Analogio, είναι έτσι όπως στα λέει ο Μιτσάκος. Ένα PARTITION, είναι απαραίτητο να γίνει! Έαν τώρα δεν στο ζητήσει ο Σκληρός Δίσκος....Σημαίνει ότι του έχουν κάνει PARTITION.
Έαν σου παίξει και χωρίς FORMAT....σημαίνει ότι του έχουνε κάνει και FORMAT και είναι έτοιμος για λειτουργία. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνεις κάτι εσύ.
Ιστορικήν Αναδρομήν. Παλιότερα που είχαμε το DOS, στο οποίο πληκτρολογούσαμε εντολές....όταν παίρναμε έναν καινούριο σκληρό δίσκο......δεν ήτανε ούτε PARTITIONED ούτε όμως και FORMATED. Είχαμε λοιπόν μία ΒΟΟΤ δισκέττα, η οποία είχε κάποια βασικά αρχεία του Λειτουργικού συστήματος DOS και τις Εντολές FDISK και FORMAT.
Εκεί λοιπόν που δεν είχε κανένα δίσκο ο υπολογιστής και κανένα λειτουργικό, του βάζαμε μέσα την δισκέτα, κάναμε επανεκίνηση, φόρτωνε η δισκέτα ένα υποτυπώδες λειτουργικό στη μνήμη. Συνδέαμε τα καλώδια του σκληρού δίσκου στο μηχάνημα μας, τρέχαμε την εντολή FDISK (με αυτήν φτιάχνω ένα ή περισσότερα partition στο δίσκο, διαλέγοντας και το σύστημα αρχείων που θα χρησιμοποιήσω), μετά κάναμε με την εντολή FORMAT, format στα PaRTITION μας. Και τότε ήτανε έτοιμος ο σκληρός δίσκος να δουλέψει, αλλιώς δεν δούλευε. Μόλις ήτανε έτοιμος ο σκληρός, αντιγράφαμε και το λειτουργικό σύστημα ολόκληρο. Δηλαδή analogio, δίχως 1 τουλάχιστον PARTITION, δεν μπορώ να κάνω FORMAT κάπου. Επίσης δίχως να κάνω FORMAT, μετά από PARTITION, δεν μπορώ να βάλω κάποιο λειτουργικό στο δίσκο, αλλά ούτε και οποιοδήποτε δεδομένο.
Όσοι μπορούν να βάλουν έστω και 1 δεδομένο στον σκληρό τους δίσκο, σημαίνει ότι ο Δίσκος είναι Partitioned και Formated.
PARTITION, δεν σημαίνει μόνο φτιάχνω 2 πολυκατοικίες, αλλά φτιάχνω μόνο μία πολυκατοικία. Όμως το PARTITION, δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό που βλέπεις εσύ, την μία ή δύο πολυκατοικίες που έφτιαξες........Αλλά πως είναι μέσα φτιαγμένη κάθε πολυκατοικία, ώστε να μπούνε τα περιεχόμενα (αυτό είναι το σύστημα αρχείων). Με το οποίο εσύ, δεν ασχολείσαι καθόλου. Γι αυτό και βλέπεις μόνο 1 ή 2 ή 3 (όσα έχεις φτιάξει) άδεια Partition, τα οποία μπορείς να τα γεμίσεις με ότι θες. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό το άδειο που βλέπεις εσύ και χωράει μέσα αρχεία, έχει έναν ολόκληρο σκελετό από κομματάκια που έχουν μια πολύ συγκεκριμένη λογική, την οποία θα χρησιμοποιήσει το λειτουργικό σύστημα, για να διαχειριστεί τα αρχεία σου.1 μικρότερη μονάδα χωρητικότητας στο δίσκο σου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα είναι είναι ένα sector, το οποίο αποτελείται, απο 512bytes.
Τώρα ανάλογα με την λογική του κάθε συστήματος αρχείων, επειδή τα sector είναι πάρα πολύ μικρά και δεν θα ήταν καλό, να διαχειρίζεται τόσα πολλά το καθένα ξεχωριστά, έφτιαξε ομάδες από sector που τα ονόμασε cluster. Το μέγεθος των Cluster, ποικίλει, ανάλογα με την χωρητικότητα του δίσκου σου. Μικρός δίσκος, μικρά cluster, μεγαλύτερος δίσκος, μεγαλύτερα cluster. Ποικίλουν από Cluster των 4σσαρων sector = 2,048 bytes μέχρι cluster των 64σσαρων sector = 32.768 bytes. Αλλά και cluster των 128 sectors, όπως και σε δισκέττες (μικρή χωρητικότητα) cluster του 1 μόνο sector.Τα cluster λοιπόν είναι ο χώρος που θα παέι να κάτσει επάνω ένα αρχείο (file).Επειδή όσο μεγαλύτερα είναι τα cluster, τόσο δυσκολότερα βρίσκεται κάποιο αρχείο για να καταλάβει όλον αυτό το χώρο...τόσο περισσότερος χαμένος χώρος, πάει σε αυτό το cluster.
Το σύστημα λοιπόν αρχείων (FAT, NTFS και τα λοιπά) είναι αυτό που κρατάει σημειώσεις, για το ποια cluster ανήκουνε σε ποιο αρχείο.Αυτό ακριβώς το σύστημα, χρησιμοποιεί το λειτουργικό σου, για να μπορείς εσύ να έχεις αρχεία και να παίζεις με τα αρχεία σου.
Όταν το λειτουργικό σου, σου λέει να κάνεις ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΣΚΟΥ, σου λέει, ότι έχει μαζευτεί πολύς κενός χώρος μέσα στα πιασμένα cluster αλλά και μεταξύ τους, μια και μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στο δίσκο το ένα cluster σε σχέση με το άλλο. Οπότε γίνεται μία τακτοποίηση των cluster, έτσι ώστε όσο γίνεται να εξαφανισθεί το κενό, να έρθουνε όσο πιο κοντά γίνεται το ένα στο άλλο και ο άχρηστος κενός χώρος που κρύβανε μέσα τους, να μεταφερθεί στα συνολικά αχρησιμοποίητα cluster, δηλαδή εκεί που δεν υπάρχουν αρχεία, στον κενό χώρο του σκληρού σου δίσκου, για να μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις. To τακτοποίημα βέβαια αυτό, εφόσον όλα είναι μαζεμένα σε μία μεριά,βοηθάει στο να μην χοροπηδάει η βελόνα του δίσκου από εδώ και από εκεί, αλλά σε μικρότερες αποστάσεις, πιο δομημένα και έτσι να βλέπεις και εσύ ότι το τα προγράμματα στο Pc σου τρέχουν γρηγορότερα.
No Partition, No sectors, No Clusters, NO FILES, No MaRtini, No PaRTY!
Μπορείς από ότι έχω διαβάσει, να κάνεις από 1 μεχρι και 4 partition στον σκληρό σου. Αλλά 5 και πάνω δεν είναι καλό.