επρώτευσαν.Σε ένα σχόλιό σου χαρακτήρισες τα ποιήματα που γράφονται πάρα πολύ καλά και ευχαρίστησες τους γράφοντες.Όλοι όσοι ανέφερα και πολλοί Έλληνες που διέπρεψαν σε διάφορους τομείς μετά το 1950, πού έμαθαν γράμματα;Δεν είναι παιδιά από την επαρχία και από φτωχές οικογένειες; Μήπως είχαν δασκάλους και καθηγητές από την αλλοδαπή ή την πολυτέλεια να σπουδάσουν στο εξωτερικό; Εργάστηκα ως σιδεράς σε εργοστάσιο βαριάς προκατασκευής,όπου το 95% των εργαζομένων ήταν 'Ελληνες.Κατασκευάσαμε γέφυρες,ξενοδοχεία,σπίτια κλπ στις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί ούτε μια ρωγμή. Όλα αυτά είναι επιφοίτηση άνωθεν; Πού εμαθήτευσε όλο αυτό το δυναμικό; Ο κος Μπουραντάς λέει αυτά που πιστεύει και η άποψή του σεβαστή.Η δική σου γνώμη ποια είναι;
Περί αλήθειας και κασίδη: Κάθε πόλη και στάδιο,κάθε χωριό και γυμναστήριο λεγόταν επί δικτατορίας. Κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο,κάθε χωριό και ΤΕΙ είναι το αποτέλεσμα του λαϊκισμού των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο. Το ρόλο του κασίδη επωμίζονται οι γονείς και τα παιδιά του Λυκείου,που υφίστανται όλες τις μεταρρυθμίσεις και υλοποιούν όλες τις "φαεινές" ιδέες των εκάστοτε σοφών συμβούλων των υπουργών Παιδείας. Απλούστατα, γιατί κανείς ποτέ δεν είπε ότι θέλουμε αυτή την παιδεία,εγώ ως κράτος θέλω τόσους καθηγητές κλπ,ότι δεν μπορεί όλοι οι Έλληνες να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι κοκ. Οι υπόλοιποι να διδαχθούν το επιχειρείν και να στραφούν σε άλλους τομείς. Ή ότι όλοι θα είστε πτυχιούχοι, αλλά εγώ θα απασχολώ το 10 ή 15%. Αυτά τα ολίγα...
-
Βασίλη σωστό αυτό που λές.. όμως σωστό είναι.. ότι βρισκόμαστε αρκετά κάτω απο το επίπεδο άλλων "ισάξιων" χωρών με εμάς.. δεν νομίζεις??Με την παραεκπαίδευση να ακμάζει.. και τους γονείς θέλοντας και μη να την συγοντάρουν με τον καλύτερο τρόπο ;)!
-
μα γτ εξισωνεται το εκπαιδευτικο μας συστημα με αυτο των αλλων χωρων;!
ειναι λαθος να λεμε κοιτα η ταδε χωρα εχει εφαρμοσει αυτο και ειναι μια λυση πρεπει να βρεθει μια λυση απο την ιδια την ελλαδα και οχι να αντιγραφει εκπαιδευτικα συστηματα αλλων χωρων γιατι πρωτων εξω απο τον χωρο πολλα λεμε(δλδ δεν ξερουμε τελικα ποσο αποτελεσματικη μεθοδος ειναι)
και δευτερον διαφερουμε σε πολλα πραγματα οπως κουλτουρα-οικονομια
πχ στη γαλλια οι ιδιοι οι καθηγητες αποφασιζουν αν θα προαχθει ο μαθητης στη τριτοβαθμια εκπαιδευση και στην αμερικη τα παιδια δεν ασχολουνται στο σπιτι καθολου με τα μαθηματα
Αυτα και οι ιδιοι πολεμιοι του αμερικανικου συστηματος ειναι εναντια και να κρινουν οι καθηγητες των την προοδο τους και να μην ασχολουνται τα παιδια με μαθηματα του σολειου
αυτα τα δυο δεν συμβαδιζουν ;)
-
Είναι αλήθεια ότι έχουμε επιστημονικό δυναμικό (γιατροί,πολιτικοί μηχανικοί,αρχιτέκτονες,μηχανικοί αυτοκινήτων,αεροσκαφών,ναυπηγοί κλπ) από τα καλύτερα στον κόσμο και διακρίνονται διεθνώς;
Απ' ότι καταλαβαίνω, είναι προφανές ότι ζώ σ' ένα παράλληλο σύμπαν.
Εκτός από γκρίνια και ειρωνεία, μήπως έχεις κάτι δημιουργικό να γράψεις;
Πχ. τι θα έπρεπε να γίνει για να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα.
Βραζίλη, πρέπει να θυμηθείς ότι είμαστε παλιοί γνώριμοι. Στα διάφορα θέματα περί Παιδείας που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν (και ακόμα τα ψάχνει η FSL. Μήπως μπορεί κανείς να την βοηθήσει?), είχαν αναφερθεί διεξοδικά προτάσεις, προτροπές, αναλύσεις, τόσο από εμένα όσο και από άλλους περισσότερο ικανούς.
-
Εγω δεν ξερω ποιες ειναι αυτες οι προηγμενες χωρες τις οποιες συναγωνιζομαστε...
-
η εκπαιδευση στην ελλαδα ειναι παρομοια με την τουρκια
την ευρωπη ουτε με κυαλια την βλεπουμε.
βεβαια αυτο δεν ξερω αν ειναι οντως κακο,αφου εχουμε την εκπαιδευση που μας αρμοζει οπως συμβαινει σε τοοοοοσους αλλους τομεις το ιδιο.
-
Βασίλη σωστό αυτό που λές.. όμως σωστό είναι.. ότι βρισκόμαστε αρκετά κάτω απο το επίπεδο άλλων "ισάξιων" χωρών με εμάς.. δεν νομίζεις??Με την παραεκπαίδευση να ακμάζει.. και τους γονείς θέλοντας και μη να την συγοντάρουν με τον καλύτερο τρόπο ;)!
Τι σημαίνει ισάξια χώρα; Ως μέλος της Ε.Ε.; Σε ΑΕΠ; Σε επίπεδο πολιτισμού; Πώς μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι διαφορετικό;
Όπως προείπα, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες όπου η εκπαίδευση είναι δημόσια και δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες της. Έχουν γίνει τόσοι αγώνες για να κρατηθεί έτσι, είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία του λαού (ή τουλάχιστον "ήθελε", αφού μετά την προμελετημένη απαξίωση της δημ. εκπαίδευσης, όλο και πιο πολύς κόσμος αρχίζει να θεωρεί την ιδιωτ. εκπαίδευση ως λύση, ως σωτηρία).
Οι άλλες χώρες λοιπόν, με τις οποίες θέλεις/θέλετε να συγκριθούμε, έχουν σχεδιάσει με άλλη βάση το εκπαιδευτικό τους σύστημα.
Όταν όμως τελικά εγκατασταθούν για τα καλά τα ιδιωτικά ΑΕΙ/κολέγια/σχολές/σχολεία στην Ελλάδα (γιατί μας τα επιβάλλει η Ε.Ε., δείτε κι εδώ (http://forum.kithara.gr/index.php?topic=64640.msg501001#msg501001)), πιθανόν να δούμε πιο οργανωμένη και υψηλή εκπαίδευση, αλλά μόνο για τους λίγους φοιτητές-πελάτες που μπορούν να την πληρώσουν. Και τότε θα μειωθεί και το ποσοστό μαθητών που πάνε στα φροντιστήρια, αφού το χρήμα "αγοράζει" την είσοδο στην ιδιωτική 3οβάθμια εκπαίδευση, οπότε κάποιοι μαθητές δεν χρειάζεται πια να ασχολούνται με τα "βαρετά" λυκειακά μαθήματα ούτε να ανησυχούν για πανελλήνιες εξετάσεις. Και επίσης η ιδιωτική 3οβάθμια εκπαίδευση θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας, θα στοχεύει στο να παράγει υπάλληλους στα μέτρα πολυεθνικών και λοιπών εταιριών. Και το κράτος θα παρακολουθεί από μακριά σφυρίζοντας αδιάφορα, μη μπορώντας/θέλοντας να επέμβει σε αυτήν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Βραζίλη, πρέπει να θυμηθείς ότι είμαστε παλιοί γνώριμοι. Στα διάφορα θέματα περί Παιδείας που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν (και ακόμα τα ψάχνει η FSL. Μήπως μπορεί κανείς να την βοηθήσει?), είχαν αναφερθεί διεξοδικά προτάσεις, προτροπές, αναλύσεις, τόσο από εμένα όσο και από άλλους περισσότερο ικανούς.
Ναι, είπες για το "κρυφό σχολειό", αυτό όμως είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, και αφορά (απ'ότι κατάλαβα) περισσότερο στην καλλιέργεια του ανθρώπου και όχι στην επιστημονική/επαγγελματική του εκπαίδευση.
