Συνεχεια.
Η γνωμη μου ειναι οτι η κριση πως η ενορχηστρικη αποψη του Μανου Χατζιδακι ειναι μια απο τις <<αποτυχιες του>> ειναι βεβιασμενη και αδικη.Παρ'οτι ειμαι ψυχη τε και σωματι υπερ της ερμηνευτικης γραμμης του Θεοδωρακη ,του Μπιθικωτση και του Χιωτη (δεν πρεπει να ξεχναμε την συμβολη του στο αποτελεσμα) πιστευω πως οι αιτιασεις του Χατζιδακι ειναι δικαιολογημενες ασχετα αν τελικα δεν δικαιωθηκε απο τα πραγματα.Να το εξηγησω:
Το ζειμπεκικο ειναι το τραγουδι και ο χορος του αντρα που εχει χτυπηθει απο την μοιρα,που δεν εχει πια την δυναμη να αντιμετωπισει τα κτυπηματα που του εχει δωσει το πεπρωμενο του.Το τραγουδι του και ο χορος του, περιγραφουν την ηττα του.Το ζειμπεκικο στις ιστορικες καταβολες του δεν ειναι λυρικο.Αργοτερα βεβαια ενσωματωσε μεσα του πονους , μερακια,ποθους ,ελπιδες ,και ερωτα αλλα παντα πονεμενο .
(Δεν μιλαω βεβαια για το σημερινο χαλι,οπου ολα εχουν ισοπεδωθει και ακους ζειμπεκικα με αγαπες και λουλουδια για να χορευουν οι νεοπλουτοι γιαπηδες και να κανουν επιδειξη με την ξανθομαλουσα μαυροφορα γκομενα να τους πεταει λουλουδια).
Στα 1958 που συμβαινουν ολα αυτα ο Χατζιδακις γνωριζει τις καταβολες του ζειμπεκικου και ειναι πιο νωπες απ'οτι σημερα.
Μην ξεχναμε επισης οτι ακομα δεν εχει γινει αποδεκτο.Ακομα και η αριστερα της εποχης εξαπολυει μυδρους εναντιον του απο τις στηλες της <<Αυγης>>.Ο Χατζιδακις λοιπον κατα την γνωμη μου υπερασπιζεται τον χαρακτηρα του ζειμπεκικου και τον χαρακτηρα του λυρικου ... απλα δεν μπορει ποτε να φανταστει πως η συνθετικη ιδιοφυια του Θεοδωρακη και η ερμηνεια του Μπιθικωτση και του Χιωτη ειναι δυνατον να τα παντρεψουν.Να ενσωματωσουν το ενα στο αλλο.
Δεν μπορει επισης να <<δει>> οτι το λαικο κριτηριο ειναι ετοιμο να αποδεχτει ενα τετοιο παντρεμα.
Οσοι δεν εχετε ακουσει την ενορχηστρωση με την Νανα Μουσχουρη ,επιδιωξτε να την βρειτε και να την ακουσετε.
Θα δειτε οτι ο Χατζιδακις ξερει τι ερμηνευει.Γιαυτον το:
Γιε μου σπλαχνο των σπλαχνων μου
καρδουλα της καρδιας μου.............
η το
Μερα μαγιου μου μισεψες
μερα μαγιου σε χανω ......
.... ηχει το ιδιο με το λυρικοτατο:
Ω γλυκυ μου εαρ ,γλυκυτατο μου τεκνον
που εδυ σου το κάλος.
(απο τα εγκωμια της Μ.Παρασκευης)
Αδικο εχει??
Αλλα και στο θεμα της αντρικης φωνης πως να φανταστει ο ανθρωπος οτι ο Μπιθικωτσης θα κανει τον κοσμο να ξεχασει την γυναικεια φωνη??