Το Στέκι των Κιθαρωδών
Ειδικά θέματα => Ηχογραφήσεις και Στούντιο => Μήνυμα ξεκίνησε από: resan στις 28/05/12, 00:54
-
Έχω βαρεθεί να μπένω/ουμε στην κλασική διαδικασία με την μπάντα μου, όταν χρειαζέται να τζαμάρουμε σε 'κανα στουντιάκι.
Ξέρετε τώρα απ' αυτά.. να μπαίνουμε συνεχώς στην ίδια διαδικασία - ρουτίνα, να 'ρχόμαστε σε συνενόηση ποιά μέρα όλοι μπορούμε
και μετά να πέφτουν τα τηλεφωνήματα για το ποία μέρα και ώρα μπορεί και το αντίστοιχο χ studio. Και άντε και κατάφερες και βρήκες
κενό στο επιθυμητό από όλους studio. Τι γίνεται όμως αν είναι κλεισμένος την πολυ-πόθητη ώρα και μέρα? :-\ ..Φτου κι από την αρχή πάλι!
-
Μιλαμε για ηχογραφηση on the fly ( ολοι μαζι κι ο Θεος ας εχει ευλογησει τον ηχοληπτη με τη γνωση του πολυκαναλου ηχου on the mix ) ή για πολυκαναλη ηχογραφηση ανα οργανο;
Διοτι εαν ισχυει το 2ο, τοτε συνηθως τα studio κλεινουν και πακετα ωρων! Το πρωτο ειναι λιγο "ερασιτεχνικο" εαν γινει χωρις καποια προσυνεννοηση και κλεισιμο τουλαχιστον 8 ωρων ( ανα κομματι, εκτος εαν εχετε γραψει ξανα καποιο κομματι στο συγκεκριμενο χωρο, οποτε εχει "κουρδιστει" σωστα και οι χωρος/μηχανηματα/ηχοληπτης ).
Γενικα ειμαι κατα των ηχογραφησεων που γινονται με τη ψυχη στο στομα, με περιορισμενο χρονο, με αργοπορια μουσικων ή ακομα και μουρμουρα πριν ακομα μπει καποιος στη φαση της ηχογραφησης. Κυριως γιατι αυτο μειωνει γεωμετρικα την αποδοση της μπαντας, συν το γεγονος πως λογω "κακης" ατμοσφαιρας, ενδεχομενως ο ηχος να ειναι "μαπεξ" ( κι οχι η drums ).
Περα απο αυτο, το "κλεινω να ηχογραφησω" ειναι μια τακτικη που μονο στην Ελλαδα τη συνανταει κανεις, αφου για να πει καποιος πως μπαινει να ηχογραφησει, πρεπει να εχει περασει χιλια σταδια προετοιμασιας ( ενορχηστρωση, pre-rec takes, σωστο κουρδισμα της μπαντας με το χωρο και τον ηχοληπτη, συνεννοηση με τον ηχοληπτη* για τον ηχο που θελουν να βγαλουν, κλπ ) κι αρκετο χρονο.
Ιδιαιτερα τωρα με τη κριση, που εχουν πατωσει οι δουλειες των studio, υπαρχει ενας λογος παραπανω να το ψαξετε!
*δυστυχως στην Ελλαδα ο ηχοληπτης εκτελει και χρεη παραγωγου, πραγμα που ειναι λαθος, γιατι ο παραγωγος παρεχει το αυτι και το γουστο, ενω ο ηχοληπτης τη γνωση και την ικανοτητα να πετυχει τα παραπανω.
-
Δεν απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό (επαγγελματίες/ερασιτέχνες μουσικούς) η ψηφοφορία. Αλλά ούτε υπονοεί κάποιο συγκεκριμένο ήδος ηχογράφησης. Είναι ανοιχτό προς όλους, είτε αποτελείται από ένα μέλος είτε απο περισσοτέρους μια μπάντα.
Γιατί όπως και να' χει όλοι κάποια στιγμή θα θελήσουν να παρευρεθούν σε έναν πιο επαγγελματικό χώρο, είτε για να ηχογραφήσουν είτε απλά για να τζαμάρουν.
Οπότε η διαδικασία εύρεσης και ενοικίασης εξοπλισμού, χώρου και υπηρεσιών που ισχύει είναι γνωστή σε όλους και αυτή είναι που με 'χει "χαλάσει". Πραγματικά θα επιθυμούσα να ήταν πιο επαγγελματικά οργανωμένα κάποια πράγματα, από το να τα κάνεις όλα τελευταία στιγμή και στο πόδι!
-
Ειναι αμφιδρομη ομως αυτη η δουλεια του "ποδαριου". Διοτι πολλα studio και να ηθελαν να δουλεψουν με τα ξενα πρωτυπα, θα τους ηταν αδυνατο, απο τη στιγμη που οι Ελληνες μουσικοι ( της καθαρα εγχωριας παραγωγης ) δουλευουν με ρυθμους...Ελλαδισταν.