Οδηγίες για την ίδρυση Κρυφού Σχολείου (http://forum.kithara.gr/index.php?topic=46398.0)
Επίσης, έχεις σχολιάσει και εδώ: Σχολεία: Γιατί να είναι τόσο οπισθοδρομικά; (http://forum.kithara.gr/index.php?topic=35137.0)
-
Ένας φοιτητής που τελειώνει κάποια σχολή στην Ελλάδα, έχει πάνω-κάτω τις ίδιες γνώσεις με αυτές που έχουν οι αντίστοιχοι απόφοιτοι του ίδιου αντικειμένου σε άλλες χώρες. Δε νομίζω πως μαθαίνουν οι Έλληνες λιγότερα ή τα μαθαίνουν λάθος. Σε πολλές περιπτώσεις ισχύει και το αντίθετο.
Όμως αυτό που κάνει τα παν/μια μας να βλέπουν με τα κυάλια τις ετήσιες κατατάξεις, είναι η έλειψη έρευνας.
...
Το σημαντικότερο είναι η ερευνητική δουλειά που έχει να επιδείξει το παν/μιο, εκεί είναι το κλειδί.
Συμφωνώ και επαυξάνω. Εκεί είναι το κλειδί. Δεν είναι δουλειά του Πανεπιστημίου να διδάξει βασικές γνώσεις. Αυτό το κάνουν με απόλυτη επιτυχία και τα διάφορα "παραρτήματα". Δουλειά του είναι να διδάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η γνώση με σκοπό την απάντηση ερωτημάτων, προσωπικών ή του συνόλου. Να διδάξει δηλ τον τρόπο της βασικής ή της εφαρμοσμένης έρευνας.
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=60723.0 ένα άλλο σχετικό θέμα του ιδίου.
Όταν θυμάμαι την κραυγή της Καλυβίνου "Να γίνουν η εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά και όχι ο κανόνας" και θυμάμαι επίσης και την ευρύτατη συναίνεση που είχε αυτή η κραυγή στους χρήστες του Ελληνικού διαδυκτίου, την ταύτιση με την κραυγή που την είχαν αποδεχθεί πάρα πολλοί ακόμα και οι διαχειριστές αυτής της διεύθυνσης, τότε πραγματικά αισθάνομαι ότι ζω σ' ένα παράλληλο σύμπαν.
Σ' ένα σύμπαν όπου οι συνάνθρωποί μου συμβιώνουν μαζί μου μόνο στην επαίτειο του θανάτου της Καλυβίνου, στο μνημόσυνό της, και τις υπόλοιπες μέρες διαχωρίζονται από τα ίδια τους τα πιστεύω και μιλούν για γκρίνεια και μεμψιμοιρία.
Με ποιόν τρόπο η κραυγή αυτή συνδιάζεται με την πνευματική καλλιέργεια, την Παιδεία, τον πολιτισμό μας και την έρευνα? Είναι δύσκολο να αποδωθεί σε δύο σελίδες. Είναι όμως πάρα πολλοί αυτοί που το καταλαβαίνουν, περισσότεροι από όσους μας αφήνουν να εννοήσουμε κι αυτό το γεγονός είναι το ελπιδοφόρο. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να καταδείξω. Δεν είμαστε μόνοι.
-
Πιστεύω ότι 3 πράγματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελληνική Παιδεία τα οποία θα είχαν άμεσα αποτελέσματα..
1) Εισαγωγή της τεχνολογίας στα σχολεία.. Κάθε μαθητής θα ήταν καλό να έχει Η/Υ στο σπίτι του (είτε με επιδότηση είτε με τα διάσημα laptop των €1000) και σύνδεση στο internet έτσι ώστε να λαμβάνει e-mails με σημειώσεις από τον δάσκαλο/καθηγητή, το πρόγραμμα, σημαντικές ανακοινώσεις ή να υπάρχουν portals με chat rooms όπου οι μαθητές θα συζητούσαν σχολικά θέματα (ασκήσεις, δυσκολίες, εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα, κ.λ.π.).. Επίσης με το να εισαχθεί η τεχνολογία στα σχολεία, η δουλειά του δασκάλου/καθηγητή θα γινόταν πιο εύκολη και πιο αποδοτική.. Θυμάμαι όταν σπούδαζα στην Αθήνα, ο λέκτορας μας έλυνε μια άσκηση γράφοντας τα δεδομένα στον πίνακα, κάνοντας τους υπολογισμούς του εκείνη την ώρα στο κομπιουτεράκι του, σημειώνοντας σχήματα, πίνακες, γραφήματα και άλλα τα οποία σαφώς και του κατανάλωναν χρόνο.. Το αποτέλεσμα; 1 άσκηση την ώρα.. Όταν σπούδαζα στην Αγγλία, οι καθηγητές είχαν οθόνες όπου πρόβαλαν τις ίδιες ασκήσεις σε powerpoint και έτσι δεν χρειαζόταν να γραφτεί τίποτα στον πίνακα, οι υπολογισμοί είχαν γίνει ήδη στα slides και εκτός αυτού, στο τέλος της παράδοσης μας έστελνε με e-mail τα αρχεία με τις ασκήσεις και τις λύσεις τους και έτσι μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να τις λύσουμε στο σπίτι μας, με τον δικό του ρυθμό ο καθένας και τις ώρες που αυτός προτιμούσε να μελετάει (εγώ ήμουν απογευματινός τύπος, για παράδειγμα -- δεν μπορούσα να ξενυχτήσω ή προτιμούσα να πιω μια μπύρα το βράδυ σε αντίθεση με άλλους που "ζεσταίνονταν" μετά τις 22:00).. Το αποτέλεσμα; 5 ασκήσεις τουλάχιστον στην ώρα.. Με απλά μαθηματικά, βελτίωση της αποδοτικότητας του καθηγητή κατά 500%..
2) Θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει στις τάξεις ένας διαχωρισμός μεταξύ προχωρημένων και μη μαθητών.. Σε μία τάξη όπου συναντάς κάθε επίπεδο μαθητή είναι δύσκολο για τον δάσκαλο/καθηγητή να προχωρήσει με ένα ρυθμό όπου θα αφήνει όλους ικανοποιημένους.. Συχνά μένει πίσω επειδή υπάρχει έστω και ένας που ζητάει την επανάληψη μιας άσκησης ή από την άλλη πλευρά ένας μαθητής που δεν έχει καταλάβει κάτι αλλά ντρέπεται να ρωτήσει μένει με κενά τα οποία ευελπιστεί να τα λύσει στο φροντιστήριο.. Μπορεί να φαίνεται ρατσιστικό, αλλά φυσικά και θα μπορούσε ο καθένας ανάλογα με την επίδοση του να μεταπηδήσει στην τάξη των προχωρημένων (και το αντίθετο φυσικά)..
3) Θα πρέπει επιτέλους να συνδυαστούν τα προβλήματα της άλγεβρας, της φυσικής, της τριγωνομετρίας με την πραγματική ζωή.. Δεν είναι σωστό κάποιος να μαθαίνει στείρα μια άσκηση υπολογισμού ενός ολοκληρώματος και να μην ξέρει αν θα του χρειαστεί αυτό στη ζωή του και πως θα χειριστεί σε μια τέτοια περίπτωση ένα ολοκλήρωμα.. Δεν νομίζω ότι μια άσκηση "σώμα μάζας 50 Κg κινείται με σταθερή ταχύτητα 20m/s..." ωφελεί σε τίποτα.. Απεναντίας, αν η άσκηση παρουσιαζόταν ότι "κάποιος θέλει να μετακινήσει ένα κιβώτιο μάζας 50 kg, με ταχύτητα 20 m/s και θέλει να αγοράσει ένα μοτέρ, ποια θα έπρεπε να είναι η ελάχιστη ιπποδύναμη που θα έπρεπε να έχει το μοτέρ που θέλει να αγοράσει;" θα παρουσίαζε μεγαλύτερη χρησιμότητα..
Γνωρίζω ότι οι προλαλλήσαντες μιλούν σε θεωρητικό επίπεδο για μέτρα βελτίωσης της εκπαίδευσης, απλά εγώ το πήγα περισσότερο πρακτικά.. Και όσο για το αν τα ελληνόπουλα αποκτούν ικανοποιητική παιδεία, από την μικρή μου εμπειρία σε ένα περιβάλλον με φοιτητές από πολλές χώρες, παρατήρησα ότι οι γνώσεις μας είναι αρκετά καλές παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν.. Φανταστείτε να μην υπήρχαν κιόλας.. :)
-
Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου faser, αν και "πρακτικές" ;)
Ιδίως την δεύτερη θα ήθελα να την επεκτείνω ακόμα περισσότερο. Όχι μόνο θα έπρεπε να διαχωρίζονται τα επίπεδα αλλά και οι ίδιοι οι γονείς να μην επιτρέπουν να προβιβάζεται στην επόμενη τάξη το παιδί τους εάν δεν καλύπτει το ελάχιστο απαιτούμενο.
Όσον αφορά την τρίτη παρατήρηση, νομίζω πως είναι περιττό, διότι αυτό ακριβώς σημαίνει αφομίωση. Αν κάποιος έχει αφομιώσει το γενικό μπορεί και να το επιμερίσει. Για παράδειγμα είναι δεδομένο ότι η κλασσική φυσική και η τριγωνομετρία σε βοηθούν να παίζεις μπιλιάρδο. Αν τις έχεις αφομιώσει δεν θα χρειαστεί να στο πει κανείς, έρχεται μόνο του.
Απ' ότι όμως καταλαβαίνω δεν θέλεις να πεις μόνο αυτό, αλλά και ότι πρέπει να βρίσκουν οι διδάσκοντες τρόπους ώστε να γίνεται το μάθημα πιο ενδιαφέρον και κατανοητό.
