Γιώργο ο Μπαμπινιώτης διαφωνεί μαζί σου, βρείτε τα οι δυο σας! :D
Αντιγράφω από το λεξικό
Επανάσταση
1. λαϊκή εξέγερση που αποσκοπεί στην αλλαγή του πολιτικού ή/και του κοινωνικού καθεστώτος και όχι απλώς των προσώπων που ασκούν εξουσία: ειρηνική/σιωπηλή/αναίμακτη/αιματηρή επανάσταση
Αν κατάλαβα καλά, εννοείς ότι η αναίμακτη επανάσταση δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σέβομαι την άποψή σας, αλλά δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να αλλάξω τον κόσμο με βίαια μέσα γιατί απεχθάνομαι τη βία.
Αν μη τι άλλο, πλέον είναι απείρως πιο εύκολη η μετανάστευση από την επανάσταση... ;)
δλδ εννοείς να φύγουμε απο τη χώρα απο το να προσπαθησουμε να την αλλάξουμε??
η επανάσταση γίνεται για να αλλάξει κάτι, επειδή δν μας αρέσει κάτι επαναστατούμε...
άρα η αλλαγή είναι το αποτέλεσμα της επανάστασης...σωστα?
Ο κόσμος αλλάζει (εις μικρόν ίσως) πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο αποτελεσματικά με ειρηνικές, μακρόχρονες ενέργειες και μέσα που δεν απαιτούν αιματοχυσία. Απλά τότε δεν μιλάμε για επανάσταση.
Προφανώς ο καθένας σε αυτή τη συζήτηση έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του, γιατί δεν φαίνεται να συζητάμε για το ίδιο πράγμα. Και εγώ είπα ότι η μετανάστευση είναι πιο εύκολη από την επανάσταση, όχι από την αλλαγή.
Ω παίδες! Τι ψάχνετε να βρείτε αν υπάρχει τρόπος να γίνουν αναίμακτες επαναστάσεις? Αφού έχουν ήδη γίνει και μάλλιστα στην Ελλάδα!
Δεν έχετε διαβάσει ιστορία? Στις 3 Σεπτέμβρη του 1843, ο λαός της Αθήνας και οι παλιοί αγωνιστές μαζεύτηκαν στην πλατεία κάτω από τα παλαιά ανάκτορα, νυν κτίριο της Βουλής, και απαίτησαν την καθιέρωση Συντάγματος. Εξ ου και η σημερινή ονομασία Πλατεία Συντάγματος. Κατόρθωσαν δε και εισέβαλαν στο παλάτι και όντας οπλισμένοι μπροστά στον τότε Βασιλειά Όθωνα, τον ανάγκασαν να υπογράψει το κείμενο του Συντάγματος.
Παρόλο που η εξέγερση ήταν ένοπλη δεν άνοιξε ούτε ρουθούνι, δηλ δεν χύθηκε ούτε στάλα αίμα κι απ' τις δύο πλευρές, και άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους. Δεν απαίτησαν δε αλλαγή του μονάρχη ούτε και άσκησαν οποιουδήποτε τύπου σωματική βία εναντίον του, ενώ είχαν κάθε ευκαιρία για να το κάνουν, διότι έκριναν ότι δεν ήταν σύνομο με τα συμφέροντα του κράτους.
Καλό είναι να διαβάζετε ιστορία, έτσι θα είστε περήφανοι και για τους προπαπούδες σας κι όχι μόνο για τους αρχαίους και επιπλέον δεν θα χρειάζεται να "ξαναανακαλύψετε τον τροχό".
ωραια αφορμη για να γραψει καποιος κανα καταστατικο κομματος :PΤο πιο πιθανο ειναι οτι αυτοι που εχουν γραψει στο θεμα τον "οδηγο τους" μαλλον, στην καλυτερη περιπτωση, οταν λενε επανασταση εννοουν αλλαγες, μεταρυθμισεις κτλ ::) ::). Αυτο απο τις λιγες απαντησεις που κοιταξα.
