Για να "σταματήσεις" μία νότα κάνεις το προφανές: σηκώνεις το δάχτυλό σου από το αντίστοιχο τάστο

. Αλλά υποθέτω αυτό το κάνεις, και πως εννοείς πως μετά το σήκωμα του δακτύλου η χορδή συνεχίζει να δονείται και να ακούγεται αυτό το σπαστικό "γκρρρ" όταν πας στις επόμενες νότες. Επίσης είμαι σίγουρος ότι θα έχεις παρατηρήσει ότι "γκρρρ" παράγουν και χορδές άσχετες με τις νότες που παίζεις.
Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά όταν παίζεις κιθάρα με παραμόρφωση. Και η παραμικρή δόνηση χορδής "πιάνεται" από τον μαγνήτη συμβάλλοντας στη δημιουργία χάους. Τότε τι κάνουμε θα μου πείς...
Η απάντηση απλή αλλά και ταυτόχρονα δύσκολη να εφαρμοστεί άμεσα:
προσπαθείς να φιμώνεις με τα δύο σου χέρια όλες τις χορδές που δεν παίζεις. Χονδρικά, το δεξί σου χέρι χρησιμοποιεί το μέρος της παλάμης που χτυπάς τον αντίπαλο στην γνωστή κίνηση καράτε για να φιμώνει τις μπάσες χορδές, ενώ το αριστερό χέρι χρησιμοποιεί όποιο διαθέσιμο δάκτυλο υπάρχει αγγίζοντας ελαφρά τις ανεπιθύμητες χορδές (επίσης η άκρη του δάκτυλου που πατάει το τάστο αγγίζει την "από πάνω" χορδή).
Αυτά μπορεί να σου φαίνονται αφύσικα τώρα αλλά με τον καιρό θα αρχίσεις να προσαρμόζεσαι στο χειρισμό της παραμόρφωσης και θα αποκτήσεις το δικό σου τρόπο περιορισμού του θορύβου. Δυστυχώς, αυτό παίρνει κάποιο χρόνο μέχρι να το καταφέρεις, δηλαδή να ακούγεσαι "καθαρός", αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Η μόνη συμβουλή που πραγματικά αξίζει είναι
συνέχιζε να προσπαθείς.
Προφανώς τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με θεωρία μουσικής αλλά με την ιδιοτροπία του συγκεκριμένου οργάνου που παίζεις. Καλό θα ήταν να βρεις έναν δάσκαλο (ή κάποιον που είναι σε ψηλότερο επίπεδο από εσένα) για να σε καθοδηγήσει σε σωστούς δρόμους τεχνικής. Έτσι αποφεύγεις να μάθεις κάτι λάθος (και η διόρθωσή του στη συνέχεια μπορεί να είναι μπελάς) και έχεις πιο γρήγορη πρόοδο σε σχέση με το να προχωρήσεις μόνος σου. Φυσικά και η γνώση της μουσικής θεωρίας είναι σημαντική αλλά θα πρότεινα για την ώρα να επικεντρωθείς στην τεχνική και όταν φτάσεις σε επίπεδο που θα είσαι σχετικά ικανοποιημένος με το παίξιμό σου να προχωρήσεις και στην θεωρία που θα σε βοηθήσει στην σύνθεση μουσικής.
Καλή συνέχεια!