-
παιδια εγω πιστευω πως ενα μειζων προβλημα ειναι "ξενοφοβια" του ελληνικου κρατους που διογκωθηκε μετα την ενταξη του στην εοκ.... κ το θεμα ειναι πως διοχετευεται μεσα απο την παιδεια καθως τα παντα περισστρεφονται γυρω απο την ελλαδα! ολη η ιστορια ολων ανεξαιρετως των ταξεων περιστρεφονται γυρω απο την ελληνικη ιστορια.. πως θα μπορεσει ο μαθητης να κρινει, να συγκρινει κ να επιλεξει χωρις να εχει την παραμικρη ενδειξη για το τι εχει διαδραματιστει στις αλλες χωρες του κοσμου? θα ηθελα να ξερω ποσοι απο τους συμμαθητες μου ξερουν ποτε εγινε ο πρωτος παγκοσμιος πολεμος...απογοητευτικο ποσοστο. πρεπει να καταλαβει η ελλαδα οτι δεν θα καταφερει να διατηρησει την ταυτοτητα της με αυτον τον τροπο... ο βιαιος εκσυγχονισμος ειναι εν μερει υπαιτιος για τη σημερινη κατασταση. δε θα ηθελα να μη γνωρισουμε την παραδοση μας αλλα καλο θα ηταν να κοιταξουμε κ λιγο παραπερα. τι σκατα μελη της ΕΕ ειμαστε
-
Εγω δεν ξερω ποιες ειναι αυτες οι προηγμενες χωρες τις οποιες συναγωνιζομαστε...
Εντάξει Άρη που δεν ξέρεις για ποιες χώρες μιλάμε... ::)
Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά με την πλειοψηφεία των κατοίκων μια Δυτικής χώρας και προ πάντων, ακόμα και αν κατα γενική ομολογία η σημερινή καπιταλιστική και κεφαλαιοκρατική πολιτική των εν λόγω χωρών ευθύνεται για τις περισσότερες καταστροφές σε όλα τα πεδία παγκοσμίως, αυτό δεν πρέπει να σταθεί αρνητικός παράγοντας ως πρός το ότι αυτές οι χώρες έχουν μακράν ανώτερη και πιο ανεπτυγμένη Παιδεία από εμάς.
Οι δυτικές χώρες, ακόμα και αν κάποιοι διαφωνούν, έχουν καταφερει να κρατήσουν την Παιδεία τους σχετικά αμόλυντη από το πολιτικό και προπαγανδιστικό δηλητήριο. Και αυτό είναι φανερό, καθώς σε χώρες όπως πχ η Ιταλία που πριν κάποια χρόνια τύχαινε να αλλάζει κυβέρνηση κάθε 6μηνο, το Εκπαιδευτικό και Υγειονομικό σύστημα της έμεναν ανέγγιχτα από τις πολιτικές αλλαγές διότι ήταν σταθερά εδω και δεκαετίες. Μπορεί να μη διδάσκεται αυτούσια η Μαρξιστική φιλοσοφία, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην τα θεωρήσουμε πολύ πιο προοδευτικά από τα δικά μας ::).
Πέραν αυτού, τα ποσά που δίνει η Ελληνική Κυβέρνηση για το Εκπαιδευτικό Σύστημα δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τα ποσά που δίνονται ετησίως για τη Δημόσια Παιδεία σε ανεπτυγμένες δυτικές χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία ή η Γερμανία.Τα κρατικά σχολεία και πανεπιστήμια αυτών των χωρών δεν συγκρίνονται ως προς την οργάνωση, το επίπεδο αλλά και το βενηλεκές με τα εγχώρια πανεπιστήμια μας.
Και για να το πω εντελώς στεγνά, στην Ελλάδα προτιμάμε να κατατρώμε τον κρατικό προυπολογισμό με μίζες και ξέπλυμμα χρήματος και όχι να επενδύουμε σε φορείς και τομείς που θα αναπτύξουν εμάς, τη ζωή μας αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Πάει πολύ στο σπίτι του κρεμασμένου να μιλάμε για σκοινί και να σχολιάζουμε με στόμφο και πομπώδες ειρωνικά σχόλια τα κακώς κείμενα της Ελληνικής Εκπαίδευσης αλλά και τους Ελληνικού κρατικού μηχανισμού γενικότερα, όταν χάρη σε μας, τους πολίτες, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε ο δικομματισμός και η κληρονομική εξουσία.
Πάντα στα λόγια ως Έλληνες ήμασταν καλοί, και στους ευαγγελισμούς και σε κάθε λογής παροχολογίες, βρωμοδουλειες και κουτοπονηρίες. Και αυτό είναι η βασική μας διαφορά με τις ''ανεπτυγμένες'' δυτικές χώρες. Ότι μπορεί εκεί να είναι το κέντρο της παγκόσμιας εξουσίας, αλλά τουλάχιστον και οι κυβερνώντες και οι ψηφοφόροι και γενικά οι κάτοικοι των χωρών έχουν μάθει να μην είναι υπηρέτες του σήμερα, του καθημερινού και τρωτού μικρόκοσμου. Κάτι που ολοφάνερα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τη δική δμας φιλοσοφία ζωής, που κορυφώνει το παρόν, καταπατώντας και ασελγώντας στο παρελθόν, αδιαφορώντας παντελώς για το μέλλον.
Τελειώνοντας, καταλήγω ότι μόνο στραβός και άσχετος θα πρέπει να είναι καποιος για να μη βλέπει ότι το Εκπαιδευτικό μας σύστημα μπάζει από παντού και είναι γαγγραινιασμένο.Οπότε το να αναφέρουμε απλά τα προβήματα για ακόμα μία φορά δεν πρόκειται να βγάλει κάπου όπως δεν έβγαλε και τις άπειρες προηγούμενες φορές που τα συζητήσαμε στο φόρουμ αλλά και γενικά. Μήπως ήρθε καιρός να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να σταματήσουμε να αδολεσχούμε για πράγματα χιλιοειπωμένα παίρνοντας λίγο πιο σοβαρά το ζήτημα και κάνοντας πρακτικότερα πράγματα??? Λέω εγω τώρα...
-
Το να διδάσκει σε μια τάξη με ακρωατήριο κάθε επιπέδου είναι πολύ περιοριστικό για τον διδάσκοντα.
To ακρω(α)τηρίασες, μεγάλε... ::) :-\
-
προσωπικα ημουν παντα κακη μαητρια αλλα παντα με ειχαν σε ταξεις και με καλυτερους μαθητες, οταν ημουν με "χειροτερους" μαθητες ημουν με μεγαλυτερη πεποιθηση και παντα συμετειχα οταν επεφτε ανταγωνισμος μου επεφταν τα φτερα
αλα αυτο συμβαινει με μενα υπαρχουν μαθητες που η κινητηριοις δυναμη τους ειναι ο ανταγωνισμος
-
Μπορεί να μη διδάσκεται αυτούσια η Μαρξιστική φιλοσοφία, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην τα θεωρήσουμε πολύ πιο προοδευτικά από τα δικά μας ::).
Την ελεύθερη αγορά στην Εκπαίδευση (όπως την προωθεί η Ε.Ε.) την θεωρείς προοδευτικότητα;
Πέραν αυτού, τα ποσά που δίνει η Ελληνική Κυβέρνηση για το Εκπαιδευτικό Σύστημα δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τα ποσά που δίνονται ετησίως για τη Δημόσια Παιδεία σε ανεπτυγμένες δυτικές χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία ή η Γερμανία.
Φυσικά, όποιος έχει περισσότερα χρήματα μπορεί να ξοδέψει περισσότερα, σε όλους τους τομείς. Οι χώρες που αναφέρεις έχουν κλέψει, υποδουλώσει και σκοτώσει πολλούς λαούς για να φτάσουν εκεί που είναι τώρα.
Και για να το πω εντελώς στεγνά, στην Ελλάδα προτιμάμε να κατατρώμε τον κρατικό προυπολογισμό με μίζες και ξέπλυμμα χρήματος και όχι να επενδύουμε σε φορείς και τομείς που θα αναπτύξουν εμάς, τη ζωή μας αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
Μιας και ανέφερες την Ιταλία ως παράδειγμα προς μίμηση, θυμήσου πόσα πολλά οικονομικά σκάνδαλα έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Δεν αμφιβάλλω πάντως ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνεται στην Ελλάδα για την Παιδεία είναι χαμηλό. Θα ήθελα όμως να αναφέρει κάποιος τα ποσοστά άλλων χωρών, αν και δεν είναι το μόνο απαιτούμενο κριτήριο για να γίνει σύγκριση.
Τελειώνοντας, καταλήγω ότι μόνο στραβός και άσχετος θα πρέπει να είναι καποιος για να μη βλέπει ότι το Εκπαιδευτικό μας σύστημα μπάζει από παντού και είναι γαγγραινιασμένο.
Εσύ, που από την παραπάνω φράση σου συμπεραίνεται ότι είσαι σχετική με το θέμα, πες μας επιγραμματικά τι προτείνεις να γίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα, ξεκινώντας από την βάση/δίλημμα που έχω θέσει: δημόσια & δωρεάν παιδεία, ή ελεύθερη αγορά;
-
Με προλαβε ο Βραζιλης, και θα ερθω να συμφωνησω μαζι του σε πολλα.
