Πριν 1 εβδομάδα αγόρασα την 1η μου ηλεκτρική και αντιμετωπίζω σοβαρότατο πρόβλημα με (τι άλλο;) το κούρδισμα, αν και την παρέλαβα κουρδισμένη.
Ο λόγος που την πείραξα και χάλασε το κούρδισμα είναι ότι η 6η χορδή (μπάσσα Μι/Ε) ανοιχτή, ταστάρει (μάλλον στο 1ο τάστο) αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Δεν μπορώ λοιπόν να την ξανακουρδίσω ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ζήτημα είναι αν έχω προλάβει να παίξω 1 ώρα κιθάρα ενώ τις υπόλοιπες 15 κουρδίζω. Αν και δοκίμασα ότι έχει γραφτεί στα σχετικά topic (τα οποία βαρέθηκα να διαβάζω & να ξαναδιαβάζω), δεν γίνεται τίποτα.
Τι προσπάθησα να κάνω; Λοιπόν...
1. Ρυθμιστικά του τρέμολο σε ενδιάμεση κατάσταση (EDGE III / IBANEZ) και τα 3 lock του nut ανοιχτά.
2. Κουρδίζω την 6η (μπάσσα Μι/Ε), ΟΚ;
3. Κουρδίζω την 5η (Λα/Α). Εαν τώρα γυρίσω στην 6η να δω τι γίνεται, έχει "πέσει" λίγο.
4. Αγνοώ την 6η και συνεχίζω με το κούρδισμα της 4ης. Εαν τώρα γυρίσω στην 6η να δω τι γίνεται, έχει "πέσει" περισσότερο από πριν.
5. Δεν κάνω τίποτα και συνεχίζω μέχρι να φτάσω στην 1η (Μι καντίνι)
6. Ελέγχω τώρα την 6η και έχει χάσει 1 ημιτόνιο (παίζει Εb). Από εκεί και κάτω, όλες έχουν χάσει κάτι, αλλά όσο καταιβαίνω προς την 1η οι απώλειες είναι όλο και μικρότερες (με την 2η να είναι σχεδόν ΟΚ ενώ η 1η είναι τέλεια).
Εναλλακτική Α : Τα βήματα 1-6 επαναλαμβάνονται σε ένα ατελείωτο κύκλο (ξανακουρδίζω από 6η μέχρι 1η και ξαναξανακουρδίζω από 6η μέχρι 1η) μέχρι που το τρέμολο από το κούρδισμα έχει σηκωθεί πολύ (και η 6η έχασε τελείως το sustain της - στα 2sec έσβησε τελείως ο ήχος της σε αντίθεση με την 4η που τον κράταγε τουλάχιστον 10'')
Εναλλακτική Β : Μετά τα βήματα 1-6, κλειδώνω τα lock αρχίζω με τα μικρο-ρυθμιστικά από το τρέμολο. Τα ίδια. Όταν έχω μικρορυθμίσει πια και την 1η έχει χάσει η 6η. Ξαναρχίζω από πάνω προς τα κάτω πάλι με τα μικρο-ρυθμιστικά, και πάλι τα ίδια. Μόνο που τώρα δεν έχω σήκωμα του τρέμολο αλλά τα μικρορυθμιστικά έχουν φτάσει στο τέρμα τους, κούρδισμα δεν έχει γίνει, οπότε ξεκλειδώνω τα lock και πάλι από την αρχή.
Δοκίμασα επίσης και όλα τα παραπάνω αλλά :
ι) με ανάποδο κούρδισμα (από 1η προς 6η / Μι καντίνι προς Μι μπάσσο) και μετά τις εναλλακτικές Α & Β
ιι) κουρδίζοντας από κέντρο προς άκρες (πρώτα 4η & 3η, μετά 5η & 2η και τέλος 6η & 1η) και μετά εναλλακτικές Α & Β
Νομίζω πως είναι περιττό να σας πω ότι όλα απέτυχαν. Με τόσο κούρδισμα, που να προλάβω να παίξω;
Τί νομίζετε ότι φταίει;
- Η καινούργια κιθάρα;
- Οι χορδές είναι μάπα; (D'Addario - αλλά πουθενά δεν αναγράφεται το νούμερό τους. Πως θα το βρω;)
- Εγώ;
- Το κουρδιστήρι;
- Όλα;
και το κυριότερο τι να κάνω; ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΕΝΑ ΣΕΤΑΡΙΣΜΑ ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ; (αν ναι, προτείνετε κανένα καλό μάστορα)
Βοήθεια ! Έχω κιθάρα και δεν μπορώ να παίξω!
Ευχαριστώ.
ΥΓ : Δεν έχω πειράξει τίποτα άλλο (πχ άλλα βιδάκια στο τρέμολο, βίδες ελατηρίων κλπ)