ποιος θελει σημερα επανασταση; ολοι αλλαγη θελουν :P
σου κεντριζω το ενδοιαφερον δλδ ε; :D :D :D :Pωραια αφορμη για να γραψει καποιος κανα καταστατικο κομματος :PΤο πιο πιθανο ειναι οτι αυτοι που εχουν γραψει στο θεμα τον "οδηγο τους" μαλλον, στην καλυτερη περιπτωση, οταν λενε επανασταση εννοουν αλλαγες, μεταρυθμισεις κτλ ::) ::). Αυτο απο τις λιγες απαντησεις που κοιταξα.
ποιος θελει σημερα επανασταση; ολοι αλλαγη θελουν :P
αλλο επανασταση αλλο αλλαγη και μεταρυθμιση ειναι βηματα αυτα δεν ειναι ομοια :) (αυτο πιστευω δλδ,οχι οτι δεν ειμαι σιγουρη ::))Βασικα κατι τετοιο εννοω, δλδ οτι παρολο που οι κατατασεις που ζουμε γινονται πιο σκληρες εξαιτιας του καπιταλιστικου συστηματος ο κοσμος τρεφει αυταπατες οτι αλλαγες οπως μεταρυθμισεις κτλ θα βελτιωσουν την κατασταση δινοντας ενα ανθρωπινο προσωπο/ προσωπειο στο υπαρχων συστημα ενω πλεον η επανασταση σχετιζεται στην καλυτερη περιπτωση με την ακτιβιστικη δραση, εφοσων η λεξη επανασταση συγχεεται εσκεμμενα με τα πολιτικα καθεστωτα που διαδεχθηκαν ορισμενες επαναστασεις, εξαιτιας καποιων "ηγετων", τα οποια βεβαια δεν ειχαν καμμια σχεση με τον αρχικο σκοπο αυτων των επαναστασεων αλλα αυτο βοηθαει στον προσδιορισμο καποιων ως δημοκρατων.
σου κεντριζω το ενδοιαφερον δλδ ε; :D :D :D :P??? ???
Επανάσταση; Βεβαίως.Ξεκινώντας από τον καθρέφτη του σπιτιού μας και αλλάζοντας τον κύριο ή την κυρία που έχουμε απέναντί μας.Όταν τελειώσουμε μ'αυτόν ή μ'αυτήν ,τότε ασχολούμαστε και με την άδικη την κενωνία.αν δεν αλλαξω εγω,αν δεν αλλαξεις εσυ ,πως θα αλλαξει ο κοσμος ολος... ;) ;D
Αν και δεν ήθελα να συνεχίσω να απαντώ στο θέμα, το κάνω για δύο λόγους.
1.
@Απόλλων
@Αλχημιστής
Σέβομαι την άποψή σας, αλλά δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να αλλάξω τον κόσμο με βίαια μέσα γιατί απεχθάνομαι τη βία.
για να αλλαξει ο κοσμος χρειαζεται βια γιατι ακριβως πανω στην βια ειναι δομημενος ;)
gia να ανατραπει το συστημα χρειαζεται βια,οποιοδηποτε συστημα..επανασταση που αλλαζει το συστημα χωρις βια δεν εχει υπαρξει ουτε και θα υπαρξει.για να αλλαξει ο κοσμος χρειαζεται βια γιατι ακριβως πανω στην βια ειναι δομημενος ;)
Διαφωνώ!
Αλλαγή σημαίνει ανατροπή του συστήματος, και όχι να χρησιμοποιούνται οι ίδιες τακτικές. Η βία είναι εργαλείο του συστήματος, και η χρήση βίας από τους επαναστάτες φέρνει περισσότερη βία καταστολής από το σύστημα.
Επανάσταση; Βεβαίως.Ξεκινώντας από τον καθρέφτη του σπιτιού μας και αλλάζοντας τον κύριο ή την κυρία που έχουμε απέναντί μας.Όταν τελειώσουμε μ'αυτόν ή μ'αυτήν ,τότε ασχολούμαστε και με την άδικη την κενωνία.αν δεν αλλαξω εγω,αν δεν αλλαξεις εσυ ,πως θα αλλαξει ο κοσμος ολος... ;) ;D