Το Στέκι των Κιθαρωδών
Ειδικά θέματα => Χορδές, πένες, αξεσουάρ => Μήνυμα ξεκίνησε από: RON14 στις 01/02/11, 11:11
-
γεια χαρα,ποιες οι διαφορες σε χορδες ηλεκτρικης και ακουστικης;παντα ειχα αυτη την απορια και γιατι δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν και αλλιως.δηλαδη της ακουστικης στην ηλεκτρικη κ.τ.λ
-
Φίλε μου ο λόγος είναι, ότι η μηχανική του υλικού τους είναι διαφορετική από αυτήν που πρέπει σε διαφορετικό όργανο από αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένες. Αποτέλεσμα είναι , πχ να μην κουρδίζεται το όργανο εκεί που θέλεις, να είναι πάρα πολύ μαλακές ή πολύ σκληρές αν καταφέρεις να το κουρδίσεις και δεν σπάσουν ή μπαζάρουν με τα τάστα, με αποτέλεσμα πάλι να μην μπορείς να παίξεις, όπως επίσης και να προκαλέσουν φθορά στο όργανο σου, κυρίως στο μπράτσο του, μιας και δεν εφαρμόζεται η κατάλληλη τάση, σκεβρώνοντας ανάλογα, προς τη μία ή την άλλη μεριά.
Ακόμη όμως και όταν έχουμε χορδές για ηλεκτρική ή ακουστική, που είναι καθαυτές, για τα συγκεκριμένα όργανα, πρέπει να προσέξουμε τα νούμερα τους, ανάλογα με το τι μας προτείνει ο κατασκευαστής του οργάνου, ή ανάλογα πως έχουμε ρυθμίσει εμείς ή ο μάστορας το όργανο. Αν έχεις ακούσει, λένε ένα σετ 9αρες, 9μισάρες, 10αρες, 11άρες και τα λοιπά. Έαν λοιπόν εσύ έχεις ηλεκτρική και πάρεις χορδές για ηλεκτρική 11άρες, ενώ ο κατασκευαστής σου, σου προτείνει 9άρες και η ρύθμιση του οργάνου σου μαζί με το κούρδισμά του απαιτεί 9άρες, οι 11άρες για ηλεκτρική, θα σου προκαλέσουν κάτι από τα παραπάνω!!! Οπότε είναι σημαντικό να βάζουμε τις σωστές χορδές!!!
Τώρα κάτι άλλο από άποψη κατασκευαστική του οργάνου σε σχέση με τις χορδές...Ανάλογα με το μήκος, μεταξύ Νατ και Γέφυρας, το οποίο ονομάζεται κλίμακα του οργάνου, ο κατασκευαστής ορίζει και τι φάσμα χορδών μπορείς να βάλεις στο όργανο, ώστε να κουρδίζεται και να παίζει. Έαν λοιπόν εσύ, φτιάξεις ένα μουσικό όργανο, με ότι κλίμακα κάτσει στο κεφάλι σου, χωρίς να συνυπολογίσεις τι χορδές θα φοράει, όταν θα πας πχ στην ηλεκτρική σου, να βάλεις χορδές ηλεκτρικής, εννιάρες ας πούμε που είναι και το πιο κλασσικό νομίζω, θα έχεις προβλήματα. Εξού και αν δεις, συνήθως οι κιθάρες, που παίρνεις τα κλασσικά προαναφερθέντα σετ χορδών, έχουνε περίπου το ίδιο μήκος μπράτσου, για μεγαλύτερη ακρίβεια το ίδιο μήκος μεταξύ νατ και γέφυρας, δηλαδή την ίδια κλίμακα. Μερικά εκατοστά, παραπάνω ή παρακάτω, προκαλούνε προβλήματα στο όργανο ή αλλοιώσεις-αλλαγές στον παραδοσιακό ήχο.