Καλημέρα σε όλους.
Αντώνη πρέπει να ξέρεις ότι οι χρήστες των forums, και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, υιοθετουν e-περσόνες που απέχουν, συνήθως, πολύ από την πραγματική τους προσωπικότητα. Μάλιστα, πολλές φορές η περσόνα αυτή διογκώνεται τόσο πολύ που αποκτά αυθύπαρξη κι επισκιάζει την πραγματική (με την έννοια της μη εικονικής) προσωπικότητας του ατόμου. Άρα, δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα, το ύψηλό ή χαμηλό επίπεδο, ενός χρήστη αποκλειστικά και μόνο από της δημοσιεύσεις του μέσα σ' ένα, οποιοδήποτε, forum.
Γνωρίζουμε ότι, μέσω του internet, ο καθένας έχει άμεση και ταχύτατη πρόσβαση σε πληροφορίες, που δίνουν την, μερικές φορές κίβδηλη, εντύπωση ότι είναι μορφωμένος ή καλλιεργημένος, ενώ μπορεί απλώς να αναμασά και να αναπαράγει πληροφορίες και "γνώσεις" που αλιεύει ακριβώς την στιγμή που δημοσιεύει μια "εμβριθή" τοποθέτηση γύρω από ένα θέμα για το οποίο, ενδεχομένως, να μην γνωρίζει στην πραγματικότητα και πολλά πράγματα.
Παρά ταύτα, ο τρόπος που εκφράζεται κανείς και, κυρίως, ο τρόπος που συμμετέχει στις συζητήσεις, δηλαδή αν συνεισφέρει σ' αυτές ή απλώς τις μπαχαλεύει, μπορούν να σκιαγραφήσουν, υποτυπωδώς, μια εικόνα της προσωπικότητας του κάθε χρήστη.
Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα forums συμμετέχουν άτομα, συνήθως, μοναχικά. Μπορεί να ισχυριζόμαστε όλοι, ή εν πάσει περιπτώσει οι περισσότεροι, ότι συμμετέχουμε για την ποιότητα και την αμεσότητα των συζητήσεων, αλλά στην ουσία μας βολεύει η ανωνυμία και το γεγονός ότι πίσω από την οθόνη δεν φαίνεται η καμπούρα που ο καθένας κουβαλάει στην πλάτη του.
Αντώνη, το θέμα της προοδευτικότητας, εντός ή εκτός εισαγωγικών, είναι σχετικό.
Ο συντηρητισμός κι η ηθικολογία είναι, οπωσδήποτε, αναχρονιστικά φαινόμενα στην εποχή μας, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στην προσκόλληση σε "προοδευτικές" εμμονές και ιδεοληψίες που δεν εκφράζουν την ευρύτερη λαϊκή συνείδηση και αίσθημα. Φεριπείν, το να πω εγώ σήμερα ότι η μεταναστευτική πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι μια βαθειά ανθρωπιστική και σοσιαλιστική πρακτική μπορεί να ακούγεται σαν μια θέση political correct, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πολιτική των "ανοιχτών συνόρων" είναι ιδιαιτέρως επιζήμια προς τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού η μάζα των οικονομικών μεταναστών δεν διαθέτει ταξική συνείδηση. Κι αυτή είναι μια θέση που μπορεί να ακούγεται αντιδραστική και συντηρητική, αλλά δεν είναι καθόλου.
Ή, ας πούμε, μπορεί να υποστηρίζει κάποιος με θέρμη την "ποιοτική" μουσική, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας διασκεδάζει με μουσικές που, υποτίθεται, ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα τις βρίσκουμε "άτεχνες" και "προϊόντα υποκουλτούρας", αν και αμφιβάλλω αν έστω κι ένας από εμάς δεν έχει πάει κάποτε στα μπουζούκια για να "ξεσκάσει".
Τέλος, για την απουσία κάποιων παλιών μελών που δεν γράφουν πιά και τόσο συχνά, να πω ότι καμιά φορά η σιωπή μπορεί να είναι και εκκωφαντική.
Ο Κιθαρωδός μιλάει για εκείνους που "φωνάζουν" κι εκείνους που "δεν αντέχουν στην φασαρία". Να πω ότι όποιος "φωνάζει" δεν είναι απαραίτητα και e-μπάχαλος. Ειδικά στο "Κιθάρα" δεν παρατηρείται τόσο έντονα το τρολλάρισμα και το μπαχάλεμα των συζητήσεων, που είναι πολύ έντονο κι απογοητευτικό σε κάποια άλλα forums.
Κι, εν κατακλείδι, να πω ότι δεν υπάρχουν "χαζοθέματα", παρά μόνον χαζοαπαντήσεις. Υπάρχουν θέματα "ελαφρά", που είναι απαραίτητα γιατί μας χαλαρώνουν και μας διασκεδάζουν και υπάρχουν και θέματα που είναι απλώς "σκουπίδια", οπότε η καλύτερη πρακτική είναι, κατά τη γνώμη μου, να μην σχολιάζονται και να πηγαίνουν αμέσως στον Κάδο.
Κι έχεις δίκιο Αντώνη. Καθρέφτης της κοινωνίας μας είναι και το διαδίκτυο.
Παραμορφωτικός όμως. Μπορεί να μεγενθύνει μετριότητες και να συρρικνώνει πραγματικές αξίες.
ΥΓ: Για να μην φανώ "υπεράνω" και "δήθεν", να πώ ότι συμφωνώ κι εγώ ότι το επίπεδο των συζητήσεων κάπου έχει "καθίσει" τον τελευταίο καιρό κι αυτό μπορούν να το καταλάβουν εύκολα όσοι συμμετέχουν κάποιο ικανό χρονικό διάστημα στο "Κιθάρα".