Ναι αλλά (για να κάνω και λίγο αντίλογο) για να γίνει κάποιος επαγγελματίας σε μια τέχνη θα πρέπει να μπορεί να τον ζει. Αλλιώς θα ήταν όλοι χομπίστες και η εξέλιξη του κάθε τομέα θα είχε αρκετά πιο αργούς ρυθμούς.
Και άντε, η Apple ας ζήσει απ τις πωλήσεις. Οι μουσικοί? Οι στιχουργοί? Που ζουν απ τα πνευματικά δικαιώματα?
Γι' αυτό λέω ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος.
Ήδη σήμερα, οι μουσικοί δεν ζουν από τις μηδενικές πωλήσεις δίσκων, αλλά από τις συναυλίες.
Τα πνευματικά δικαιώματα που παίρνουν είναι χαρτζηλίκι για το 99%.
Δεν γνωρίζω όλους τους τρόπους που μπορεί να βιοποριστεί κάποιος που ασχολείται με τη μουσική, καθώς δε με έχει απασχολήσει. Είμαι βέβαιος όμως ότι κάτι θα υπάρχει.
Διάβαζα πρόσφατα πχ μια συνέντευξη του Μούτση, όπου έλεγε ότι για το "Στην Ελευσίνα μια φορά" έβγαλε 20.000 δρχ, όταν άλλοι γίναν εκατομμυριούχοι. Οπότε στο μυαλό μου, ε και με τα πνευματικά δικαιώματα όπως είναι τώρα, τρίχες έβγαλε.
Στον κλάδο μου, επί 30 έτη, οτιδήποτε software γράφω το διανέμω δωρεάν. Δεν με έκανε φτωχότερο, ούτε πλουσιότερο αυτή η κίνηση. Πληρώνομαι για να κάνω την εργασία μου.
Θα είχα βγάλει ένα χαρτζηλίκι κάποια στιγμή ίσως, αλλά προτιμώ να λαμβάνω ένα email που να λέει "Σε ευχαριστώ" από 1€ πχ.
Οπότε θεωρώ ότι κι ο μουσικός έχει κι άλλους τρόπους για να βιοποριστεί, κι όχι από τα πνευματικά δικαιώματα όπως είναι τώρα.
Στην Γαλλία απαγορεύσανε κάποια στιγμή -καθολικά- τη φωτογράφιση του Πύργου του Άιφελ τη νύχτα αλλά και το upload φωτογραφιών που τον περιέχουν στα social media. Και ο Πύργος του Άιφελ εμπίπτει στην κατηγορία του public domain λόγω χρονολογίας κατασκευής, οπότε βρήκαν την "τρύπα" της νύχτας και του φωτισμού.
Σκέφτομαι λοιπόν, μια γενικευμένη τέτοια απαγόρευση -που δεν την ζήτησε ο ίδιος ο Γκουστάβος που στην τελική τον έφτιαξε- τι αντίκτυπο θα έχει στις επόμενες γενιές. Τώρα έχουμε άπειρη πληροφόρηση για τα τελευταία σχεδόν 200 χρόνια που υπάρχει η χημική φωτογραφία. Μέχρι τότε, υπήρχαν σχέδια, άρα όχι ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας.
Αντίστοιχα σκέφτομαι πόσο χάλια θα ήταν η πληροφορική πχ αν όλα ήταν πατενταρισμένα. Αν ο Fourier (όχι ο δικός μας, o παληός, τόσο παληός που γραφόταν με ήτα) είχε πατεντάρει τον αλγόριθμο του (fft/fast fourier transform) που πάνω σε αυτόν βασίζεται όλο το modeling και η επεξεργασία του ήχου...
Άλλο ένα απλό παράδειγμα είναι η Wikipedia και τα Wikipedia Commons.
Πως θα ήταν αν ο Καρυωτάκης δεν επέτρεπε την ελεύθερη διακίνηση των γραπτών του;
Και ο κατάλογος δεν τελειώνει ποτέ...
Συγχώνευση μηνυμάτων: 24/06/16, 14:05
Όμως, η καλλιτεχνική δημιουργία είναι τελικά προϊόν ή προσφορά στον πολιτισμό;
Αυτό.