Να συμπληρώσω με την δική μου μικρή περιπέτεια που μου συνέβη πρόσφατα...
Πριν από 4 μήνες περίπου χαμήλωσα τις χορδές μου για να μαλακώσει λίγο η κιθάρα ( 13άρες γαρ) . Αυτό βέβαια είχε σαν συνέπεια την απώλεια όγκου του ήχου κάτι που φυσικά το έμαθα εκ των υστέρων...Μετά από 2 περίπου μήνες άρχισα να διαπιστώνω τρίξιμο...Οπτικά δεν φαινόταν όμως να ακουμπάει κάποια χορδή σε άλλο τάστο...Ωστόσο επειδή ήταν πολύ χαμηλά δεν ήμουν σίγουρος. Οπότε υπέθεσα ότι μάλλον άρπαξε λίγο το μπράτσο και επειδή οι ρυθμίσεις ήταν οριακές , μάλλον κάπου ακουμπούσε η χορδή....
Την πήγα λοιπόν σε τεχνίτη , ανεβάσαμε ξανά τις χορδές ( για να πάρω πίσω τον χαμένο μου όγκο ) , αλλά το τρίξιμο παρέμενε. Μέτρησε τα τάστα κοίταξε ευθυγραμμίσεις μήπως και κάποιο τάστο βγήκε λίγο έξω , τίποτα....
Παρατηρούσαμε ωστόσο ότι το τρίξιμο ακουγόταν προς το μέρος του κάτω καβαλάρη και μάλιστα όταν τη χροδή την χτυπούσαμε ανοιχτή δεν έτριζε...
Κοιτάξαμε καλώδια μήπως και κάποιο έτριζε....τίποτα...
Με τα πολλά αλλάξαμε καβαλάρη ( τον κάτω ) και τέλος το τρίξιμο!!!
Εξήγηση???
Το θέμα είναι ότι σίγουρα δεν χαλάρωσε κάτι στην υποδοχή του εφόσον δεν έτριζε με ανοιχτό χτύπημα...Έτριζε η χορδή Λα με επίκεντρο το τρίτο τάστο και στην συνέχεια κατεβαίνοντας προς τα κάτω σιγά σιγά χανόταν το πρόβλημα...
Άρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν θέμα συντονισμού..Οι συγκεκριμένες συχνότητες συντόνιζαν τον καβαλάρη....Γιατί όμως όχι εξ αρχής...Τι μπορεί να έπαθε το υλικό του καβαλάρη ( κοκάλινος) ώστε να άρχισε να συντονίζει???
Φυσικοί του κιθάρα...τα φώτα σας...