Εγω θα διαφωνησω με το θεμα vintage που λεει ο φιλος... Φιλε μου, vintage για να θεωρηθει ενα οργανο με την πραγματικη εννοια της λεξης, οτι δηλαδη μετα απο 30 χρονια πχ το οργανο θα εχει μεγαλη αξια συλλεκτικη κτλ, θα πρεπει εξαρχης το οργανο να ειναι ενα απο αυτα που εχουν ζητηση γενικοτερα, δηλαδη καμια fender strat, tele, καμια 80's κιθαρα τυπου Kramer, Jackson, ESP, BC Rich, καμια Gibson κτλ και απο ολες αυτες τις μαρκες πολλες φορες μιλαμε μονο για συγκεκριμενα μοντελα, συγκεκριμενης χρονιας/χρονων κατασκευης, εμφανισης, σπανιοτητας κοκ.
Δεν θεωρειται πραγματικο vintage οργανο πχ μια κιθαρα που δεν την ξερει κανεις και κανεις δεν την θελει, μονο και μονο επειδη ειναι 50 χρονων. Προσοχη, για τον ιδιοκτητη μπορει να θεωρειται vintage, αλλα σημασια εχει τι θεωρειται vintage για ολο τον κοσμο οχι για τον ιδιοκτητη...
Ετσι πχ, αν καποιος αγορασει τωρα μια Dean πχ, κανεις δεν μπορει να ξερει αν αυτη η κιθαρα στο μελλον θα θεωρειται vintage ή απλα σαν ενα παλιο μοντελο που εβγαινε καποτε...
Κι εγω εχω δει πολλους και στο ebay και στις αγγελιες που αναφερουν ενα οργανο προς πωληση ως vintage μονο και μονο γιατι ο αλλος το εχει 25 χρονια... Ε και; Δηλαδη αν εχεις εναν Gorilla ενισχυτη για 40 χρονια, θα τον πουλησεις μετα 40 χρονια 1000€ ενω τον ειχες παρει 40€ γιατι πλεον θεωρειται vintage; Προφανως οχι...
Αρα, αν ο φιλος εχει βλεψεις να παρει κατι υπο μορφη "επενδυσης" με την ελπιδα καποτε να γινει συλλεκτικο το οργανο του, τοτε πρεπει ειτε να παει σε συγκεκριμενες λυσεις (βλεπε fender, Gibson) που βεβαια δεν τον εξασφαλιζουν σε αυτον τον τομεα (γιατι παντα θα υπαρχουν ακομα παλιοτερες που θα θεωρουνται οι "πραγματικες vintage") και μαλλον ουτε στον παικτικο/ηχητικο για αυτα που θελει.
Αυτο που προσπαθουμε να πουμε στον φιλο που ειναι αρχαριος, ειναι απλα να σκεφτει τις επιλογες του και τι θελει να πετυχει με τα χρηματα που θα δωσει. Εαν θελει απλα ν ακανει την κ...α του, καλως θα κανει να παει να παρει την 1η κιθαρα που θα του γυαλισει στο ματι, χωρις καν να ρωταει πληροφοριες... Ετσι κι αλλιως, αφου οι κιθαρες ειναι σαν τις γκομενες, αν καποιος σου ελεγε "μην πας με αυτην την γκομενα γιατι δεν κανει καλο sex", εσυ δεν θα πηγαινες μαζι της αν την γουσταρες τρελα; Θα πηγαινες και θα κανες του κεφαλιου σου, αρα τι ρωτας γνωμες αλλων;
Απο την αλλη ομως, αν ειναι σοβαρος και θελει να κανει μια επενδυση που θα του επιτρεψει να παιξει καλυτερα, να μαθει καλυτερα πολλα πραγματα περι ηχου, δυναμικων, λειτουργιας μηχανηματων, συνδυασμου αυτων κτλ, τοτε καλα θα κανει να ακουσει τι του λεμε, γιατι ολοι εχουμε κανει τις απειρες μλκιες σε αγορες κτλ, τα χουμε φαει στη μαπα τοσα χρονια και ξερουμε οτι η κιθαρα ειναι μεν τεραστια κ...α, αλλα σε βοηθαει μονο στο να σε κανει να γουσταρεις να την βλεπεις και να χαιρεσαι και στο να παιζεις πιο ευκολα/βολικα (εφοσων εχεις κανει την σωστη επιλογη για σενα βεβαια).
Αλλα οπως ειπαν και οι προηγουμενοι, οταν ο φιλος θα ακουσει καναν σοβαρο ενισχυτη και καταλαβει ποσο μουφα ειναι ο δικος του και ο συνδυασμος με την πεταλιερα, μετα θα εχει την "καλη" κιθαρα να την βλεπει και δεν θα γουσταρει να παιζει...
Ολοι το εχουμε παθει αυτο... Εγω ειχα μια καλη κιθαρουλα οταν ξεκινησα (μια squier HMII strat με seymour Duncan μαγνητες, original floyd rose II κτλ) και για ενισχυτη ειχα δωσει λιγα χρηματα (ελαχιστα) και ειχα εναν 10αρη samick.
