Αποστολέας Θέμα: Η αυταπατη της ορασης  (Αναγνώστηκε 3180 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος rakenditos

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
Η αυταπατη της ορασης
« στις: 20/05/08, 11:38 »
βλεπω!!!

ΒΛΕΠΩ!!!!
« Τελευταία τροποποίηση: 08/06/08, 21:40 από rakenditos »

Αποσυνδεδεμένος Neikos

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
    • Deserted Sea
Απ: Η αυταπατη της ορασης
« Απάντηση #1 στις: 20/05/08, 11:51 »
πλατωνας ή κλάιβ μπαρκερ???

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 20/05/08, 19:00 »
θα σε γελασω...για τον πρωτο γνωριζω ελαχιστα...για τον δευτερο δεν γνωριζω τιποτα!
(μαλλον δεν επρεπε να το πω αυτο ε?δε βαριεσαι..)

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 22/05/08, 12:05 »
Υπάρχει όμως κάποιο άτοπο. Μέσα από την ίδια διάνοια στηριγμένη στις αντιθέσεις οδηγούμαστε στην άρνησή της. Ποιό είναι το λάθος? Το αιώνιο ερώτημα!

Μήπως με τον ίδιο τρόπο που αρνιόμαστε το δίπολο φως - σκοτάδι πρέπει να αρνηθούμε και το υπαρκτό - μη υπαρκτό?
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 22/05/08, 15:17 »
papou δεν ειμαι σιγουρος αν καταλαβα καλα τι λες...αυτο που θελω να πω εγω παντως ειναι πως "η οραση" μας ( δηλαδη η αντιληψη, ο τροπος
με τον οποιο αντιμετωπιζουμε και αντιλαμβανομαστε  τον κοσμο κτλ) ειναι κατι που δεν εχει ας πουμε "οικουμενικη ισχυ".Δεν εχει αληθεια μεσα του.Εινα πραγματικο μεσα στα ορια του ανθρωπου.Παρολαυτα εμεις πανω σε αυτο εχουμε αναπτυξει την ιδεα του "φωτος" και του "σκοτους" η οποια κατα βαθος οριζει την ζωη μας , αφου το διπολο καλο-κακο (σε ολες τις μορφες του) υπαρχει πισω απο καθε πραξη ή αποφαση μας.Ετσι , εχουμε περιορισει κατα καποιο την φυση μας δηλαδη τον ανθρωπο (που για εμενα ειναι πραξη διανοια και καρδια).Θελω να πω οτι πιστευουμε και ζουμε "τον ανθρωπο" μονο
στον βαθμο που μπορουμε να τον κατανοησουμε (με την ελλειπη "οραση" μας) και οχι στην Αληθινη του μορφη...δεν ξερω αν μπορω να το εξηγησω καλα αυτο...και δεν το πηγαινω στο μεταφυσικο....λεω απλα πως ο ανθρωπος ειναι αδυνατον να κατανοησει την φυση του καθως για να κανει κατι τετοιο
θα επρεπε να διαθετει ενα "επιπεδο πολυπλοκοτητας" παραπανω αρα να ηταν μια ανωτερη φυση....ετσι επειδη δεν μπορει να την καταναοησει την φυση αυτη και κατα συνεπεια ουτε την θεση της στον κοσμο την υποβιβαζει στην λογικη του κουτσουρευοντας ομως και υπεραπλουστευοντας  ετσι την υπαρξη του....

Ετσι , οριζουμε την "ζωη" και τον "θανατο" σχεδον αυθαιρετα αρνουμενοι να δεχτουμε οτι δεν μπορουμε να κατανοησουμε (και οτι δεν
βλεπουμε η δεν κατανοουμε η αγνοουμε ειναι το Μη Υπαρκτο).

