Να πω και εγώ τη γνώμη μου για το θέμα;
Βασικά ο Malmsteen ήταν τρελό ταλέντο και γι' αυτό έφτασε εκεί που άξιζε.. Από εκεί και πέρα όμως, πιστεύω ότι είναι αντιεπαγγελματικό να κατηγορεί συναδέλφους.. Ειδικότερα, όταν οι τελευταίοι δεν προκαλούν με μεγαλόστομες δηλώσεις και λεκτικούς ακροβατισμούς όπως κάνει ο φίλτατος Σουηδός.. Εκείνη την εποχή μπορούσε να το κάνει βέβαια, απλά τώρα που όπως δείχνουν τα πράγματα έχει πέσει σε απόδοση, κάλλιστα θα μπορούσαν να τον κοροϊδεύουν όλοι αυτοί που κατηγορούσε..
Τώρα όσον αφορά τα είδη κιθαριστών και την απόδοση τους κ.λπ., αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα και μία βασική παράμετρος την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι σε τι είδος μπάντας παίζουνε.. Ποτέ ο Hammett δεν θα γίνει Petrucci, γιατί ίσως και να μην μπορούσε, αλλά κατά βάση πιστεύω ότι δεν ήθελε.. Αν οι Metallica έπαιζαν υπερηχητικά, τότε δεν θα είχαν την ανταπόκριση και το fan base που έχουν.. Σκεφτείτε το.. Το 90% των metal συγκροτημάτων που ξεκινούν jamming θα παίξουν κάποιο cover των Metallica..
To 5% των metal συγκροτημάτων που ξεκινούν jamming θα παίξουν κάποιο cover των Dream Theater.. Άρα πιο συγκρότημα θα έχει μεγαλύτερη απήχηση; Μήπως δεν σκέφτονται έτσι οι καλλιτέχνες; Μπορεί όχι όλοι αλλά η πλειοψηφία πιστεύω πως ναι..
Και επίσης ένα video που δείχνει δυσκολία στην αφομοίωση ενός riff, δεν μπορεί να αποδείξει ότι κάποιος κιθαρίστας είναι άσχετος.. Τα riffs είναι δύσκολα, όταν ο ένας προσπαθεί να δείξει στον άλλο (σε αντίθεση με τα σολίδια που τα βγάζει κάποιος μόνος του και τέλος).. Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να σας δείχνει ο κιθαρίστας της μπάντας σας ένα riff και να μην μπορείτε να το βγάλετε με την μία γιατί ίσως έχει άλλη συνθετική λογική από την δικιά σας; Σε εμένα τουλάχιστον, πολλές φορές, μαζευόμασταν οι 2 κιθαρίστες μόνοι μας για να μάθουμε τα riffs.. Όποιος είχε ή έχει παίξει σε συγκρότημα θα καταλάβει αμέσως τι εννοώ..
Επίσης, αν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να παίξουμε καλύτερα από τον Α κιθαρίστα, τότε δεν είναι λίγο άδικο να λέμε ότι είναι για τα μπάζα; Η κριτική που θα εισπράξουμε είναι ότι αφού εσύ δεν μπορείς να παίξεις καλύτερα, τότε εσύ, είσαι ούτε για τα μπάζα..
Γενικά υπάρχει η αντίληψη ότι όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα.. Κατά τη γνώμη μου, ο David Gilmour, ο καλύτερος κιθαρίστας μέχρι σήμερα, δεν έπιανε ούτε το 10% της ταχύτητας των σύγχρονων shredding machines.. Αυτό όμως δεν τον πτόησε από το να παίζει με πάθος, λυρισμό και αίσθημα..
P.S.: Ας πει κάποιος στον θείο ότι καλά φωνητικά δεν σημαίνει μόνο υψίφωνες νότες από τραγουδιστές που τραγουδάνε λες και τους έχουν πιαστεί τα γεννητικά όργανα στην μέγγενη.. Η χροιά της φωνής του Eddie Vedder δεν είναι τυχαία, ούτε το στυλ που τραγουδάει.. Και εν πάσει περιπτώσει, αν θέλεις να κάνεις ένα party που θα καλέσεις ένα μεταλλά, έναν ροκκά και ένα ποπά και δεν θέλεις να φύγουν σε μία ώρα, ας του βάλεις Pearl Jam..