Ιστορικά, ο δίσκος που όρισε το prog metal ή μάλλον το ανέβασε από το underground στο mainstream επίπεδο του metal ήταν το "Images & Words"..
Από την άλλη πλευρά, από τότε και έπειτα το prog ομογενοποιήθηκε και πλέον ο όρος progressive δεν του ταιριάζει.. Αυτό που παίζουνε οι Symphony X στο Paradise Lost το παίζανε και στο Divine Wings of Tragedy (10 έτη πίσω) για παράδειγμα.. Με τρομάζει αυτή η στασιμότητα.. Τα περίεργα time signature και τα γρήγορα solo δεν είναι απαραίτητα prog.. Αυτό που έκαναν οι Tourniquet με το Microscopic View of a Telescopic Realm ή οι Muse (όχι δεν είναι ορθογραφικό λάθος) με το Absolution ήταν prog γιατί επαναστάτησαν.. Μετά πέσανε σαν κοράκια όλοι οι άλλοι για να τους μιμηθούν.. Οι Shadow Gallery, Opeth, P.O.S, Eldritch, ο Lukassen, πόσο καλούς δίσκους δημιούργησαν αλλά δυστυχώς και πόσους κλώνους παράλληλα..
Προσωπικά ο δίσκος που θεωρώ αγαπημένος (όχι καλύτερος), ίσως ορμώμενος και από συναισθηματικούς λόγους, είναι το The Edge των Eternity X..
κ φυσικά ο δίσκος που τα ξεκίνησε όλα: Rush - 2112!
Όσο για το 2112 θα έλεγα ότι είναι, σωστά όπως ανέφερες, η απαρχή του prog rock όμως.. Πάντως Zeppelin χαίρομαι να βλέπω μουσικα literate ανθρώπους.. Πολύ σωστή σκέψη..
Εγώ χαίρομαι που κάνουμε τέτοιες συζητήσεις...
Όσο για το 2112, ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα το σχολιάσει, απλά για εμένα το progressive rock οριοθετείται καλύτερα από μπάντες όπως Genesis, King Crimson, Jethro Tull, Camel, Iron Butterfly, ELOY, κ τη μετέπειτα εξέλιξη τους, τους Marillion (αγαπημένες μπάντες όλες).
Το 2112 είχε κύριο χαρακτηριστικό τις κορυφαίες κιθάρες, τα τρομερά drums, κ την ψιλή διαπεραστική φωνή του Lee...Σε κάθε περίπτωση, είναι ορισμός του progressive! Τώρα metal-rock ας το αφήσουμε καλύτερα

ΥΓ1: Οι Shadow Gallery αν κ συμφωνώ με το χαρακτηρισμό "κλώνος" πιστεύω τράβηξαν ένα δικό τους μονοπάτι, προτιμώντας να μη παίζουν live, αλλά να προβάλλονται μόνο με τη studio δουλειά τους...
ΥΓ2: Για μένα το progressive έχει παρερμηνευτεί εντελώς! Ότι δεν κινείται σε "εμπορικές" συγχορδίες, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ progressive! H ίδια η λέξη σημαίνει προοδευτικός! Το Ogre Battle (Queen) εν έτει 1974 ήταν progressive!