Γιατι εχουμε αναγει την ΕΕ ως την μονη προοδευτικη και εξελιγμενη περιοχη στον κοσμο? Γιατι θεωρουμε τον πολισμο του καπιταλισμου, εναν πολιτισμο που παλαιοτερα εκανε τις χειροτερες σφαγες και σημερα συνεχιζει να σφαζει κατα χιλιαδες μικρα παιδακια σε εργοστασια σε υποτιθεμενες τριτοκοσμικες χωρες. Εναν πολιτισμο που ως ιδανικο του εχει το κερδος με καθε τροπο, το "ζησε ανετα και μην ενδιαφερεσαι για τους αλλους", τα 2 αυτοκινητα ενα σπιτι καλο μισθο γυναικα παιδια και γκομενα?
Το ζητημα ποιο ειναι? Να κανουμε μια παιδεια σαν της ΕΕ?
Αν ηταν ετσι τοτε τα φοιτητικα 2006/7/8 οι καταληψεις οι πορειες και οι αγωνες δεν εχουν νοημα ειναι οπισθοδρομικοι και συντηρητικοι γιατι αντιτιθενται στην ευρωπαικη πολιτικη που θελει να περασει η κυβερνηση σε οτι αφορα την παιδεια.
Να περασουν και τα ιδιωτικα πανεπιστημια, η χρηματοδοτηση σχολειων απο ιδιωτες, να μπει το κερδος σε καθε πτυχη της εκπαιδευσης, ο κοσμος να ειανι αναγκασμενος να πληρωνει διδακτρα, η πολιτικη παιδεια να διδασκεται συμφωνα με την βουλη του εκαστοτε ιδιωτη, να γινει μια εκπαιδευση αγωνας δρομου σε οτι αφορα τον βαθμο, να ιεναι μια εκπαιδευση στρεςς. Μπορω να αναφερω πολλα πραγματα.
Οποτε ας αποφασισουμε πρωτα τι ειανι το προοδευτικο και το εξελιγμενο και μετα ας κουβεντιασουμε για την παιδεια στην ελλαδα.
-
Απ' ότι όμως καταλαβαίνω δεν θέλεις να πεις μόνο αυτό, αλλά και ότι πρέπει να βρίσκουν οι διδάσκοντες τρόπους ώστε να γίνεται το μάθημα πιο ενδιαφέρον και κατανοητό.
Ναι papous, στην ουσία αυτό ήθελα να πω..
Roufus, γιατί όταν ακούω τις απόψεις ατόμων που προέρχονται από το δικό σου χώρο, έρχομαι αντιμέτωπος με την ίδια στείρα σκέψη; Και εξηγούμαι τι εννοώ "στείρα" για να μην παρεξηγηθείς.. Εννοώ, ότι μπορεί ο καπιταλισμός να έκανε και να συνεχίζει να κάνει σφαγές στο βωμό του κέρδους αλλά αν μπορέσεις και βρεις κάτι καλό σε ένα πολιτικό σύστημα, το απορρίπτεις μόνο και μόνο επειδή σαν σύνολο δεν το υποστηρίζεις; Στη Γερμανία (απ'ότι μου έχει πει ένας φίλος μου μετανάστης που έζησε εκεί τα σχολικά του χρόνια) η παιδεία είναι ως επί το πλείστον δημόσια.. Υπάρχουν βέβαια και τα ιδιωτικά σχολεία όπως υπάρχουν και παντού.. Γιατί δηλαδή να μην πάρεις τα θετικά στοιχεία της γερμανικής παιδείας και να τα αφομοιώσεις μόνο και μόνο επειδή Γερμανία = Ε.Ε. = καπιταλισμός; Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα το παιδί μου να πάει σε ιδιωτικό σχολείο.. Και εγώ σε δημόσιο πήγα και κοιτώντας πίσω θαρρώ ότι έμεινα ευχαριστημένος.. Αν το δημόσιο σχολείο που θα πηγαίνει το παιδί μου για κάποιον λόγο νιώθω ότι πάσχει θα προτιμήσω να το γράψω στο επόμενο πιο μακρινό δημόσιο και να παίρνει συγκοινωνίες για να πηγαίνει παρά να το γράψω σε ιδιωτικό.. Θα ήταν άδικο να καταργηθεί η δημόσια υποχρεωτική παιδεία γιατί σαφώς και δεν έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουμε.. Το θέμα όμως είναι να μπορούμε να διακρίνουμε το καλό μέσα από το κακό και όχι τυφλά να απορρίπτουμε ότι δεν μας πηγαίνει ιδεολογικά.. Για παράδειγμα, αυτό που ανέφερα περί διαχωρισμού των μαθητών δεν είναι δική μου επινόηση.. Ισχύει στα γερμανικά σχολεία.. Είναι ένας πολύ απλός διαχωρισμός που μπορεί να γίνει και δεν έχει καμία σχέση ούτε με ιδιωτικά σχολεία, ούτε με το κέρδος, ούτε με τίποτα το "καπιταλιστικό".. Είναι κακό το μέτρο αυτό μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από μια χώρα στυλοβάτη της Ε.Ε.;
-
Οποτε ας αποφασισουμε πρωτα τι ειανι το προοδευτικο και το εξελιγμενο και μετα ας κουβεντιασουμε για την παιδεια στην ελλαδα.
Ο καθορισμός της νεωτερικότητας και του "προοδευτισμού" δεν είναι απαραίτητο να τεθεί ως βάση σε μια συζήτηση περί Παιδείας και Εκπαίδευσης. Τουναντίον θεωρώ ότι οδηγεί σε μια ατέρμονη συζήτηση δεδομένου ότι το συμπέρασμα μπορεί να βγει μόνο μετά από πειραματισμό. Πολλές υποτιθέμενες νεωτερικές παιδαγωγικές μέθοδοι που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί αποδείχθηκε πολύ αργότερα από την εφαρμογή τους ότι οδήγησαν στο άκρως αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο.
Δεδομένου ότι η Παιδεία και η Εκπαίδευση μορφώνει, τουτέστιν διαμορφώνει τις προσωπικότητες του μέλλοντος, πριν από κάθε συζήτηση είναι απαραίτητος ο καθορισμός του ποιόντος του πολίτη που θέλουμε να έχουμε!
-
@faser Εγω δεν ειπα να απορριψουμε κατι εξ ολοκληρου. Στο κατω κατω αποτελει κομματι της ιστοαριας πλεον, δεν γινεται να απορριφθει και θα ηταν και λαθος. Αυτο δεν σημαινει φυσικα οτι πρεπει να το υποστηριξω. Μεσα σε ενα συστημα που απο την βαση του ειναι κατα (κατα τηνγνωμη μου ) του ανθρωπου, τα ψηγματα θετικων πραξεων και ιδεων που θα βρεις δεν σωζουν το συστημα. Θα τα κρατησεις ως ιδεες και μπορεις να τα εφαρμοσεις, αλλα ετερον εκατερον. Δεν σημαινει οτι επειδη η ΕΕ εχει 2-3 καλα στοιχεια στην παιδεια της θα θελω μια παιδεια σαν της ΕΕ που κατα την γνωμη μου εχει 102-103 στραβα.
-
"Βασικός προβληματισμός και διάχυτη πεποίθηση είναι ότι η ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση διέρχεται βαθιά και χρόνια κρίση. Το σύστημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, εσωστρέφεια και έλλειψη διαφάνειας. Στους κόλπους των Α.Ε.Ι. παρατηρούνται φαινόμενα δημοκρατικού ελλείμματος στην εκλογή και την ανάδειξη των διοικητικών τους αρχών, κατάχρηση της έννοιας του ασύλου, και διάφορες δυσλειτουργίες. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η ανεπάρκεια στην οικονομική και διοικητική διαχείρισή τους, η υστέρηση στην υλικοτεχνική τους υποδομή και η ανυπαρξία σύγχρονων βιβλιοθηκών. Ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων αποτελεί τροχοπέδη στην εκπλήρωση της βασικής αποστολής των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι η παραγωγή νέας γνώσης και ερευνητικής δραστηριότητας."
-
Τελειώνοντας, καταλήγω ότι μόνο στραβός και άσχετος θα πρέπει να είναι καποιος για να μη βλέπει ότι το Εκπαιδευτικό μας σύστημα μπάζει από παντού και είναι γαγγραινιασμένο.
Εσύ, που από την παραπάνω φράση σου συμπεραίνεται ότι είσαι σχετική με το θέμα, πες μας επιγραμματικά τι προτείνεις να γίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα, ξεκινώντας από την βάση/δίλημμα που έχω θέσει: δημόσια & δωρεάν παιδεία, ή ελεύθερη αγορά;
Το δίλημα που αναφέρεις είναι ψευδές. Ένα ψευτοδίλημα κατά βάση. Είναι σαν να ρωτάει κανένας: " Που επιθυμείς να ζήσεις? Στην γη ή στην θάλασσα?"
Αντί γι' αυτό απάντησε Βραζίλη: Ποία ποιότητα πολιτών επιθυμείς να έχει η χώρα μας μετά από 16 χρόνια?
-
Το δίλημα που αναφέρεις είναι ψευδές. Ένα ψευτοδίλημα κατά βάση. Είναι σαν να ρωτάει κανένας: " Που επιθυμείς να ζήσεις? Στην γη ή στην θάλασσα?"
