Λοιπόν....από τα χέρια μου έχουν περάσει ESP MX-3 USA,ESP Stratocaster,Ibanez Joe Satriani JS1000,Ibanez Steve Vai Floral (η τελευταία δυστυχώς δεν μου άνηκε,αλλά την είχα για ένα δίμηνο,οπότε μπόρεσα να σχηματίσω άποψη,θέλω να πιστεύω

)
Οι παρατηρήσεις μου έχουν να κάνουν με τα Made In Japan μοντέλα,δεν έχω παίξει ποτέ με LTD ή Ibanez Korea για να σας πώ τη γνώμη μου...
Οι Ibanez ναι,έχουν πιο "γρήγορα" μανίκια(γρήγορο δε σημαίνει και απαραιτητως καλύτερο,διαβάστε παρακάτω).Ειδικά η Joe Satriani είχε ένα φοβερό strat μανίκι.Δυστυχώς όλο το υπόλοιπο ήταν μέτριας ποιότητας.Το ίδιο ισχύει και για την Vai,με ακόμα πιο flat/γρήγορο μανίκι,αλλά δυστυχώς πάλι το υπόλοιπο ήταν μέτριας ποιότητας.Κατασκευαστικά οι esp υπερτερούν.Καλύτερα ξύλα και ηλεκτρονικά.Επίσης,περνώντας από τις Ibanez στις ESP,τα μπράτσα της esp ναι μεν ήταν πιο χοντρά (το οποίο εμένα με βόλευε προσωπικά γιατι έχω μεγάλο χέρι και συνηθίζω να "χουφτώνω" το μπράτσο) και θέλανε περισσότερη δουλειά για να παίξεις πιο γρήγορα,αλλά σε αποζημίωνε το μεγαλύτερο sustain και η στιβαρότητα που σου έδινε το μπράτσο.Επίσης οι esp τα πηγαίνανε καλύτερα εαν ήθελες να παίξεις καρφί στον ενισχυτή,σε αντίθεση με τις ibanez που θέλανε ένα μικρό "σπρώξιμο" από εφφέ.
Για να μή σας κουράζω,νομίζω πως είναι θέμα γούστου (και είδους παιξίματος).Αν συνηθίζετε να παίζετε metal,και χρησιμοποιείτε πεταλιέρα η πολλά εφφέ,η Ιbanez σας ταιριάζει περισσότερο πιστεύω.Αν χρησιμοποιείτε τον ενισχυτή σας και δυο-τρία πετάλια,τότε ίσως να σας ταιριάζει μια esp.Aυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο.Πάνω απ'όλα καλό είναι να ακούσετε το όργανο που θέλετε να αγοράσετε.
ps.για να απαντήσω και σε ένα άλλο σχόλιο,ESP made in USA δεν βγαίνουν πιά.Αυτές που έχει ο Λιόλιος είναι κιθάρες του 98-99 (τις είχα δει όταν τις είχε πρωτοφέρει,γράφουν ESP USA Custom στο headstock) και αμφιβάλλω αν τις αγοράσει κανείς για τα λεφτά που ζητάει...