Ενα απο τα σημαντικοτερα αποτελεσματα αυτης της περιορισμενης αντιληψης για την ζωη  ειναι και η ιδεα του Αιτιου και του Αιτιατου.
Δεχομαστε πως καθε τι πρεπει να εχει ενα αιτιο το οποιο να το χωραει η λογικη μας καθως το αν-αιτιο ή απιθανο ειναι κατι που στην πραγματικοτητα δεν μπορουμε να κατανοησουμε (η δεν θελουμε γιατι απλως δεν μπορουμε να το ελεγξουμε).Αυτο ειναι πολυ μεγαλη κουβεντα αλλα δεν θα πω εδω ολα οσα θελω να πω επι τουτου...αλλωστε γιατι υπαχουν τα στιχακια?

Ετσι ζουμε βασισμενοι σε αυτες τις πλανες παντα με τον φοβο του σκοτους , με την ελπιδα του φωτος που μονοι μας εχουμε οριει να ειναι σκοταδι και φως συνεχιζουμε την ζωη σε εναν ψευτικο "αυλο" κοσμο  και αν καποτε χρειαστηκε να συναντηθουμε με το μη-πιθανο... εφηυραμε τον Ουρανο (τον Θεο? το θαυμα?) και καθαρισαμε...

Ε, μετα απο ολα αυτα δεν ειναι να απορει κανεις που γιναμε σκιες...

Αυτα ηθελα να πω με πολυ λιγα λογια...ελπιζω να μην τα μπερδεψα χειροτερα...νομιζω οτι αν κανεις τον κοπο να διαβασεις το "για εκεινη" που ειχα ανεβασει πριν λιγο καιρο θα καταλαβεις καλυτερα τι θελω να πω...

αν διαφωνεις η εχεις καποιο σχολιο να κανεις θα χαρω να το ακουσω...οι στιχοι ειναι μονο η προφαση...

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 23/05/08, 11:10 »
Να είσαι σίγουρος γι' αυτά που εννοώ, Ρακένδυτε! Αν δεν είσαι μην προσπαθείς να γράψεις στίχους. Όπως κι εγώ είμαι σίγουρος γι' αυτά που εννοείς. Αν δεν μπορούμε να "καταλάβουμε" τον βαθύτερο άνθρωπο τότε οι στίχοι μας είναι πραγματικά σκουπίδια.

Η κατάληψη, η κατανόηση δεν σημαίνει απαραίτητα και ερμηνεία. Δεν ερμηνεύεις το αίτιο όταν το κατανοείς, το συναισθάνεσαι σε μια επαφή μαζί του.

Παρόλο που θεωρείς την προσπάθεια ανεύρεσης του αιτίου ως κατάντια δεν το αρνήσε στην πραγματικότητα. Αρνήσε μόνο την προσπάθεια ερμηνείας. Το αίτιο όμως μπορείς να το περιγράψεις μόνο σε ένα τετελεσμένο ως προς την έκβαση παρόν.

Στο ξαναλέω, αν αρνήσε τα δίπολα πρέπει να αρνηθείς και το υπαρκτό - μη υπαρκτο. Το κατανοητό - μη κατανοητό. Την ίδια σου την διάνοια. Δεν φύτρωσες, μέσα από τις αντιθέσεις παράγεις σκέψη κι εσύ όπως όλοι μας. Το μεγαλείο της άρνησης είναι η άρνηση - αμφισβήτηση των ίδιων σου των λόγων και αποτελεσμάτων. Της ίδιας σου της σκέψης. Μια συνεχής αμφισβήτηση. Το αντέχεις?

Όλοι μας έχουμε περάσει από αυτά τα μονοπάτια.
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 23/05/08, 12:02 »
καταρχην πρπεπει να σου πω οτι ακομα και τωρα δεν ειμαι σιγουρος αν μπορω να καταλαβω απολυτα τα οσα μου λες....
και να σου πω οτι ουτε ειμαι και καθολου σιγουρος για τα οσα λεω εγω...απλα αν νιωθω κατι και θελω να το κανω ποιηματακι το κανω ποιηματακι ακομα και αν δεν ξερω αν εχω πραγματι δικιο η οχι...δεν νομιζω οτι αυτο και μονο κανει τους στιχους σκουπιδια αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα...