Δηλαδή δεν βλέπεις καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο εκπαιδευτικές στρατηγικές; Ή θεωρείς πως δεν υφίστανται; Η εκπαιδευτική πολιτική φυτρώνει από μόνη της και δεν έχει οικονομικές και κοινωνικές βάσεις;
Τα παιδιά σου πάνε σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο; και γιατί;
Ποια μορφή έχει το εκπαιδευτικό σύστημα όπως το επιθυμείς;
Αντί γι' αυτό απάντησε Βραζίλη: Ποία ποιότητα πολιτών επιθυμείς να έχει η χώρα μας μετά από 16 χρόνια?
Επιθυμώ συνειδητοποιημένους και καλλιεργημένους πολίτες, σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.
Δεν επιθυμώ μια χούφτα υπερεπιστημόνων σε μια θάλασσα εξαθλιωμένων και ανεγκέφαλων πολιτών.
-
Ωραία! Έχουμε την ίδια επιδίωξη και επιθυμία, οπότε ξεκινάμε από κοινή βάση.
Θεωρώ το δίλημα ψευδές λόγω του ότι ήδη έχουμε και πάντοτε είχαμε ελεύθερη αγορά εκπαίδευσης. Ανεξάρτητα από αυτό, η ελεύθερη αγορά δεν αντιτείθεται στην Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
Το δίλημα που θα έπρεπε να τίθεται είναι: Κρατική ή καλύτερα, Κεντρική καθοδήγηση της εκπαίδευσης ή περιφεριακός αυτόνομος σχεδιασμός? Αυτό νομίζω πως είναι το σύγχρονο δίλημα.
Τάσομαι υπέρ της ατομικής ευθύνης για τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος των παιδιών μου, αλλά και των παιδιών από τα οποία στο μέλλον θα ζητήσω και θα περιμένω να συνεργαστούν μαζί μου και να με εξυπηρετήσουν όπως τα εξυπηρετώ κι εγώ. Με μιά μορφή ανάλογη του Εκπαιδευτικού συστήματος της Λιθουανίας, για παράδειγμα.
Γιατί? Απλούστατα διότι είναι πιο εύκολο να ζητήσω ευθύνες προσωπικά από τους δασκάλους του παιδιού μου, οι οποίοι και την ικανότητα έχουν αλλά και την θέληση να το διδάξουν, παρά από ένα απρόσωπο Σύστημα Εκπαίδευσης, πίσω από το οποίο ουδείς γνωρίζει ποιός κρύβεται ώστε να του εκφράσει την οργή του.
Όσον αφορά την ερώτησή σου, τα παιδιά μου φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο διότι έχω την απαραίτητη οικονομική άνεση.
-
Θεωρώ το δίλημα ψευδές λόγω του ότι ήδη έχουμε και πάντοτε είχαμε ελεύθερη αγορά εκπαίδευσης.
Δεν είχαμε πάντα ιδιωτικά πανεπιστήμια/κολέγια/σχολές αναγνωρισμένα από το κράτος με πτυχία ισότιμα με αυτά των δημοσίων ΑΕΙ. Ούτε είχαμε πάντα τέτοια μελετημένη αποδιοργάνωση και απαξίωση της δημόσιας παιδείας σε όλες τις βαθμίδες με σκοπό να στρωθεί το κόκκινο χαλί για επιχειρηματίες στην εκπαίδευση.
Το δίλημα που θα έπρεπε να τίθεται είναι: Κρατική ή καλύτερα, Κεντρική καθοδήγηση της εκπαίδευσης ή περιφεριακός αυτόνομος σχεδιασμός? Αυτό νομίζω πως είναι το σύγχρονο δίλημα.
Όμως όλοι μας ζούμε σε μια κοινωνία, και όχι ο καθένας για την πάρτη του. Και πχ. για την είσοδο στα ΑΕΙ υπάρχουν κοινοί κανόνες. Αλλά ακόμα κι αν κάνουμε το κάθε ΑΕΙ αυτόνομο, για την είσοδο στην αγορά εργασίας πάλι υπάρχουν κοινοί κανόνες. Όλα αυτά σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο ευρωπαϊκό τώρα πια (Ε.Ε.)
Γιατί? Απλούστατα διότι είναι πιο εύκολο να ζητήσω ευθύνες προσωπικά από τους δασκάλους του παιδιού μου, οι οποίοι και την ικανότητα έχουν αλλά και την θέληση να το διδάξουν, παρά από ένα απρόσωπο Σύστημα Εκπαίδευσης, πίσω από το οποίο ουδείς γνωρίζει ποιός κρύβεται ώστε να του εκφράσει την οργή του.
Μπορείς να προσφύγεις στην αμέσως ανώτερη/προϊστάμενη Αρχή, και σε έσχατη περίπτωση στα αρμόδια δικαστήρια.
Αν δεν ενδιαφέρεται κανένα μέλος της κοινωνίας για την κοινωνία, για να δημιουργήσει για το κοινό καλό και για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αυτή η κοινωνία αργά ή γρήγορα θα εκφυλιστεί.
Όσον αφορά την ερώτησή σου, τα παιδιά μου φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο διότι έχω την απαραίτητη οικονομική άνεση.
Η "οικονομική άνεση" δεν είναι λόγος για την προτίμηση σου. Προφανώς, θεωρείς ότι το ιδιωτικό σχολείο προσφέρει καλύτερη εκπαίδευση... Μόνο για τους λίγους, που έχουν την "απαραίτητη οικονομική άνεση"...
Πώς συμβαδίζει αυτό με την συμφωνία σου στην πρότασή μου "Επιθυμώ συνειδητοποιημένους και καλλιεργημένους πολίτες, σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα." ;;
-
Θεωρώ το δίλημα ψευδές λόγω του ότι ήδη έχουμε και πάντοτε είχαμε ελεύθερη αγορά εκπαίδευσης.
Δεν είχαμε πάντα ιδιωτικά πανεπιστήμια/κολέγια/σχολές αναγνωρισμένα από το κράτος με πτυχία ισότιμα με αυτά των δημοσίων ΑΕΙ. Ούτε είχαμε πάντα τέτοια μελετημένη αποδιοργάνωση και απαξίωση της δημόσιας παιδείας σε όλες τις βαθμίδες με σκοπό να στρωθεί το κόκκινο χαλί για επιχειρηματίες στην εκπαίδευση.
Είχαμε όμως πάντοτε ελεύθερη αγορά μέχρι και την δευτεροβάθμια και την τεχνολογική εκπαίδευση. Τώρα ας μην αρχίσουμε συζήτηση για το ποιός ευθύνεται και πόοοοοοοοοτε ξεκίνησε η αποδιοργάνωση της παιδείας. Δεν είναι κι αυτό το θέμα μας. Ας κοιτάξουμε επιτέλους μπροστά ξεπερνώντας αυτά που μας χωρίζουν και επικεντρώνοντας στις κοινές επιδιώξεις.
Το δίλημα που θα έπρεπε να τίθεται είναι: Κρατική ή καλύτερα, Κεντρική καθοδήγηση της εκπαίδευσης ή περιφεριακός αυτόνομος σχεδιασμός? Αυτό νομίζω πως είναι το σύγχρονο δίλημα.
Όμως όλοι μας ζούμε σε μια κοινωνία, και όχι ο καθένας για την πάρτη του. Και πχ. για την είσοδο στα ΑΕΙ υπάρχουν κοινοί κανόνες. Αλλά ακόμα κι αν κάνουμε το κάθε ΑΕΙ αυτόνομο, για την είσοδο στην αγορά εργασίας πάλι υπάρχουν κοινοί κανόνες. Όλα αυτά σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο ευρωπαϊκό τώρα πια (Ε.Ε.)
Είτε κεντρικός είτε περιφεριακός είναι ο σχεδιασμός οι κανόνες εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό και σχετίζεται με τον επιδιωκώμενο βαθμό ενεργούς συμμετοχής των πολιτών.
Όσον αφορά την ερώτησή σου, τα παιδιά μου φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο διότι έχω την απαραίτητη οικονομική άνεση.
Η "οικονομική άνεση" δεν είναι λόγος για την προτίμηση σου. Προφανώς, θεωρείς ότι το ιδιωτικό σχολείο προσφέρει καλύτερη εκπαίδευση...
Δεν καταλαβαίνω από που συμπέρανες το "προφανές". Έκανες μια ερώτηση, απάντησα, εαν δεν σε ικανοποιεί η απάντηση μου αποσύρσου, μην με κατηγορείς ως ψεύτη.
Πιθανώς να μπορούσε να προσφέρει καλύτερη εκπαίδευση εάν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθοριζόταν περιφερικά. Τώρα καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Ότι διδάσκονται στο δημόσιο με τα ίδια ακριβώς βιβλία διδάσκονται και στο ιδιωτικό. Οπότε δεν βλέπω για ποιόν λόγο να προσφέρει καλύτερη εκπαίδευση το ιδιωτικό σχολείο από το δημόσιο.
Πώς συμβαδίζει αυτό με την συμφωνία σου στην πρότασή μου "Επιθυμώ συνειδητοποιημένους και καλλιεργημένους πολίτες, σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα." ;;
Δηλ δεν συμβαδίζει το να έχω οικονομική επιφάνεια αλλά να θέλω το παιδί μου να εκπαιδευτεί με ίσους όρους με το παιδί του εργάτη μου? Όπως είπες παραπάνω, σε μια κοινωνία ζούμε και η κατάσταση του συνανθρώπου μας επηρεάζει και εμάς. Άλλωστε προτιμώ να δίνω παρά να κρατάω τα πάντα για τον εαυτό μου.
