Έτσι είναι, όπως τα λεει ο Καρχαρίας.
Κι εγώ που χρειάστηκε να κατοχυρώσω μερικούς στίχους μου πρόσφατα, πήγα σ' ένα συμβολαιογράφο, συντάξαμε μια "πράξη κατάθεσης" (διότι περί αυτού πρόκειται και όχι περί κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων), με τη διαφορά πως δε μου χρειάστηκαν μάρτυρες, και το κόστος ήταν 30 ευρώ.
Ένα αντίγραφο κρατά ο συμβολαιογράφος, ένα παίρνεις εσύ, όσο για τους στίχους, σφραγίζονται σε φάκελο και παραμένουν στο συμβολαιογραφείο, μέχρι να τα ζητήσεις (στην περίπτωση ας πούμε που κάποιος κυκλοφορήσει κλεμένη δική σου δουλειά, οπότε η ημερομηνία κατάθεσης σε δικαιώνει σ' ένα δικαστήριο...λέμε τώρα).
Τέλος, ο συμβολαιογράφος που ήταν και φίλος, με ενημέρωσε πως η πραγματική κατοχύρωση πνευματικού δικαιώματος, γίνεται άμα τη εμφανίση του, δηλαδή ας πούμε τη στιγμή που ηχογραφείται ένα κομμάτι σε σιντί αυτόματα κατοχυρώνεται και ο δημιουργός του και τα δικαιώματά του....
Απο τη στιγμή που κάποια δουλειά γραφτεί σε σιντί και κυκλοφορήσει, έχετε αυτομάτως το δικαίωμα να γραφτείτε στην ΕΜΣΕ ας πούμε (για την ακατανόμαστη αφήστε το), ως στιχουργοί ή συνθέτες.
Αυτά...
Giteana