θα ξεκινησω απο τα τελευταια σου λογια..λες

"Στο ξαναλέω, αν αρνήσε τα δίπολα πρέπει να αρνηθείς και το υπαρκτό - μη υπαρκτο. Το κατανοητό - μη κατανοητό. Την ίδια σου την διάνοια."

καταρχην δεν αρνουμαι ολα τα διπολα, η  "exclusi tertii principium"  εχει προφανη ισχυ π.χ στο " Υπαρκτο-Μη Υπαρκτο".Παρολαυτα αμφισβητω την
Διανοια αυτη ως συνιστωσα του ανθρωπου για τους λογους που ανεφερα πιο πανω...και οταν μιλαω για Διανοια
δεν μιλαω τοσο για τις αποψεις ας πουμε που εχει ενας οποιοσδηποτε ανθρωπος αλλα για την ικανοτητα του να κατανοει τον Κοσμο...

Αυτη η αδυναμια μας να κατανοησουμε τον Κοσμο μας εσπρωξε στην αναζητηση της σχεσης αιτιου-αιτιατου ετσι ωστε να μπορεσουμε να εκλογικευσουμε (δηλαδη να φερουμε στα μετρα της λογικης μας τον Απεραντο Κοσμο) τα φαινομενα της ζης...Αυτο ναι μεν ειναι πρακτικο και κατα κανονα δουλευει καλα , αλλα μας στερει πολλους "βαθμους ελευθεριας"....δεν νομιζεις?

Αποσυνδεδεμένος Σκίρων

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • ... γιος της φωτιας της βροχης και της σταχτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 23/05/08, 12:21 »
Να είσαι σίγουρος γι' αυτά που εννοώ, Ρακένδυτε! Αν δεν είσαι μην προσπαθείς να γράψεις στίχους. Όπως κι εγώ είμαι σίγουρος γι' αυτά που εννοείς. Αν δεν μπορούμε να "καταλάβουμε" τον βαθύτερο άνθρωπο τότε οι στίχοι μας είναι πραγματικά σκουπίδια.

Η κατάληψη, η κατανόηση δεν σημαίνει απαραίτητα και ερμηνεία. Δεν ερμηνεύεις το αίτιο όταν το κατανοείς, το συναισθάνεσαι σε μια επαφή μαζί του.

Παρόλο που θεωρείς την προσπάθεια ανεύρεσης του αιτίου ως κατάντια δεν το αρνήσε στην πραγματικότητα. Αρνήσε μόνο την προσπάθεια ερμηνείας. Το αίτιο όμως μπορείς να το περιγράψεις μόνο σε ένα τετελεσμένο ως προς την έκβαση παρόν.

Στο ξαναλέω, αν αρνήσε τα δίπολα πρέπει να αρνηθείς και το υπαρκτό - μη υπαρκτο. Το κατανοητό - μη κατανοητό. Την ίδια σου την διάνοια. Δεν φύτρωσες, μέσα από τις αντιθέσεις παράγεις σκέψη κι εσύ όπως όλοι μας. Το μεγαλείο της άρνησης είναι η άρνηση - αμφισβήτηση των ίδιων σου των λόγων και αποτελεσμάτων. Της ίδιας σου της σκέψης. Μια συνεχής αμφισβήτηση. Το αντέχεις?

Όλοι μας έχουμε περάσει από αυτά τα μονοπάτια.

ασκητικη - Ν.Καζαντζακης

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 26/05/08, 09:40 »
Πιο απλά και κατανοητά:

Ψάχνεις να βρεις το αίτιο
που υπαίτιους μας κάνει
να ψάχνουμε το αίτιο
σε κάθε αλήθεια ή πλάνη.
Ως βλέπεις όλοι βράζουμε
στο ίδιο το καζάνι.

Ρ:Και πως της θεωρίας σου να ακουστεί ο κρότος?
Αυτά που μας κατηγορείς εσύ τα κάνεις πρώτος!