Εάν νομίζεις ότι αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη ή πιστεύεις ότι στις κοινωνικές συζητήσεις δεν πρέπει να παίρνουν μέρος άτομα του είδους μου, πες μου το απ' την αρχή.
-
Παπαγαλάκια θέλουν που να αποστηθίζουν 500 σελίδες και να τα γράφουν στις πανελλήνιες.
Με ποιον ακριβώς τρόπο , τα "παπαγαλάκια" θα μπορούσαν να επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά η φυσική η χημεία η Ανάπτυξη εφαρμογών , αλήθεια?
Με ποιον ακριβώς τρόπο τα "παπαγαλάκια" θα μπορούσαν να εισάγονται στην Ιατρική στα Πολυτεχνεία κλπ?
Με ποιον ακριβώς τρόπο μπορεί να "παπαγαλοποιηθεί" ο απαιτούμενος τρόπος σκέψης , άκρως απαραίτητος για την επιτυχία σε μαθήματα που προανέφερα?
Πως ακριβώς νοείται ο "παπαγαλισμός" σε μαθητές που επιτυγχάνουν άριστους βαθμούς στα μαθηματικά?
Όλοι "παπαγάλοι" λοιπόν κάτι που συνεπάγεται ότι και το εκπαιδευτικό σύστημα είναι "παπαγαλοποιημένο".
-
αλλά δυστυχώς αφ' ενός υπάρχει ήδη βιομηχανία παραπαιδίας
Δεν υπάρχει "παραπαιδεία" αλλά συμπληρωματική εκπαίδευση. Ο όρος είναι παντελώς αδόκιμος και χρησιμοποιείται για να προσδώσει την εικόνα του "κακού" όπως παραοικονομία κλπ.
Το φροντιστήριο δεν είναι παιδεία αλλά εκπαίδευση. Παιδεία αποτελεί το όλο σύστημα εκπαίδευσης αλλά και ακόμη περισσότερα.
-
Ποιος νοιάζεται για τα μαθήματα γενικής παιδείας ή για καμιά χρήσιμη συζήτηση στην τάξη όταν πρέπει να παπαγαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί για να μπεί στο Πανεπιστήμιο;
Εγώ προσωπικά ουδέποτε κατάφερα να "παπαγαλίσω" τα μαθηματικά , ίσως και λόγω πιθανών μειωμένων ικανοτήτων μου.
-
Ευκολα. Σε γενικες γραμμες οι ασκησεις που ζητουνται σε ολα τα μαθηματα δεν απαιτουν τρομερη κριτικη σκεψη. Και οσες φορες πανελληνιες εξετασεις ειχαν ασκησεις που απαιτουσαν ιδιαιτερη κριτικη σκεψη και ηταν ιδιαιτερης δυσκολιας ειδαμε οτι οι βαθμολογιες πηγαιναν απο το κακο στο χειροτερο.
Το ιδιο και με μαθηματα οπως τα αρχαια (εξ ου και ενα δυσκολο αγνωστο συνηθως ριχνει ολες τις βαθμολογιες).
Οι παπαγαλοι μπορουν ευκολα να επιτυχουν μεγαλους βαθμους γιατι εχουν τυποποιησει ασκησεις απο το βιβλιο και απλως τις επαναλαμβανουν. Αναρωτιεμαι αν εστω και 1 θυμαται ολα τα μαθηματικα που εκανε στην 3η λυκειου οταν παει στο πανεπιστημιο.
Και τελος δενειναι μονο τα θετικα μαθηματα στα σχολεια.
αλλά δυστυχώς αφ' ενός υπάρχει ήδη βιομηχανία παραπαιδίας
Δεν υπάρχει "παραπαιδεία" αλλά συμπληρωματική εκπαίδευση. Ο όρος είναι παντελώς αδόκιμος και χρησιμοποιείται για να προσδώσει την εικόνα του "κακού" όπως παραοικονομία κλπ.
Το φροντιστήριο δεν είναι παιδεία αλλά εκπαίδευση. Παιδεία αποτελεί το όλο σύστημα εκπαίδευσης αλλά και ακόμη περισσότερα.
Ωραια τοτε ιεναι "παραεκπαιδευση". Προφανως και δινεται ορος κακου εφοσον η πολιτεια απο μονη της δεν μπορει να πετυχει να διδαξει στους μαθητες οτι υποθετει οτι πρεπει να τους διδαξει και χρειαζεται ιδιωτες για να το δωσουν στα παιδια.
-
Τα παιδιά αναγκάζονται να μην έχουν χρόνο για την εφηβική τους ζωή, πιέζονται απο παντού για την 'επιτυχία' στις παπαγαλίστικες μεθόδους που αναγκαστικά ακολουθούν και πρακτικά δεν ζούν τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια του λυκείου. Πόσα απο αυτά δεν υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολές που ουσιαστικά δεν διάλεξαν αυτοί αλλά εκεί πέρασαν με τις μονάδες που έπιασαν.
Δεν γνωρίζω πόσα χρόνια έχεις να ασχοληθείς με την λυκειακή εκπαίδευση , αλλά οφείλω να σου πω , ότι στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχουν εισαχθεί και οι λεγόμενες ερωτήσεις αντιστοίχισης , Σωστού-Λάθους , πολλαπλών επιλογών πέρα από τις παραδοσιακής ερωτήσεις/ασκήσεις ανάπτυξης. Επίσης έχουν εισαχθεί κάποια καινούργια βιβλία προσαρμοσμένα σε αυτό το στυλ. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν αλλάξει όλα τα βιβλία , επίσης δε , δεν έχει περάσει αυτός ο τρόπος στο ποσοστό που θα έπρεπε , επίσης δε , δεν εφαρμόζεται από τους εκπαιδευτικούς στο ποσοστό που θα έπρεπε.
Σε κατώτερες δε βαθμίδες (Δημοτικό-Γυμνάσιο) η εισαγωγή νέων βιβλίων αλλά και μεθόδων προσέγγισης είναι πλέον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
Κανένας δεν υποχρεώνει κανέναν να πάει εκεί που δεν θέλει.
Το αν ο Γιωργάκης θέλει να μπει στην ιατρική μαζί με 10000 ακόμη υποψήφιους , αλλά υστερεί σε σχέση με τους υπόλοιπους 9999 και έτσι δηλώνει και μια άλλη σχολή για να έχει καβάτζα , δεν αποτελεί υποχρέωση για τον Γιωργάκη να πάει στην καβάτζα. Ας πάει να γίνει υδραυλικός.
Γνωρίζουμε όλοι, πως στα γυμνάσια και στα λύκεια λειτουργούν τμήματα πρόσθετης στήριξης,όπου διδάσκουν έμπειροι ,καταξιωμένοι εκπ/κοί και παρ΄όλα αυτά δεν προτιμούνται από τους γονείς κατά πρώτον και εν συνεχεία από τα παιδιά.
Γνωρίζετε , αλλά δεν γνωρίζετε.
Όταν κατά βάση τα τμήματα πρόσθετης διδακτική στήριξης γίνονται στις 2 το μεσημέρι , αμέσως μετά από το 7ωρο του σχολείου (ή σε κάποιες περιπτώσεις στις 7 το πρωί , πριν από την έναρξη) , για πες μου με ποιον ακριβώς τρόπο θα τα παρακολουθήσουν?
Ας μην αστειευόμαστε. Ο θεσμός σαν θεσμός είναι καλός , αλλά η υλοποίηση έτσι όπως γίνεται , σχεδόν τον καθιστά ανενεργό.
Πέραν αυτού , σε πολλές περιπτώσεις , την πρόσθετη διδακτική την έκαναν οι ίδιοι (ανεπαρκείς πολλές φορές) καθηγητές του σχολείου , μάλιστα δε κάμποσες φορές λειτουργούσαν και εκβιαστικά με την έννοια ότι έβαζαν βαθμούς σε παιδιά που παρακολουθούσαν ώστε να μην φύγουν και σταματήσει το τμήμα και χάσουν τα επιπλέον ευρώπουλα που έπαιρναν.
-
Εφόσον τέθηκαν τα πράγματα σε σωστή βάση, όσον αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προχωρώ στις προτάσεις μου για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας και δη της Ανώτατης. Εφόσον εκεί αναφέρεται κυρίως το θέμα.
1. Μείωση του αριθμού των εισακτέων μέχρι να επιτευχθεί ο αριθμός των φοιτητών που κάθε τμήμα θεωρεί ότι έχει την ικανότητα να εκπαιδεύσει άρτια.
(Λογική της πρότασης: Δεν είναι δυνατόν ένα τμήμα που έχει ικανότητα για Α αριθμό φοιτητών να μπορέσει να ανταπεξέλθει εαν του δωθούν 3Α. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον και δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους Πανεπιστημιακούς να γίνουν θεοί. Εάν η κοινωνία επιθυμεί περισσότερους πτυχιούχους τότε πρέπει να επιδοτήσει τις υποδομές, τα τεχνολογικά και διδακτικά μέσα όπως Βιβλιοθήκες , εργαστήρια, Διδακτικό προσωπικό. Εάν υπάρχουν Πανεπιστημιακοί που αυτην την στιγμή καταφέρνουν να προσφέρουν σωστή εκπαίδευση σ' όλους τους φοιτητές τους, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι απαραίτητο να τους δωθεί ο Μεγαλόσταυρος, και διάφορες άλλες τιμές).
