Λοιπόν, καταρχάς όταν έχουμε πρόβλημα στο λαιμό μαθαίνουμε να τα διαχωρίζουμε. Χωρίς να είμαι γιατρός θα σου πω πέντε πράγματα.
Όταν μας πονάει ο λαιμός, προσπαθούμε να καταλάβουμε αν πονάνε οι χορδές μας (Πολύ κακό), αν μας καίει ο φάρυγγας ή αν απλά οι αμυγδαλές μας κάνουν τα δικά τους.
Ο βήχας συχνά έρχεται από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και όχι απαραίτητα από πρόβλημα στις χορδές. Εάν έχεις φαρυγγίτιδα τότε πρέπει να είσαι σε κατάσταση πλήρης αφωνίας ( το λεγόμενο και vocal rest) ειδάλλως κάνεις κακό. Απαγορεύεται ο ψίθυρος δια ροπάλου. Δεν μιλάς καθόλου, επικοινωνέις γραπτώς και αν χρειαστεί να μιλήσεις μίλα κανονικά και όχι ψιθυρίζοντας. Αν σε πονάνε οι χορδές σου (οι οποίες βρίσκονται στο μήλο του Αδάμ από πίσω) τότε λυπάμαι αλλά πρέπει να σταματήσεις να τραγουδάς αμέσως και να πας σε δάσκαλο φωνητικής.
Η βραχνάδα προέρχεται από υπερσυγκέντωση βλέννας στις χορδές η οποία προκαλείται από δυο παράγοντες:
1)Η βλέννα προσπαθεί να συγκεντρωθεί σε ερεθισμένα μέρη με σκοπό να τα προστατέψει από τον διερχόμενο αέρα
2) Έχεις λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού του στυλ τραχειίτιδα, βρογχίτιδα κλπ. Αν ο βήχας σου ανεβάζει φλέμα (δεν είναι ξερός δλδ) τότε χρειάζεσαι γιατρό. Έτσι επικάθεται και βλέννα στις χορδές.
Η halls σου ξεραίνει το λαιμό, πάρε strepsils.
Γενικότερα, ένα λάιβ σε κλειστό χώρο, κακώς αεριζόμενο, με κάπνα και μικροφωνική αστα να πάνε θα σε κάνει χάλια. Αν δε το πρόβλημα σου δεν είναι τπτ και είναι απλά μια βραχνάδα από κόπωση
θα το κάνεις χειρότερα.
Δώσε καμια πληροφορία ακόμη. Καπνίζεις; Πίνεις; Φωνητική εκπαίδευση έχεις;