Ερώτηση άσχετου: Αν τα Watt δεν αποτελούν ένδειξη ποιότητας ή έντασης ήχου, ποιά χαρακτηριστικά είναι πιο χρήσιμα; Διάβασα πρόσφατα ένα review για έναν ενισχυτή σε κάποιο κιθαριστικό περιοδικό, όπου αναφέρονταν μεταξύ άλλων:
Apm Output Power: 150W @ 8 Ohm / 250W @ 4 Ohm
Sensitivity: 98 dB
Frequency response: 56Hz to 18KHz
Frequency: 3.5KHz
Επειδή εγώ δεν έχω ιδέα πώς να ερμηνεύσω τα παραπάνω, με εξαίρεση ίσως το frequency response, γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς σημαίνουν αυτά σε απλή γλώσσα και τι πληροφορίες δίνουν (αν δίνουν) για τον ήχο που παράγει ο ενισχυτής;
Παιδιά ο άνθρωπος ρωτάει μερικά πολύ απλά πράγματα... με αυτά που διάβασα σαν απαντήσεις κινδύνεψα να χάσω και τα λίγα μαλλιά που μου απέμειναν.

Σ'αυτά που ρωτάς παραπάνω:
APM δεν ξέρω τι είναι... μήπως Average Power Meassure; Συνήθως η ισχύς αναφέρεται σε RMS (Root Mean Square).
Η ευαισθησία αφορά τη δυνατότητα του μεγαφώνου να διεγερθεί από 1 watt συνεχούς ισχύος. Δηλαδή το συγκεκριμένο, στο 1 watt, αποδίδει 98db σε απόσταση ενός μέτρου.
Μεταξύ μας δεν είναι πολύ συγκινητικό αυτό... τα καλύτερα ηχεία αποδίδουν 101-103 watt. Αλλά δεν είναι και "κακό".
Υπενθυμίζω ότι η κλίμακα των db είναι λογαριθμική, οπότε μη βιαστεί κανείς να υποθέσει ότι με 2 watt έχουμε 196db (και την καταστροφή του σύγχρονου πολιτισμού κατά συνέπεια...

)
Το freq. response όπως υπέθεσες αφορά το εύρος συχνοτήτων που μπορεί να αποδώσει το μεγάφωνο. Το τελευταίο frequency δεν ξέρω που αναφέρεται.
Τώρα για τις τάξεις Α, ΑΒ, προενισχύσεις, τρανζίστορ και για να μην το ξεφτυλίζουμε τελείως, πολύ απλοϊκά:
- Τάξη Α: οι λυχνίες δέχονται πλήρες φορτίο ρεύματος συνεχώς
- Τάξη ΑΒ: οι λυχνίες δέχονται περιοδικά πλήρες φορτίο
Οι προενισχυτές δουλεύουν
πάντα σε τάξη Α
Προενισχυτής με λάμπα + τελικός τρανζίστορ = Μια π**αριά και μισή. Το θέμα έληξε.