2. Αντικειμενική αξιολόγηση των τμημάτων και καθορισμός της θέσης τους στην βαθμίδα της εκπαίδευσης με γνώμονα αυτήν την αξιολόγηση και μόνο.
(Λογική της πρότασης: Δεν είναι δυνατόν ένα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να χαρακτηρίζεται ως Ανώτατο όταν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να είναι. Δεν είναι επίσης δυνατόν η ικανότητα ενός τμήματος να σταθεί στην Ανώτατη εκπαίδευση να έρθει δι' επιφοιτήσεως μέσω ενός σχεδίου νόμου, όπως έγινε με την πραξικοπηματική και αυθαίρετη "αναβάθμιση" των ΤΕΙ σε ΑΕΙ, πράγμα το οποίο άνοιξε και τον δρόμο για την χαρακτήριση οποιουδήποτε παραρτήματος του κώλου σε ΑΕΙ).
3. Συνεχής και αυστηρή αξιολόγηση του Διδακτικού προσωπικού. Κυρίως μέσω των ερευνητικών εργασιών. Διδάσκων χωρίς σοβαρές ερευνητικές εργασίες οι οποίες να μπορούν να σταθούν διεθνώς να εκδιώκεται.
(Λογική της πρότασης: Είναι όντως αδύνατον να αντιμετωπιστεί από την μιά μέρα στην άλλη η ρεμούλα και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που υφίστανται κατά την εκλογή Καθηγητών και διδακτικού προσωπικού εν γένει. Η αξιολόγηση θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα από τον δεύτερο χρόνο της εκλογής. Αυτό θα λειτουργήσει και ως κριτήριο για τους εκάστοτε μηχανισμούς ώστε να προσέχουν ποιόν προωθούν εάν δεν θέλουν να βρεθούν εκτεθιμένοι).
4. Συνεχής και αυστηρή αξιολόγηση του διδακτικού έργου μέσω της αξιολογήσεως των φοιτητών.
(Αυτό νομίζω ότι δεν χρειάζεται ανάλυση).
-
1. Μείωση του αριθμού των εισακτέων μέχρι να επιτευχθεί ο αριθμός των φοιτητών που κάθε τμήμα θεωρεί ότι έχει την ικανότητα να εκπαιδεύσει άρτια.
(Λογική της πρότασης: Δεν είναι δυνατόν ένα τμήμα που έχει ικανότητα για Α αριθμό φοιτητών να μπορέσει να ανταπεξέλθει εαν του δωθούν 3Α. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον και δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους Πανεπιστημιακούς να γίνουν θεοί. Εάν η κοινωνία επιθυμεί περισσότερους πτυχιούχους τότε πρέπει να επιδοτήσει τις υποδομές, τα τεχνολογικά και διδακτικά μέσα όπως Βιβλιοθήκες , εργαστήρια, Διδακτικό προσωπικό. Εάν υπάρχουν Πανεπιστημιακοί που αυτην την στιγμή καταφέρνουν να προσφέρουν σωστή εκπαίδευση σ' όλους τους φοιτητές τους, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι απαραίτητο να τους δωθεί ο Μεγαλόσταυρος, και διάφορες άλλες τιμές).
Συμφωνώ και όχι μόνο για τον λόγο που αναφέρεις αλλά επειδή μερικά επαγγέλματα όπως οι καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί και άλλα επαγγέλματα όπου κατά 90% ο απόφοιτος θα εργαστεί στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία μεταξύ συνταξιοδοτηθέντων και αποφοίτων.. Δεν μπορεί κάθε χρονιά να συνταξιοδοτούνται Α φυσικοί (για παράδειγμα) και ο αριθμός των νέων εισαχθέντων σε όλες τις σχολές Φυσικών να είναι 3Α.. Μοιραία τη χρονιά όπου θα αποφοιτήσουν αυτά τα 3Α άτομα, να μην μπορούν να βρουν εργασία τα 2Α.. Αν υπολογίσουμε και στα 3Α άτομα και εκείνους που σπουδάζουν στο εξωτερικό και έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα, το χάσμα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.. Πολλοί θα μου πουν ότι υπάρχουν και τα φροντιστήρια ή τα ερευνητικά προγράμματα ή τα ιδιωτικά ιατρεία που μπορούν να απορροφήσουν απόφοιτους, αλλά κατά γενική ομολογία το mentality των αποφοίτων τέτοιων σχολών είναι να διοριστούν σε κάποιο σχολείο, νοσοκομείο, κ.λπ.. Αρκεί κάποιος να δει στο ypepth.gr τις λίστες με τους ωρομισθίους ή τους αναπληρωτές για να δει ότι απόφοιτοι του 1998 (και ίσως και παλιότεροι) εν έτει 2008 είναι ακόμα σε αυτές τις λίστες και δεν έχουν διορισθεί.. Είναι πραγματικά λυπηρό και πολλούς γνωστούς μου τους απασχολεί ιδιαίτερα αυτό το γεγονός σε σημείο που να έχουν μετανιώσει που σπούδασαν τέτοια επαγγέλματα..
-
να πω αλλη μια καινοτομια;;;
να δαπανουντε χρηματα απο το δημοσιο για την παιδιεα!!! ;D ;D ;D
-
Aπαντησεις στον papous:
1)Αυτο ιενια κατι πολυ σχετικο. Πως ακριβως θα ειναι βεβαιο το πανεπιστημιο για τον συγκεκριμενο αριθμο εισακτεων που χρειαζεται. Και δεδομενου οτι μιλαμε για καθολικη μειωση (διοτι ολα τα τμηματα εχουν περισσοτερους φοιτητες απο οσους μπορουν να αντεξουν), προφανως θα πρεπει να η κοινωνια να εχει καποια προνοια για τους μη πτυχιουχους (αφου θα υπαρχουν λιγοτεροι εισακτεοι αρα θα υπαρχουν και λιγοτεροι πτυχιουχοι) και οχι οπως τωρα που το πτυχιο θεωρειται "απαραιτητο" για την ευρεση εργασιας.
2)Σε αυτην την προταση υπαρχει και θεση για βαθμολογια των πανεπιστημιων? Δηλαδη αναλογα με τον βαθμο της αντικειμενικης αξιολογησης θα δημιουργουνται πανεπιστημια διαφορων ταχυτητων? Τα αριστα τα πολυ καλα τα καλα τα μετρια τα κακα και τα πολυ κακα? Ή θα καθοριστει ενας βαθμος και οσα πανεπιστημια βρισκονται απο πανω θα θεωρουνται ΑΕΙ και τα υπολοιπα θα κλεινουν?
3)Εν μερει σωστο αλλα η αξιολογηση δεν θα πρεπει να γινεται και απο τους φοιτητες? Γιατι ενας καλος ερευνητης ο οποιος δεν μπορει αν διδαξει δεν προκειται να δωσει τιποτα στους φοιτητες του.
4)Αντιθετα αυτο χρειαζεται την απολυτη αναλυση. Οι επιδοσης των φοιτητων δεν ειναι συναρτηση της ποιοτητας της γνωσης που διδεται σε αυτους. Το ιδιο ισχυει φυσικα και για τα σχολεια. Το οτι ενα σχολειο μπορει να εχει μεγαλη επιτυχια δεν σημαινει οτι το διδακτικο εργο γινεται με τον σωστο τροπο.
3. Συνεχής και αυστηρή αξιολόγηση του Διδακτικού προσωπικού. Κυρίως μέσω των ερευνητικών εργασιών. Διδάσκων χωρίς σοβαρές ερευνητικές εργασίες οι οποίες να μπορούν να σταθούν διεθνώς να εκδιώκεται.
Να το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο, αναφέροντας το "μοτίβο" που ακολουθείται συνήθως στα αμερικανικά παν/μια, για την αναλογία διδασκαλίας/έρευνας:
Όσοι καθηγητές είναι μικρότερης ηλικίας, τους ανατίθενται λιγότερα μαθήματα να διδάξουν έτσι ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν ενέργεια για έρευνα (που κατά βάση, είναι πιο απαιτητική από τη διδασκαλία)
Καθηγητές μεγαλύτερης ηλικίας αναλαμβάνουν περισσότερα μαθήματα (όντας πιο ξεκούραστο task, συν ότι διαθέτουν περισσότερη εμπειρία στη διδασκαλία) και από την άλλη ασχολούνται λιγότερο με την έρευνα, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που το έκαναν παλαιότερα -εκτός αν θέλουν οι ίδιοι βέβαια, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καθηγητών που αγαπούν το αντικείμενό τους και ασχολούνται ενεργά με την έρευνα σε αυτό μέχρι τη σύνταξιοδότηση.
Αυτο κατα την γνωμη μου ειναι αρκετα λαθος, συνηθως οι νεοτεροι καθηγητες εχουν μεγαλυτεροι απηχηση στους φοιτητες. Οι γηραιοτεροι εχουν και αρκετες φορες γερασμενες αποψεις και σπανια εχουν το ιδιο παθος για την διδασκαλια και τις ιδιες αντοχες.
