Το Στέκι των Κιθαρωδών
Ειδικά θέματα => Τρόποι παιξίματος, τεχνικές => Μήνυμα ξεκίνησε από: St3ven στις 07/10/11, 21:36
-
Ασχολουμαι με την ακουστικη κιθαρα 2-3 χρονια, αλλα τα τελευταια 2 χρονια ειπα να ασχοληθω ως αυτοδιδακτος με την ηλεκτρικη κιθαρα! Σε καθε τραγουδι που προσπαθω να παιξω αντιμετωπιζω 2 σημαντικα προβλήματα!
- Στα ρυθμικο μέρος, οταν αλλαζω power chords απο 6η-5η χορδη σε 5η-4η, η 6η χορδη ακουγεται και αυτη και καλυπτει τον ηχο απο την power chord στην 5η-4η!
- Δεν μπορω να κανω καλο palm mute στην 5η χορδη! Ή ακουγεται πολυ έντονα ή δεν ακουγεται καθολου! Στην 6η χορδη τα εχω καταφερει αρκετα καλα!
- Οταν "κατεβαινω" μια πεντατονικη κλιμακα σε σολο(ascending), οι πανω χορδες που προσπερνω ακουγονται ανοιχτες και καλυβουν τον ηχο τον υπολοιπων!
Τι μπορει να φταίει; Καμια συμβουλή;;
-
Το 1 και 3 έχουν να κάνουν με το "φίμωμα" των ανεπιθύμητων χορδών. Η λογική είναι ότι ο παίχτης μπλοκάρει τις χορδές που δεν πρέπει να ακουστούν με τα ελεύθερα μέρη, τόσο του αριστερού όσο και δεξιού χεριού του. Χονδρικά, όποιο μέρος σάρκας (!) έχεις διαθέσιμο (όπως η παλάμη του χεριού με την πένα και η άκρη του δακτύλου που πατάει το τάστο) τα τοποθετείς έτσι ώστε να αγγίζει τις ελεύθερες χορδές (που βρίσκονται πάνω ή/και κάτω από αυτή που παίζεις), γιατί διαφορετικά αυτές έχουν την τάση να ακούγονται, και με παραμόρφωση στον ενισχυτή το αποτέλεσμα είναι άσχημο.
Δες και τις απαντήσεις σε αυτό το thread:
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=80380.0 (http://forum.kithara.gr/index.php?topic=80380.0)
Τα παραπάνω είναι απλώς γενικές κατευθύνσεις, τις λεπτομέρειες θα τις βρεις μόνος σου με την εξάσκηση αφού κάθε παίχτης είναι διαφορετικός. Αρχικά, θα σου φανεί αφύσικος αυτός ο τρόπος παιξίματος, αλλά είναι απαραίτητος και θα τον συνηθίσεις με την εξάσκηση.
Για το 2, αν υποθέσω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κιθάρα σου, θα έλεγα ότι τοποθετείς λάθος το χέρι που κρατάει την πένα στις χορδές. Πειραματίσου με το σημείο που ακουμπά το χέρι σου στην χορδή για να την "mute-άρει". Όσο πιο κοντά στα τάστα είναι τόσο πιο πολύ μπλοκάρεται η χορδή, στο σημείο να μην ακούγεται. Επίσης ρόλο παίζει και το πόσο δυνατά πιέζεις την χορδή, πειραματίσου και με αυτό τον τομέα.
Τέλος, προσπάθησε όταν μαθαίνεις κάτι καινούριο να το παίζεις αργά. Π.χ., βεβαιώσου ότι μπορείς να κάνεις τις αλλαγές των power chords καθαρά σε αργό tempo και στην συνέχεια δοκίμασε σε μεγαλύτερη ταχύτητα.
-
ειναι γεγονος οτι το σωστο παιξιμο κιθαρας ειναι τεχνη και θεορω πως δε μαθενεται ευκολα απο ενα πληκτρολογιο ;D
-
Χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω diwattos, στο λέω με απόλυτη ειλικρίνια, αλλά το ποστ που έκανς δε βοηθάει καθόλου τον φίλο που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Προφανώς και δε mutaρει σωστά, προφανώς το κείμενο είναι ελλιπές όσον αφορά το μέγεθος της πληροφορίας που παίρνεις αλλά τα βιβλία που διδάσκουν τεχνική μια χαρά τα καταφέρνουν.
Κάνε ένα βιντεάκι και πόσταρε το να τον βοηθήσεις τον άνθρωπο.
;)
Φιλικά πάντα,
Υπνοβάτης
-
Χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω diwattos, στο λέω με απόλυτη ειλικρίνια, αλλά το ποστ που έκανς δε βοηθάει καθόλου τον φίλο που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Προφανώς και δε mutaρει σωστά, προφανώς το κείμενο είναι ελλιπές όσον αφορά το μέγεθος της πληροφορίας που παίρνεις αλλά τα βιβλία που διδάσκουν τεχνική μια χαρά τα καταφέρνουν.
Κάνε ένα βιντεάκι και πόσταρε το να τον βοηθήσεις τον άνθρωπο.
;)
Φιλικά πάντα,
Υπνοβάτης
δεν υπαρχει προβλημα φηλε μου! τη γνωμη του λεει ο καθενας.
ειπα αυτο που πιστευω σαν μια παρενθεση. τα υπολοιπα ειναι δρομος ;)
θα ηταν ευχαριστηση μου να ερθει σε μια προβα της μπαντας μου η να παω εγω σε αυτον και να μαθει καινουρια πραγματα γιατι πιστευω πως μονο ετσι μαθαινεις να παιζεις.