Dustin O'Halloran - Piano Solos (2004)
Οι παρατηρητικοί θα αναγνωρίσουν σίγουρα στο πρόσωπο του Dustin O'Halloran τον μισό εγκέφαλο των Devics από το Los Angeles. Η ζωή του ως πιανίστας άρχισε μαζί με τις κλασικές του σπουδές στην ηλικία των επτά, για να διακοπεί απότομα έξι χρόνια αργότερα για άλλους λόγους. Τα επόμενα δώδεκα χρόνια δεν άγγιξε τα πλήκτρα. Όταν, όμως, μετέπειτα γνωρίστηκε με τη Sara Lov και άρχισαν να γράφουν μαζί, η σχέση του με το ασπρόμαυρο κλαβιέ αναθερμάνθηκε. Φέτος έφτασε να κυκλοφορήσει το πρώτο του solo album, έναν αποκλειστικά πιάνο δίσκο, και συγχρόνως το πιο βαθιά προσωπικό στη μέχρι σήμερα μουσική του καριέρα. Το τελευταίο σχόλιο φάνταζε εξαρχής μονόδρομος, αφού το 'Piano Solos' είναι ένα εσωτερικό ταξίδι μέσα από επιρροές και υποσυνείδητες εικόνες από εποχές τόσο παλιές, τις οποίες είναι αδύνατον να τις έχει πραγματικά ζήσει κάποιος στους καιρούς μας. Μοιάζει με τον κιτρινισμένο χάρτη του παραμυθιού που οδηγεί στον κρυμμένο θησαυρό. Ποιος δεν τον θυμάται;
Το album ηχογραφήθηκε στο σπίτι του Dustin O'Halloran στην Ιταλία σε ένα επισκευασμένο Saber πιάνο του 1930. Τα δώδεκα θέματα που αυτό περιέχει είναι θα έλεγε κανείς ένας ανεπίσημος φόρος τιμής σε συνθέτες που έχουν επηρεάσει καταλυτικά τον O'Halloran, τόσο στο γράψιμο, όσο και στην εκτέλεση. Ο ίδιος, όμως, δεν ενδιαφέρεται εδώ σε μεγάλο βαθμό για ερωτήματα ανάπτυξης, ύφους και αισθητικής, αν και αυτά προκύπτουν κάποιες φορές. Ακούγοντας, ωστόσο, το cd και νιώθοντας το μελαγχολικό του άγγιγμα που αναβλύζει μέσα από τα γνώριμα, λίγο παράξενα μποέμ, νυχτερινά μοτίβα του σου έρχεται να κλείσεις τα μάτια και να αφεθείς κάπου στη Γαλλία των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Να γιατί οι τίτλοι, ορθώς, δεν έχουν κάποια ειδική αξία και υποβιβάζονται σε αριθμούμενα έργα.
Αν, μάλιστα, κάποιο (τυχαίο) από αυτά έμπαινε σε κάτι όπως η στήλη "Invisible Jukebox" του The Wire να είστε σίγουροι πως θα έπεφταν με άνεση και αυθορμητισμό στο τραπέζι τα ονόματα των Eric Satie, Claude Debussy και Frederic Chopin, αλλά και κάποιοι μουσικοί όροι από τα πολύ παλιά όπως ένα πρελούδιο ή μια σονατίνα για πιάνο. Αισθάνομαι ότι αυτή ήταν και η επιδίωξη του Dustin O'Halloran και γι' αυτό με συγκινεί περισσότερο η απλούστατη, ειλικρινής, αλλά και επιτήδεια φιλοδοξία του. Χρειάζεται, ωστόσο, να ακούσει κάποιος ολόκληρο το cd και όχι αποσπασματικά για να μη συνεχίσει να διαφεύγει του αφτιού η μεταμοντέρνα κρυφή ομορφιά του, ένας πιθανός σύνδεσμος με την Rachel Grimes, τον Michael Nyman ή τον Arvo Part.
Ο Dustin O'Halloran είναι λιτός και ουσιαστικός. Επικεντρώνεται στο συναίσθημα και τον ρομαντισμό και έχει ιδέες, που ίσως να μην φανούν ανατρεπτικές, αλλά αρκούν για να ακουστεί τολμηρός, συγκινητικός, απτά γήινος και ανθρώπινος. Τις επιρροές του τις πιάνει σφιχτά χέρι-χέρι και από ένα σημείο και μετά το στυλ μόνον κυβερνιέται από αυτές, όταν ο ίδιος και η ψυχή του παραμένουν εντυπωσιακά μεστοί και διαυγείς.
Αν και το όνομά του πολύ δύσκολα θα πάρει με αυτά τα, μόλις, σαράντα λεπτά μουσικής μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων της σύγχρονης σύνθεσης (ιδιαίτερα όταν είναι εξίσου πολύ δύσκολο να έχει και ανάλογη συνέχεια), από τις πάμπολλες φετινές κυκλοφορίες πιάνο albums, πάντως, το δικό του είναι και το πιο κοντύτερα στο αμιγώς κλασικό. Και αναγνωρίζοντας πως ως εγχείρημα και μόνον μια τέτοια γραφή ενέχει το μεγαλύτερο ρίσκο, έτσι όπως απομακρύνθηκε περίπου έναν αιώνα πίσω από τη σημερινή εποχή - ώστε να πέρασε απ' τη σκέψη ακόμη και ότι κινδύνεψε να μείνει για πάντα εκεί - το αποτέλεσμά του όχι απλώς ενθουσιάζει, αλλά ανεβάζει έναν άσημο πιανίστα χωρίς προηγούμενες σχετικές περγ**ηνές σε περίοπτη θέση. Δεν θα πάψουμε να εκτιμούμε τους ευαίσθητους ανθρώπους και ιδίως όσους δεν φοβούνται να βγάλουν τα παιδικά τους απωθημένα και όνειρα, όντες μεγάλοι.
Έστω και αν αποδειχτεί ένα one-off έργο, έχουμε έναν εξαιρετικό σε συνθετική δύναμη δίσκο που συστήνεται ανεπιφύλακτα. Τουλάχιστον ...
Πάνος Πανότας (MIC.gr)
1)
Official Site2)
MySpace Site3)
YouTube "Opus 23"Μόλις πρόσφατα ο Dustin κυκλοφόρησε και το "Piano Solos 2" από τη Bella Union. Ένα εξαιρετικό επίσης album που επιβάλλεται να αποκτηθεί από όσους εκτίμησαν το πρώτο.