Που και ποια διάταξη επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να υλοποιήσει τα 2/3 της προβλεπόμενης ύλης? Η μόνη διάταξη που υπάρχει είναι η εξεταστέα ύλη να αποτελεί τα 2/3 της προβλεπόμενης διδαχθείσας.
(witchking)
Έχεις την ευχέρεια να διδάξεις τα 2/3, ναι ή όχι???
(για ευχέρεια μίλησα…)
Ποιός είπε που πότε και πότε το έγραψε ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν μπορούν να αναπτύξουν κριτική ικανότητα?
Για όνομα δηλαδή. (witchking)
Σε παρακαλώ, να ξανακοιτάξεις το ποστ μου (το οποίο μιλά για
κριτική σκέψη και όχι για κριτική ικανότητα..)
Συγκλίνουν οι απόψεις των περισσοτέρων ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν μπορούν να αναπτύξουν κριτική σκέψη, καθώς η κριτική σκέψη απαιτεί κάποιες ικανότητες που απουσιάζουν από αυτήν την ηλικία.. Η κριτική σκέψη απαιτεί την ικανότητα , πρωτίστως, της αφαίρεσης, που αναπτύσσεται μετά τα 12 χρόνια. Μέχρι τότε, η σκέψη είναι συλλογιστική, περιορίζεται δηλαδή στους απλούς λογισμούς, που αφορούν μεγέθη και αντικείμενα του αισθητού μόνο κόσμου και όχι μεγέθη και έννοιες αφηρημένες..
Επίσης, τους λείπει η ικανότητα της αναγωγής σε υποθετικές καταστάσεις, αλλά και της σύνθεσης.
Κριτική σκέψη δίχως αυτά δεν μπορεί να υπάρξει.
Νομίζω πως δεν λέω κάτι πρωτάκουστο, ώστε να σε σκανδαλίζει τόσο, που να το θεωρείς απαράδεκτο (αναφέρομαι σ’ αυτό το.. «για όνομα δηλαδή», που έγραψες).
Freemind, θα συμφωνήσω με τον witchking πως το ιδιαίτερο ουδεμία σχέση έχει με τη σχολική πραγματικότητα.. Και δεν φταίει μόνο ο αριθμός των παιδιών, αλλά πολύ περισσότερα πράγματα.. Σ’ ένα φροντιστήριο (ή ιδιαίτερο), τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα και έρχονται με συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Σε τελική ανάλυση, ξέρουν γιατί έρχονται και δεν έχεις τα προβλήματα που θα είχες σε ένα σχολείο, όπου αρκετά παιδιά έρχονται σαν σε αγγαρεία και θέλουν μόνο ένα απολυτήριο.
Επίσης, στο δημόσιο σχολείο, και γνώσεις διδάκτορα να έχεις, είσαι αναγκασμένος να κάνεις μάθημα με τον
μέσο όρο των μαθητών, ακόμα κι’ αν αυτό αδικεί τους «καλούς» μαθητές. Άλλη θεώρηση δεν υπάρχει. Στο φροντιστήριο, ως επί το πλείστον, οι μαθητές δεν ανήκουν στους «κακούς» μαθητές, αλλά είναι άνω του μέσου όρου..
Και εκεί έχεις την πολυτέλεια να κάνεις πραγματικό μάθημα και να μεταδώσεις όντως τις γνώσεις σου. Στο σχολείο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.. Στην τάξη, πρέπει να ασχοληθείς και με αυτόν που απλά, σαν τουρίστας πηγαινοέρχεται, διαφορετικά θα σου κάνει φασαρία και θα χάσεις τουλάχιστον 10’ από την διδακτική ώρα για να τους επαναφέρεις.
Και δεν καταλαβαίνω γιατί αποπήρατε όλοι τον witchking, ότι αποποιείται τις ευθύνες του.. Έτσι είναι τα πράγματα, όπως τα περιγράφει, (ίσως να έχω κάποιες ενστάσεις σε κάποια σημεία).. Οι θετικές σχολές δεν παρέχουν παιδαγωγικές γνώσεις και σε αφήνουν μόνος να .. βγάλεις το φίδι απ’ την τρύπα..!
Γενικά, αυτό που βλέπω εγώ, είναι πως οι Σχολές, σε καμία περίπτωση δεν σε προετοιμάζουν για να διδάξεις, απλά σου μαθαίνουν (σου μαθαίνουν?) μια Επιστήμη. Τα υπόλοιπα, αν αποφασίσεις να μπεις στην εκπαίδευση, πρέπει να τα βρεις μόνος σου.
Witchking, τα καινούρια βιβλία (όχι όλα προφανώς), είναι τουλάχιστον μικρότερα σε σελίδες.. (Τώρα, θα μου πεις, είναι τόσο συμπτηγμένα, που σε αναγκάζουν να κάνεις περισσότερη δουλειά από πριν, για να καλύψεις τα κενά του βιβλίου..)
Η κατάσταση στην εκπαίδευση δεν είναι καθόλου ρόδινη και δεν είπα πως φταίνε μόνο οι καθηγητές, αλλά τελικά σε αυτούς επαφίεται να κάνουν κάτι καλύτερο για τα παιδιά, ή να αδιαφορήσουν..
(είναι αυτό το κλασσικο.. αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, ξεκίνα από τον εαυτό σου..)
Κατά τα άλλα, εμμένω στην άποψή μου πως το κρυφό σχολείου του papou απαξιώνει τον θεσμό του σχολείου..
Ο κάθε γονέας μπορεί και πρέπει να προσφέρει στο παιδί του και γνώσεις και αρχές και αξίες.. Αλλά αυτη η ιδέα του … κρυφού σχολείου, καθόλου δεν μου αρέσει.. Νομίζω ότι μόνο σύγχυση θα προκαλέσει σε ένα παιδί..