Αν ακούσεις τον Tommy emmanuel θα δείς ότι ο τύπος παίζει μελωδία, ακόρντα και μπασογραμές ΜΑΖΙ!!!
είναι μόνος του μια ορχίστρα!
Nαι βρε παλικάρι, δε σου είπα να παίξεις ταχύτατα απλά. Ακούω τώρα τον λεγάμενο. To παίξιμο του φέρνει αρκετά στη κλασσική κιθάρα, αλλα με πολλά στοιχεία σύγχρονων ακουστικών παικτών, όπως
Andy McKee.
Υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράμετροι, όσον αφορά αυτό το είδος παιξίματος:
1)Σκέψου κάθετα. Πλέον κάθε χτύπημά σου χτυπάει παραπάνω απο μια χορδή, και υπάρχουν άπειρες θέσεις με τις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν τα δάχτυλα (Καλά, όχι και άπειρες, αλλα με πιάνεις) Ακόμα και με πένα μπορείς να πειραματιστείς σε διάφορες θέσεις, και περάσματα.
2)Καλή, αν όχι άψογη γνώση, της κλίμακας στην οποία κινείσαι. Σε πρώτη φάση, μπορείς να εξασκηθείς με το να παίζεις τραγούδια, και πρίν απο κάθε συγχορδία, να δείς αν χωράει ένα μπασο πέρασμα. Αν χωράει, πώς θα το κάνεις? Θα μπορείς να κάνεις και ρυθμικά χτυπήματα στις πρίμες? Ξεκίνα απο απλά μπασοπεράσματα, χρησιμοποιόντας το τελευταίο 4ο κάθε μέτρου για να κάνεις την αλλαγή. Απλά και καθαρά. Αν φιλοτιμηθώ, θα προσπαθήσω να σου γράψω ένα παραδειγματάκι (Με πένα αν θες, εσύ θα μου πείς)
3,4)Διαφορετικά κουρδίσματα. Η ακουστική/κλασσική κιθάρα "σονάρει" όπως λέει και ο καθηγητής μου. Η επεξήγηση αυτού του όρου θα ήταν οτι το όργανο συντονίζει. Κατα την αποψή μου, η ακουστική κιθάρα, λόγο τρόπου κατασκευή, και χορδών, έχει γενικά πλούσιο ηχόχρωμα. Με κάποια εναλλακτικά κουρδίσματα τύπου D,G,D,G.B,D οι οποίες νότες είναι όλες αρμονικοί της Σολ νότας,αρα απίστευτος συντονισμός, είναι πολύ ευκολο να παράγεις έναν πλούσιο ήχο, ο οποίος πραγματικά με καλή διάθεση δίνει πολύ καλύτερη άποψη για το παίξιμό σου, αλλα επίσης κοπανάς τις χορδές με άλλη σιγουριά.Δεν ξέρω αν ο Tommy Emmanuel χρησιμοποιεί τέτοια κουρδίσματα.
Όπως έλεγα, και λέω το
Google είναι φίλος σου....