Οι LCD και TFT οθόνες δουλεύουν ως εξής. Κάθε πίξελ είναι χωρισμένο σε 3 τμήματα, μπλε, κόκκινο και πράσινο και από πάνω υπάρχει μια κυψέλη υγρών κρυστάλλων που όταν διαρρέεται από ρεύμα καλύπτει το κάθε χρωματιστό τμήμα. Ανάλογα με το πως πολώνεται το φως που διέρχεται από αυτό το σάντουιτς και από το ποιες κυψέλες είναι «ανοιχτές» σχηματίζονται τα χρώματα σε κάθε πίξελ της οθόνης. Ολόκληρη η οθόνη (με εξαίρεση ορισμένες Samsung*) φωτίζονται εξ’ ολοκλήρου από πίσω ομοιόμορφα ώστε να φωτίζεται ή οθόνη. Γιαυτό και δεν μπορεί μια LCD να δείξει το απόλυτο μαύρο (όπως όταν είναι σβηστή για παράδειγμα) και υστερεί σε αντίθεση στις σκοτεινές περιοχές σε σχέση με μια CRT.
Από αυτά καταλαβαίνουμε τα εξής:
1)Το μαύρο έχει περισσότερη κατανάλωση σε αυτές τις οθόνες. Αν και κατά τη γνώμη μου η διαφορά σε σχέση με το λευκό πρέπει να είναι αμελητέα, μιας και πιο πολύ ρεύμα θα καταναλώνει λογικά ο οπίσθιος φωτισμός.
2) Δεν δικαιολογούνται οι οποιεσδήποτε διαφορές στη θερμοκρασία (sorry Isnogood).
* Οι εν λόγω Samsung Έχουν χωρισμένο τον οπίσθιο φωτισμό σε ζώνες, έτσι ώστε οι σκοτεινές περιοχές να μην φωτίζονται και να υπάρχει πιο έντονη αντίθεση και «αληθινό» μαύρο χρώμα.