Το προβλημα ειναι πως οπου το δημοσιο εχει ελεγκτικο ρολο, ηταν η επιτομη της ανικανοτητας.
Jimi, μην χρησιμοποιείς επιχειρήματα που καταρίπτονται πανεύκολα. Οι οίκοι αξιολόγησης που έκριναν ότι η GM ήταν μια υγιής εταιρεία λίγες μέρες πριν ζητήσει την στήριξη από το δημόσιο των ΗΠΑ, δεν ήταν δημόσιοι. Ούτε ήταν του δημοσίου οι ορκωτοί λογιστές που έλεγξαν την ΑΣΠΙΣ!
Γενικώς με τον έλεγχο υπάρχει ένα πρόβλημα από τον καιρό του Πλάτωνα. Η απάντηση στο ερώτημα "ποιός θα ελέγξει τους ελεγκτές " είναι δύσκολο να δοθεί.
Αν το ελληνικο συστημα το Οταν υπαρχει καποιος που σου λεει "ελα και πουλα μου στη δεκαπλασια τιμη κι εγω θα αγοραζω no matter what" εσυ δεν θα πας??
Όχι δεν θα πάω. Απλά είναι τα πράγματα. Όπως δεν θα πάω και όταν μου λένε πούλα στο 1/10 της αξίας!
Η μόνη διαφορά του Ελληνικού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι ότι ο δημόσιος δεν μπορεί να προβεί σε απολύσεις. Κατά τα άλλα ίδιες δυσλειτουργίες έχουν και αυτό οφείλεται κυρίως στο ρυθμιστικό πλαίσιο των επιχειρήσεων. (Το οποίο σαφώς προσδιορίζεται από τους νόμους σε όλα τα γνωστά κράτη)
Μ' ένα πραγματικά λειτουργικό πλαίσιο η διαφθορά περιορίζεται μόνο στα ανώτερα κλιμάκια όπου είναι εύκολη η δημιουργία συνωμοσιών. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να ζητούμε να αγιάσει ο κόσμος, διότι τότε πρέπει να είμαστε πρώτα εμείς άγιοι για να δείχνουμε τον τρόπο. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε.
Λαθος παππου. Οι ορκωτοι ελεγκτες της Ασπιδας, οι οποιοι εργαζονται για λογαριασμο της, δεν ηταν δημοσιοι. Οι ορκωτοι λογιστες που επρεπε να ελεγξουν τις οικονομικες καταστασεις της ομως, ηταν και παραηταν δημοσιοι.
Τωρα, για το αν θα πουλαγες στο δεκαπλασιο της τιμης, φαινεται απο το που φτασαμε. Δεν απευθυνομαι προσωπικα σε εσενα οπως καταλαβαινεις. Οπως ειπα και πριν, αν το αισθημα της ηθικης ηταν κατι αντικειμενικο, δεν θα χρειαζονταν οι νομοι.
Τελος, οι δυσλειτουργιες του ιδιωτικου τομεα, πηγαζουν 100% απο το δημοσιο. Ξεκινωντας απο την απλη εναρξη μιας επιχειρησης, μεχρι το λαθος σκεπτικο στη φορολογηση ιδιωτων κι επιχειρησεων, την αδυναμια καταρτισης σοβαρης οικονομικης πολιτικης, την ανυπαρξια ελεγχου και επιβολης της νομιμοτητας οσον αφορα στη φοροδιαφυγη, στην εισφοροδιαφυγη, στον αθεμιτο ανταγωνισμο, στις σχεσεις εργασιας και σε πολλους αλλους τομεις περα απο την οικονομια.
Αλλωστε, για να απαντησω και στο mcmisias, οταν το μπουρδελο, εκτος απο τις παραδοσιακες υπηρεσιες που προσφερει, ψηφιζει τους νομους που το διεπουν, τους οποιους μαλιστα αδυνατει να επιβαλλει στους πελατες του, ναι φιλε μου το μπουρδελο φταιει.
Σαφως δεν φταιει
μονο ο δημοσιος υπαλληλακος μιας και το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι. Αλλα δυστυχως, οτι και να λενε οι φυλλαδες, εαν πχ οι εφοριες ειχαν ενα online συνδεδεμενο μηχανογραφικο συστημα (οπως πχ το επαγγελματικο επιμελητηριο Αθηνας), αντι για 80 υπαλληλους εκαστη θα ειχαν 10, και αντι για 20 τμηματα θα ειχαν ενα. Οι δημοσιοι στην Ελλαδα ειναι υπεραριθμοι, και ενα απλο μετρο εξυγιανσης της οικονομιας θα ηταν να μειωθουν οι αποδοχες τους στο μισο, αν οχι να απολυθει το 1/3. Αυτη τη στιγμη που μιλαμε, χιλιαδες ιδιωτικοι χανουν τη δουλεια τους σε βαρος των δημοσιων.