-
να πω αλλη μια καινοτομια;;;
να δαπανουντε χρηματα απο το δημοσιο για την παιδιεα!!! ;D ;D ;D
Ψεματα; Πολλα χρηματα εξαφανιζονται σε διαφορες στεπες. Εννοω στα δεντρα... ξερετε... 8)
-
1. Μείωση του αριθμού των εισακτέων μέχρι να επιτευχθεί ο αριθμός των φοιτητών που κάθε τμήμα θεωρεί ότι έχει την ικανότητα να εκπαιδεύσει άρτια.
Συμφωνώ και όχι μόνο για τον λόγο που αναφέρεις αλλά επειδή μερικά επαγγέλματα όπως οι καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί και άλλα επαγγέλματα όπου κατά 90% ο απόφοιτος θα εργαστεί στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία μεταξύ συνταξιοδοτηθέντων και αποφοίτων.. Δεν μπορεί κάθε χρονιά να συνταξιοδοτούνται Α φυσικοί (για παράδειγμα) και ο αριθμός των νέων εισαχθέντων σε όλες τις σχολές Φυσικών να είναι 3Α.. Μοιραία τη χρονιά όπου θα αποφοιτήσουν αυτά τα 3Α άτομα, να μην μπορούν να βρουν εργασία τα 2Α.. Αν υπολογίσουμε και στα 3Α άτομα και εκείνους που σπουδάζουν στο εξωτερικό και έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα, το χάσμα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο..
Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι ένα λεπτό, δύσκολο, και επικίνδυνο ζήτημα. Δεν είναι δυνατό, ούτε θεμιτό, να παράγεις επαγγελματίες κατά παραγγελία της αγοράς εργασίας (και ποιας αγορας; της ελληνικης ή και της Ε.Ε.; και με επαγγελματίες από ελλάδα ή και από Ε.Ε. και τρίτες χώρες; ). Η αγορά αυτορυθμίζεται και έτσι πρέπει, δεν πρέπει όμως να είναι ρυθμιστής της εκπαίδευσης. Άλλωστε, άλλες ανάγκες έχει σήμερα η αγορά και άλλες θα έχει σε μερικά χρόνια όταν θα αποφοιτήσουν οι φοιτητές που θα μπουν σήμερα με τις προδιαγραφές της σημερινής αγοράς.
Και τέλος πάντων,
-
Βραζίλη, συμφωνώ ότι είναι πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί και να ισχυροποιηθεί σαν επιχείρημα με το απλό παράδειγμα (με τους Α συνταξιοδοτηθέντες και 3Α απόφοιτους) που ανέφερα.. Υπάρχουν ειδικές consulting εταιρίες οι οποίες προσλαμβάνονται από τα κράτη και κάνουν τέτοιου είδους μελέτες για να δούνε την απορρόφηση των αποφοίτων.. Σε αυτές τις μελέτες μπαίνουν παράγοντες όπως η εγχώρια ζήτηση εργαζομένων, η διεθνής ζήτηση εργαζομένων, το flow των εργαζομένων (συντάξεις - προσλήψεις), ευκαιρίες απασχόλησης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και έτσι βγαίνει ένας (κατά προτίμηση) optimal αριθμός εισακτέων.. Κάπου είχε πέσει το μάτι μου σε ένα δημοσίευμα που μιλούσε για μια τέτοια μελέτη στη Γαλλία, αλλά τώρα δεν μπορώ να θυμηθώ που μπορεί να το είχα δει (αν το βρω θα επανέλθω).. Συμφωνώ ότι η αγορά εργασίας θα πρέπει να αυτορυθμίζεται, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν ισχύει (σύμφωνα με την ΕΣΥΕ για το 3ο τρίμηνο του 2008 η ανεργία κυμάνθηκε στο 8,3%).. Συμφωνώ ότι δεν είναι όλο το 8,3% απόφοιτοι σχολών που μένουν άνεργοι, αλλά σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι..
-
Aπαντησεις στον papous:
1)Αυτο ιενια κατι πολυ σχετικο. Πως ακριβως θα ειναι βεβαιο το πανεπιστημιο για τον συγκεκριμενο αριθμο εισακτεων που χρειαζεται. Και δεδομενου οτι μιλαμε για καθολικη μειωση (διοτι ολα τα τμηματα εχουν περισσοτερους φοιτητες απο οσους μπορουν να αντεξουν), προφανως θα πρεπει να η κοινωνια να εχει καποια προνοια για τους μη πτυχιουχους (αφου θα υπαρχουν λιγοτεροι εισακτεοι αρα θα υπαρχουν και λιγοτεροι πτυχιουχοι) και οχι οπως τωρα που το πτυχιο θεωρειται "απαραιτητο" για την ευρεση εργασιας.
1)Πίστεψέ με, δεν είναι καθόλου σχετικό. Υπάρχουν τρόποι για να γνωρίζει το κάθε τμήμα ποιόν ακριβώς αριθμό φοιτητών έχει δυνατότητα να εκπαιδεύσει άρτια, ανάλογα με τις δυνατότητές του πάντα. Σκέψου ότι ακόμα και τα ιδιωτικά ΑΕΙ έχουν περιορισμένο αριθμό εισακτέων. Δεν θα τους συνέφερε να εισάγουν όσους τους το ζητήσουν? Για ποιόν λόγο δεν το κάνουν?
2)Δηλ. προτείνεις την σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, απ' την ανάποδη? Επειδή είναι "απαραίτητο" το πτυχίο στην αγορά εργασίας να πτυχιοποιήσουμε τους πάντες? Δεν διαφωνώ κατ' αρχάς, αλλά σ' αυτήν την περίπτωση για ποιόν λόγο να υπάρχουν τα ΑΕΙ?
2)Σε αυτην την προταση υπαρχει και θεση για βαθμολογια των πανεπιστημιων? Δηλαδη αναλογα με τον βαθμο της αντικειμενικης αξιολογησης θα δημιουργουνται πανεπιστημια διαφορων ταχυτητων? Τα αριστα τα πολυ καλα τα καλα τα μετρια τα κακα και τα πολυ κακα? Ή θα καθοριστει ενας βαθμος και οσα πανεπιστημια βρισκονται απο πανω θα θεωρουνται ΑΕΙ και τα υπολοιπα θα κλεινουν?
Βεβαίως εννοώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει βαθμολόγηση του κάθε τμήματος και όχι του Πανεπιστημίου εν γένει. Αν κάποιο τμήμα δεν πληρεί τα κριτήρια ώστε να είναι στην ανώτατη, τότε μπορεί να εκπέσει κάλλιστα σε μια κατώτερη κατηγορία.
3)Εν μερει σωστο αλλα η αξιολογηση δεν θα πρεπει να γινεται και απο τους φοιτητες? Γιατι ενας καλος ερευνητης ο οποιος δεν μπορει αν διδαξει δεν προκειται να δωσει τιποτα στους φοιτητες του.
Από την εμπειρία μου, δεν έχει τύχει ποτέ να γνωρίσω καλό ερευνητή ο οποίος να μην είναι και καλός δάσκαλος. Όσον αφορά την αξιολόγηση εκ μέρους των φοιτητών, κολλάει στην τέταρτη πρόταση, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνεται με τον τρόπο που γίνεται στα σύγχρονα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
4)Αντιθετα αυτο χρειαζεται την απολυτη αναλυση. Οι επιδοσης των φοιτητων δεν ειναι συναρτηση της ποιοτητας της γνωσης που διδεται σε αυτους. Το ιδιο ισχυει φυσικα και για τα σχολεια. Το οτι ενα σχολειο μπορει να εχει μεγαλη επιτυχια δεν σημαινει οτι το διδακτικο εργο γινεται με τον σωστο τροπο.
Yπάρχουν αντικειμενικές μέθοδοι αξιολόγησης του διδακτικού έργου μέσω της αξιολογήσεως των μαθητών - φοιτητών, τις οποίες κάθε δάσκαλος ο οποίος σέβεται τον εαυτό του γνωρίζει και εφαρμόζει. Η παιδαγωγική έχει προχωρήσει πολύ ως επιστήμη.
Μια γενική παρατήρηση. Όταν ασκούμε κριτική πρέπει πρωτίστως να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας. Στην συνέχεια, και εάν βέβαια έχουμε επιθυμία να αλλάξουμε κάτι, μπορούμε να είμαστε σκληροί και με τους γύρω μας. Αν και συνήθως, μετά την αυτοκριτική μας, είμαστε επιεικείς.
-
Μια σπίθα ελπίδας εμφανίζεται στον διάλογο για την Παιδεία. Παραθέτω τις απόψεις του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τις τοποθετήσεις της ΠΟΣΔΕΠ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100067_14/06/2009_318429
όπως επίσης και με τις απόψεις των περισσοτέρων που τοποθετήθηκαν δημιουργικά στις συζητήσεις μας για τα θέματα εκπαίδευσης.
Αυτή η σύγκλιση απόψεων όλων των πολιτών που ενδιαφέρονται για το θέμα, καταδυκνείει ότι δεν είμαστε μόνοι και αποκομένοι όπως κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε. Ήμαστε μες τον παλμό της ζωής, και έχουμε δικαίωμα και καθήκον να εκφραζόμαστε και να αντιδρούμε όταν χρειάζεται!