(ακόμα και μια Studio κοστίζει πάνω από 1000 Ευρώ, δηλαδή 5-6 φορές την τιμή της Vintage)
Υπάρχουν και πιο φθηνές...
http://www.thomann.de/gr/gibson_les_paul_studio_worn_gold_top.htmΟι συγκεκριμένες είναι βέβαια "made exclusive for thomann" , οπότε δεν μπορούν να δοκιμαστούν κάπου στην ελλάδα, αν και απ'οτι έχω καταλάβει οι περισσότεροι πλέον τα specs κοιτάνε μόνο και παραγγέλνουν.
Επομένως το ερώτημα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να τεθεί σε μια τέτοια σύγκριση είναι αν μια Gibson Les Paul είναι 5 ή 10 φορές καλύτερο όργανο από την V100 (γιατί αντικειμενικά καλύτερο είναι χωρίς αμφιβολία). Και προσωπικά, έχοντας δοκιμάσει και τις δύο κιθάρες καθώς και πολλές άλλες, δεν νομίζω ότι μπορώ να υποστηρίξω κάτι τέτοιο.
Είναι λάθος κατά τη γνώμη μου να σκεφτόμαστε έτσι γιατί κάποια πράγματα δεν μπορούν να εξηγηθούν "ποσοτικά", κάνοντας δλδ συγκρίσεις καλύτερου-χειρότερου με αριθμούς.
Αφού όμως μπήκαν οι αριθμοί για να περιγράψουν την ανωτερότητα ή όχι ενός οργάνου, ας το συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο.
Μια ακριβή κιθάρα, για έναν μέτριο μουσικό μπορεί να μην είναι 5-10 φορές καλύτερη απο την κατά 5-10 φορές φθηνότερη δικιά του.
Αν έρθει όμως ένας 5-10 φορές καλύτερος μουσικός απο αυτόν και την παίξει μπορεί να βγάλει τελείως διαφορετικό συμπέρασμα.
Με άλλα λόγια...
Επειδή οι κιθάρες δεν είναι έπιπλα, αλλά έχουν φτιαχτεί για να παράγουν μουσική, όσο καλύτερος και πιο έμπειρος μουσικός είναι ο "ενδιαφερόμενος" τόσο πιο εύκολα και πιο εύστοχα
(αλλά πάντα χωρίς να λείπει το στοιχείο της υποκειμενικότητας) θα μπορεί να αξιολογήσει το τί και πόσα του προσφέρει ένα όργανο, κάνοντας πάντα τον λογαριασμό με την τσέπη του και την τιμή που του προσφέρεται.