Ωραίο θέμα!!!
Πολύ συχνά αρκετοί από εμάς, αγοράζουμε μετά θυσιών τη κιθάρα που μας αρέσει, ξετρελαινόμαστε, παίζουμε με αυτήν ατέλειωτες ώρες αλλά μετά από 5 μήνες βρωμίζει, αποσυντονίζεται, γεμίζει δαχτυλιές και γενικά τίποτα δεν θυμίζει το όργανο που αγοράσαμε πριν λίγους μήνες..
Γενικά, αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα απαιτητικό με την φροντίδα της κιθάρας, εν τούτοις πάντα έχω ετοιμοπόλεμα τα εξής:
1) Ένα ειδικό
πανάκι (κατά προτίμηση μεταξένιο για να μην αφήνει γρατζουνιές, όχι το ξεσκονόπανο της μαμάς

) για να σκουπίζουμε το σώμα της κιθάρας και τη γέφυρα όταν τελειώσουμε για να μην αφήσουμε δαχτυλιές.. Εγώ έχω ένα strad cloth της Dunlop, το οποίο μου το είχε συστήσει ένας υπάλληλος του Τρίμμη όταν αγόρασα την Ibanez μου.. Τα διάφορα πανάκια που βάζουν μέσα στις θήκες δεν τα πολυεμπιστεύομαι γιατί έχουν την τάση να "σέρνουν" πάνω στο όργανο τα σωματίδια σκόνης και βρωμιάς, τα οποία μπορεί να αφήσουν χαρακιές πάνω στο σώμα..
2) Ένα
καθαριστικό ταστιέρας.. Η ταστιέρα μετά από καιρό αφήνει στίγματα από ιδρώτα κοντά στα τάστα.. Ειδικά όσοι ιδρώνουν αρκετά κατά το practice (σαν και εμένα

) μετά από 10 μέρες η κιθάρα αρχίζει και φαίνεται άσχημη.. Το θέμα για το τι υλικό πρέπει να χρησιμοποιούμε στις ταστιέρες μας για να μην χαλάσουν έχει συζητηθεί απείρως στα διάφορα forums και πραγματικά έχει δημιουργηθεί μεγάλο χάσιμο για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.. Γενικά, οι μόνες απόψεις που είναι καθολικά αποδεκτές είναι οτι στο rosewood βάζουμε lemon-oil, στο maple αν είναι αλουστράριστο βάζουμε νάφθα (ή αλλιώς lighter fluid, το γνωστό μας ζιπέλαιο) ενώ αν είναι λουστραρισμένο ακόμα δεν έχω καταλάβει τι ενδείκνυται (για ebony δεν το έχω ψάξει).. Γενικά επειδή είναι ευαίσθητο θέμα το συγκεκριμένο, φροντίστε να ρωτήσετε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε ή να κάνετε κάποια ερώτηση στο κατασκευαστή της κιθάρας σας για να έχετε το νου σας ήσυχο.. Δεν έχουν ακουστεί περιπτώσεις όπου μετά από 3-4 εφαρμογές λάθος υλικού στη ταστιέρα εκείνη άνοιξε ή άφησε μαύρα patches πάνω της, αλλά όλα αυτά εμφανίζονται μετά από χρόνια λάθος καθαρισμού.. Εν τούτοις, το γεγονός ότι θα αργήσουν να φανούν οι "ζημιές" δεν θα πρέπει να μας εφησυχάσει..
3) Τουλάχιστον
2 σετ χορδών της αρεσκείας μας.. Για να μην ψάχνουμε στα καταστήματα για χορδές βραδινιάτικα και για να καταπολεμούνται οι περιπτώσεις του στυλ: "Γεια σας, θα ήθελα ένα σετ Dean Markley, απόψε παίζω".. "Συγνώμη αλλά μόνο GHS έχω"".. "Δεν πειράζει, φέρε αυτές γιατί βιάζομαι", καλό θα είναι να φροντίζουμε, αφού έχουμε κατασταλάξει στις χορδές που μας αρέσουν και προτιμάμε, να τις αγοράζουμε σε μεγάλη ποσότητα (προσωπικά τις παίρνω από ebay κατά 10άδες) για να είναι πάντα εύκαιρες.. Ιδανικά θα πρέπει να τις αλλάζουμε κάθε μήνα, αλλά επειδή είναι και λίγο μανούρα καλό είναι κάθε τρίμηνο να τις αλλάζουμε (σπάσουν - δεν σπάσουν)..
4) Ένα
σετ με όλα τα κλειδιά, allen, εξαρτήματα, ελατήρια που χρειάζεται η κιθάρα μας για να σεταριστεί.. Όταν αγοράσουμε την κιθάρα καλό θα είναι να εντοπισουμε όλες τις βίδες (screws, allen, κλπ.) και που βρίσκονται.. Μετά τσεκάρουμε αν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να πειράξουμε αυτές τις βίδες (κατσαβίδι Phillips, allen όλων των τρυπών που έχει η κιθάρα μας) όπως επίσης πρέπει να έχουμε spare 1-2 ελατήρια και 2-3 βίδες (κυρίως αυτές που είναι επίφοβες να χαθούν όπως του πίσω καπακιού, του καλύμματος του truss rod για όσες έχουν, των string locks, κλπ.).. Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν υπερβολικά, αλλά μια φορά άλλαξα τις χορδές από 9άρες σε 10άρες και εκεί που πίστευα ότι η γέφυρα θα αντέξει με λίγο βίδωμα, διαπίστωμα ότι οι βίδες του tremolo ήταν τέρμα βιδωμένες στο σώμα, επομένως έπρεπε να βάλω extra ελατήριο.. Έπρεπε να κατέβω Κέντρο μιας και στα κοντινά μου κιθαράδικα δεν είχαν..
Anyway, αυτά πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκονται πάντα πρόχειρα για μια καλή φροντίδα της κιθάρας.. Εννοείται ότι μπορούν να προστεθούν και άλλα.. Όποιος θέλει ας αναφέρει μερικά ακόμα..