Στην αρχη ημουν ενθουσιασμενος... Μετα σκεπτικος (οταν στην πορεια ειχα ακουσει και αλλους ενισχυτες και εβλεπα οτι με τον δικο μου δεν μπορουσα να κανω τπτ) και μετα απο πολλες αγορες σε πεταλακια και αλλες μλκιες, τελικα απογοητευμενος...
την ξαναπατησα και πιο μετα, οταν ενω ειχα ευκαιρια να παρω εναν καλο ενισχυτη, προτιμησα να παρω εναν φθηνοτερο και μια καλη ακουστικη κιθαρα... Παλι σκατα... Μετα πηρα εναν καλο λαμπατο και για καιρο ημουν ευχαριστημενος μεχρι που μετα αρχισα να αλλαζω συνεχως εξοπλισμο οταν πλεον ειχα καταλαβει οτι δεν εχει νοημα να κραταω τα παλια μου οργανα αφου πλεον δεν μου εκαναν και αρχισα να τα δινω και να τα αλλαζω με αλλα, μεχρι που κατεληξα σε αυτα που ειδα οτι εκαναν ολα αυτα που ηθελα τελικα και ταιριαζαν με το στυλ μου κτλ.
Αυτο που ειδα λοιπον ολα αυτα τα χρονια, ειναι οτι αν νομιζεις οτι "παιρνεις κατι για να μεινει", ειναι μαλλον αφελες... εκτος και αν μιλαμε για κατι με συλλεκτικη αξια (αν κατι τετοιο σε ενδιαφερει). Ο κοσμος εξελισσεται, η τεχνολογια το ιδιο και κατι που σημερα φανταζει αδυνατον, αυριο θα ειναι δυνατο. Αρα το να μπαινεις σε διαδικασιες "παρε μια κιθαρα που θα σου μεινει γιατι ενισχυτη θα αλλαξεις πολλους", ειναι τουλαχιστον αφελες για καποιον που εχει σκοπο να ασχοληθει με το αθλημα... Και κιθαρες και ενισχυτες θα αλλαξεις πολλους μεσα στα χρονια και οι αποψεις σου περι ηχου, κιθαριστικα γουστα κτλ, παλι και αυτα θα αλλαξουν και θα αλλαζουν μεσα στα χρονια και μαζι με αυτα θα αλλαζουν και οι αναγκες σου ΚΑΙ για κιθαρες ΚΑΙ για ενισχυτες.
Αρα, δεν εχει τοσο μεγαλη σημασια τι θα παρεις σημερα μιας και ειναι σχεδον σιγουρο οτι ειτε θα το αλλαξεις καποια στιγμη, ειτε θα το παραγκωνισεις και θα το κρατας για "συναισθηματικους λογους".
Αυτο επομενως που εχει σημασια, ειναι αυτο που θα παρεις ΤΩΡΑ και θα το κρατησεις για ενα Χ διαστημα, να αποδωσει τα μεγιστα για αυτα που θες ωστε να το ευχαριστηθεις πραγματικα, να εξελιχθεις παιχτικα και ηχητικα και να μαθεις...
Με μια καινουρια κιθαρα λοιπον, το μονο "κενο" σου που θα καλυψεις ειναι η ευχαριστηση ενος καινουριου οργανου, το χαζεμα που θα κανεις οταν το κοιτας και οταν το παιζεις κτλ. Μετα απο κανα2-3 μηνες ομως, οταν θα εχει "ξεθωριασει" η αρχικη εντυπωση, θα αρχισεις να ανακαλυπτεις οτι ο ηχος σου εχει μεινει ιδιος, σε αντιθεση με σενα που σιγα σιγα θα εχεις περισσοτερες απαιτησεις.
Και εκει ειναι που ερχεται το θεμα ενισχυτη... Εαν αντι για κιθαρα παρεις εναν καλο ενισχυτη, θα μπορουσες να τον εχεις κανει την βαση του rig σου πανω στο οποιο θα πετας πεταλακια, προενισχυτες, κιθαρες κτλ και θα εχεις ΚΑΛΟ ηχο που παιζοντας με οποιαδηποτε κιθαρα θα γουσταρες γιατι αυτο που παιζεις θα μεταφραζεται σε αυτο που εχεις μεσα στο μυαλο σου ηχητικα και θα γουσταρεις...
Οχι οτι δεν μπορεις να παρεις αργοτερα εναν ενισχυτη, απλα παιρνοντας τωρα εναν καλο ενισχυτη θα εχεις ΑΜΕΣΑ αποτελεσματα προς το καλυτερο, του ηχου σου και κατα συνεπεια του παιξιματος σου (εαν παιξεις με πολυ καλο ενισχυτη θα καταλαβεις τι εννοω), ενω με την αγορα μιας κιθαρας θα ικανοποιησεις μονο την επιθυμια σου και τιποτε αλλο...