Το Στέκι των Κιθαρωδών
Ειδικά θέματα => Εκμάθηση – Πρώτα βήματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Redshift στις 02/02/12, 22:38
-
Στο βιβλιο του Γιωργου Γκλαβα το οποιο χρησιμοποιω για να μαθω (τουλαχιστον στην αρχη που ειμαι) γραφει οτι ο σωστος τροπος ειναι αυτος
(http://i44.tinypic.com/35amyw2.jpg)
λογω του οτι δυσκολευομαι αρκετα να πιανω τα ταστα με τα ακροδαχτυλα που ειναι το σωστο κρατωντας παραλληλα την παλαμη σε ευθεια με το χερι εψαξα λιγο στο youtube και βρηκα αρκετα βιντεο να προτεινουν αυτον
(http://i43.tinypic.com/30u96xj.jpg)
τελικα υπαρχει σωστος τροπος η αυτο που μας βολευει ειναι και το σωστο;
-
Θα έλεγα και οι δύο. Ο πρώτος τρόπος είναι αναπόφευκτος σε πολλά ρυθμικά κομμάτια (ο ενδεδειγμένος για μπαρέ ας πούμε) ενώ ο δεύτερος αφορά περισσότερο τα σόλο-ριφ. Αυτή είναι μια καλή βάση για να μάθεις να τοποθετείς το χέρι σου, και μόλις την κατακτήσεις, θα είσαι έτοιμος και να την "σπάσεις" για να πετύχεις διαφορετικά αποτελέσματα ;)
-
Επισης νομιζω οτι στη πρωτη φωτο σφιγγεις υπερβολικα το λαιμο...θα τη πνιξεις τη κακομοιρα...εισαι τυχερος εχεις πολυ μεγαλα δαχτυλα!
-
Επισης νομιζω οτι στη πρωτη φωτο σφιγγεις υπερβολικα το λαιμο...θα τη πνιξεις τη κακομοιρα...εισαι τυχερος εχεις πολυ μεγαλα δαχτυλα!
Επίσης φαίνεται ότι μόνο η άκρη του αντίχειρα ακουμπάει στο μπράτσο. Δοκίμασε να κάνεις την παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα να εφάπτεται πιο πολύ με το πίσω μέρος του μπράτσου.
-
Κατα την άποψή μου ο σωστός τρόπος για να στήνεις το αριστερό σου χέρι (και όχι να "κρατάς" το μπράτσο) στην ηλεκτρική κιθάρα είναι ο τρόπος που πρέπει να στήνεις το χέρι σου γενικώς στην κιθάρα. Δηλαδή ο "κλασσικοκιθαριστικός" τρόπος (με τις όποιες "παραχωρήσεις" λόγω πλάτους του μπράτσου). Δηλαδή:
1) Όμος χαλαρός
2) αγκώνας κοντά στο σώμα χωρίς όμως να το πιέζει
3) αντίχειρας να μην τσακίζει και να μην εξέχει απο την ταστιέρα
4) παλάμη παράλληλη προς το μπράτσο αλλα ΧΩΡΙΣ να το αγγίζει
5) δάχτυλα ανοιχτά μεταξύ τους και λυγισμένα σε όλες τις φάλαγγες, πιέζοντας τις χορδές κάθετα και ακριβώς πίσω απο τα τάστα
Πλην όμως υπάρχουν τεχνικές (πχ. bending) που αυτή η "αυστηρή" στάση, πρέπει να "σπάσει" αναγκαστικά (και ο αντίχειρας θα αγκαλιάσει το μπράτσο, και η παλάμη θα αγγίξει πίσω απο το 1ο δάχτυλο το μπράτσο για να δημιουργηθεί ενός είδους "μοχλός" που θα επιτρέψει το σήκωμα και τα δάχτυλα θα ενωθούν για να υποστηρίξουν το δάχτυλο που θα κάνει το σήκωμα). That's ok!
Να γνωρίζουμε πάντα όμως πως για να "παραβιάσεις" κατ'επιλογήν τη σωστή στάση, θα πρέπει πρώτα να τη γνωρίζεις απόλυτα καλά! Το να παίζεις διαρκώς με "κακή" στάση και να προσπαθείς να τη διορθώσεις σε σημεία γιατί δε γίνεται αλλιώς, αποτελεί κατα την άποψή μου τροχοπέδη στο κιθαριστικό παίξιμο
-
δεν ειμαι εγω στις φωτο,απλα τις βρηκα στο νετ για να κανω την ερωτηση μου
οκ μενω λοιπον στο προτεινομενο απο το βιβλιο κρατημα
ευχαριστω
-
Ευτυχώς δεν είσαι εσύ γιατί το πρώτο πιάσιμο είναι εντελώς λάθος. Θα εξελιχθεί γρήγορα σε κάκωση. :P
Σωστός και λάθος τρόπος δεν υπάρχει ουσιαστικά. Υπάρχουν "optimal" τρόποι και αυτή είναι και η πιο σωστή λέξη βασικά :P
Λάθος είναι ο τρόπος που θα σου στοιχίσει (τραυματισμός στην καλύτερη, χρόνιες τενοντίτιδες στη χειρότερη)
noe13, τα μεγάλα δάχτυλα δε σου εξασφαλίζουν τίποτε παραπάνω απ' ότι τα μικρά με εξαίρεση μια άλφα ευχέρεια σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. ;)
-
Πιαστον με παθος και ολα θα πανε καλα ;D ;D ;D
Περα απο την πλακα, ασε τι προτεινει ο καθενας και κοιτα τι σε βολευει εσενα.
Δεν ειναι ολα τα χερια ιδια, ουτε ολοι οι λαιμοι.
-
Δεν ειναι ολα τα χερια ιδια, ουτε ολοι οι λαιμοι.
Σαφώς!! Υπάρχει όμως κάποια κοινή "κατασκευαστική" λογική. Πάνω σε αυτή πατάς για να ξεκινήσεις και με την πάροδο του χρόνου, προσαρμόζεις τη στάση σου στις δικές σου ανάγκες..