Να σου πω φυσικα μια καλη καρτα ηχου βοηθαει αλλα μια χαρα αποτελεσματα βγαζω με on-board. Εχω προσεξει οτι ενα πλεονεκτημα με ενσωματωμενες καρτες ηχου ειναι η απουσια μεγαλου latency. Ειναι ηδη μεσα στο συστημα, integrated. Δεν ειναι μια ακομη μοναδα που πιθανον να θελει drivers και USB interface για να λειτουργησει. Επιπροσθετα και οι πιο τελειωμενες on-board χτυπανε πλεον 24 bit / 96 KHZ! Καποιον μπορει να μη τον ενδιαφερει αλλα πολλες εξωτερικες καρτες ηχου περιοριζονται καμια φορα στα 24/48. Εγω, ακουω μεγαλη διαφορα στο 24 96 απο το 24 48. Φυσικα αν ειναι να ηχογραφησεις το τελικο αρχειο θα βγει, 16/44 π.χ. οποτε δε βαριεσαι. Απλα δουλιτσα και ιδιαιτερα στο επιπεδο που θελει γινεται και χωρις να τα σκασει, ομως...
Το πιο μεγαλο αλλα ειναι οτι κανεις δεν προσεχει τις αντιστασεις. Για να γινονται ολα σωστα, χρειαζεσαι, η κιθαρα σου να δινει στο PC σημα line in με απλα λογια. Για να γινει αυτο πρεπει κατι να της αλλαξει την αντισταση η οποια, ειναι instrument level. Ακομη χειροτερα, οι κιθαρες ειναι συνηθισμενες να βλεπουν 1 MΩμ αντισταση στον ενισχυτη. Πολλες "και καλα" καλες καρτες ηχου η κονσολακια με hi-z εισοδο (λεμε τωρα, instrument level δηλαδη) προσπαθουν να χωρεσουν πολλες λειτουργιες σε μια εισοδο και τα κανουν μουσκεμα. Ποιανουν μια αντισταση "μεσου ορου" η κιθαρα δεν ειναι ποτε ευχαριστημενη κτλ...
Ασε που αν παιζεις σε κανονικο ενισχυτη συχνα πολλα πεταλακια στο ενδιαμεσο βαζουν/αλλαζουν τη δικια τους αντισταση και αλλαζουν την αισθηση (ουσιαστικα, αυτο που βλεπουν οι μαγνητες της κιθαρας, αρα και την αποκριση τους!!!) και τον ηχο. Μονο μια εταιρεια το εχει λαβει αυτο υποψη και δεν ειναι η fractal με το axe fx αλλα η digidesign με το eleven rack.
Χωρις πολλα πολλα, η μεγαλυτερη ασφαλεια ειναι να βρεις κατι το οποιο θα εχει εισοδο για κιθαρα και μονο και εξοδο line in. Και θα μπορει να σου περναει το σημα αχρωματισο. Αυτα λεγονται πεταλακια DI αλλα για να πω του στραβου μου του δικιο πιο πολυ βολευομαι με μικρα multi effects!!! Παιρνω ομως καλυτερο ηχο και σου δινουν το πλεονεκτημα να boostαρεις το σημα της κιθαρας, να βαλεις eq πριν κτλ.