Το τζαμαρισμα, επισης, απεχει πολυ απο την ηχογραφηση ;) . Μη συγχεουμε τις 2 καταστασεις μεταξυ τους.
Για το τζαμαρισμα, οταν κλεινεις ενα 4ωρο, ειναι ενα....4ωρο. Για την ηχογραφηση ομως, το 4ωρο ειναι κανονικα 6ωρο, διοτι πρεπει να υπολογισεις 1 ωρα το στησιμο ( το minimum ) κι αλλη 1 ωρα η διαδικασια του σεταρισματος ηχου, μικροφωνων, κλπ κλπ.
Και στο κατω κατω, δεν ειναι δυνατον να κλεινεις μονο 2 ωρες για ηχογραφηση ( εννοω σοβαρη ηχογραφηση ). 2 ωρες ειναι προβα, οχι ηχογραφηση!!
-
αυτο που εφαρμοζα με τις μπαντες μου (για πρόβα) ήταν παντα η στανταρ μερα και ωρα! ποτε δεν αλλαζε για κανενα λόγο, αλλα ακυρωνόταν αν κάποιος τελικά δεν μπορουσε, γιατι εν τελει κοστιζαν περισσότερο τα τηλεφωνηματα παρα καθεαυτή η πρόβα.
και ύστερα εφτιαξα το δικο μου project studio και ησύχασα ;D
-
σιγουρα για μια ηχογραφηση δεν μπορω να απαντησω μιας και ηχογραφηση εχω κανει μονο live με την μπαντα οποτε και δεν υπηρχαν τρομερες απαιτησεις. οσον αφορα προβες και jammings ειναι ενα θεμα ο συντονισμος αλλα αν υπαρχει θεληση και συνενοηση ολα λύνονται.
Τελικα το μονο προβλημα μας ειναι να εχει διαθεσημη αιθουσα το στουντιο οταν το θελουμε και εφοσον εχει προηγηθεί έγκαιρα ο συντονισμος της μπαντας (3 μερες πριν) δεν υπαρχει προβλημα. βεβαια παιζει ρολο και το στουντιο. προσωπικα ειμαι fan των μικρων "συνοικιακων" στουντιο μιας και το νιωθω σαν δικο μου χωρο. το μαθαινω, το διαμορφωνω και γενικα αναπτύσσω μια "φιλικη" σχεση με τον στουντια....
μηπως ειμαι λιγο ρομαντικος? :P [size=78%] [/size][size=78%] [/size]
-
εγω παντως ψηφισα να γινετε κρατηση της ωρας μεσω ιντερνετ χωρις προπληρωμη.το θεμα ειναι αν θες να ακυρωσεις την προβα τι γινετε?Δηλαδη αν ειναι ετσι περνουν ολες οι μπαντες και κλεινουν και ας μην ειναι στανταρ οτι θα πανε.πως μπορεις με καποιο τροπο να το αποφυγεις αυτο?
Πχ λεμε 3 απο τα 4 ατομα της μπαντας γιατι τριτη προβα.μπαινω εγω κλεινω την προβα,και μιση ωρα πριν να παμε λεει ο αλλος ακυρο.την ακυρωνω και το στουντιο μενει ξεκρεμαστο
-
Σαφώς και υπάρχει συμπεριφορικό πρόβλημα και από τις δύο μεριές. Δηάδή, αν έχει συνηθίσει ένας στουντιάρχης τους "δικούς" του να τους εξυπηρετεί ακόμα και αν κλείνουν τελευταία στιγμή, δύσκολα θα προβεί σε ένα καλύτερο οργανόγραμμα, έτσι ώστε να μην αδικείται κανένας (είτε είναι επώνυμη ή ανώνημη η μπάντα).
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για συμπεριφορές "παραλίας" που έχουν και πολλές μπάντες. Κλέινουν μια-δυο ώρες και μπορεί όχι απλά να μην πατήσουν αλλά ούτε και να ενημερώσουν ότι δεν θα καταφέρουν να έρθουν.
Δυστυχώς όλα τα προυγούμενα καθιστούν και μια χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσιών, η οποία είναι αμφίδρομη και μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα των μουσικών κομματιών.
Η μόνη εξαίρεση σε όλα τα προυγούμενα μπορεί να αποτελεί μια κατ' επίγουσα ανάγκη ενός ή περισσοτέρων μελών να μην όντως μπορέσουν να παρευρεθούν στο κανονισμένο ραντεβού. Οπότε ακόμα και αν είναι ηλεκτρονική η κράτηση θα πρέπει να παρέχει δυνατότητες ακύρωσης μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.