Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω κάτι με την ελπίδα να πάρω μια απάντηση επιτέλους για την απορία που έχω. Ασχολούμαι χρόνια με την μουσική (πιάνο- κιθάρα-τύμπανα-χορωδίες) και στη φωνή είμαι μπάσος (E2-D4). Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι ψιλοεπαγγελματικά με το τραγούδι με ρεπερτόριο κυρίως έντεχνο ελληνικό (Ιωαννίδης-Πασχαλίδης-Θανάσης Παπακωνστανίνου κτλ..) . Η ερώτηση τώρα.
-Υπάρχει κάποιος τρόπος για να βρω με ακρίβεια από ποια τονικότητα-κλίμακα θα πρέπει να τραγουδάω το κάθε κομμάτι σύμφωνα με την φωνή μου;
-Θα πρέπει ας πούμε να τραγουδάω περίπου στη μέση της έκτασης της φωνής μου, αποφεύγοντας τα όρια; Ισχύει κάτι τέτοιο; Αυτό βέβαια δεν με βοηθάει και λειτουργεί αρνητικά στα live χωρίς μικρόφωνο γιατί δεν μπορώ να δώσω όση ένταση θα ήθελα σε πολλά κομμάτια. Από την άλλη όταν τοποθετώ ένα τραγούδι στα πάνω όρια της φωνής μου, έτσι ώστε να μπορώ να δώσω ένταση, οι χαμηλές μου αχρηστεύονται μιας και δεν χρειάζονται σχεδόν πουθενά και έχω την αίσθηση ότι αυτό με κουράζει.
-Ας θεωρήσουμε ότι ένα τραγούδι εκτείνεται σε 1,5 οκτάβα και η φωνή μου σε 2. Θα πρέπει να ταυτίσω την πιο ψηλή νότα του τραγουδιού με την πιο ψηλή που μπορώ να πω εγώ και έτσι να προσαρμόσω το υπόλοιπο τραγούδι; Στον Μάλαμα πχ δεν δυσκολεύομαι και δεν τα πειράζω καθόλου τα τραγούδια του αλλά σε πολλούς άλλους καλλιτέχνες έχω συνέχεια αμφιβολία αν τα τοποθετώ σωστά στη φωνή μου (η αμφιβολία κυμαίνεται στα 3-4 ημιτόνια).