Καλησπέρα κι απο εμένα παιδιά,
πάρα πολύ ωραίο το θέμα που έχετε ανοίξει, αν και απο ο,τι κατανοώ, πάει καιρός.
Εγώ κάπως καθυστέρησα να το ανακαλύψω λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων.
Θα ήθελα κι εγώ να συμβάλλω επί τούτου και παράλληλα να διορθώσω και τα λάθη μου, μιας και το υπέροχο ελληνικό σύστημα παιδείας, τόσο καλά διδάσκει την ελληνική.
Όπως και να έχει ας έλθουμε στο δια τάυτα.
Κοινότοπο και όχι Κοινότυπο. Το δεύτερο δεν υπάρχει κάν ως καταχώρηση, είναι απόρροια μακροχρόνιας λανθασμένης χρήσης.
Πολλές φορές λένε: "ενέκυψε ενα σημαντικό πρόβλημα κ.λ.π"
ενέκυψε είναι αόριστος του Εγκύπτω το οποίο σημαίνει επιδίδομαι με ιδιαίτερο ζήλο σε κάτι
Η σύγχυση γίνεται με το προκύπτω= σκύβω προς τα εμπρός | (μτφ.) προέρχομαι | ως απρόσ. προκύπτει, βγαίνει ως συμπέρασμα, ακολουθεί ως αποτέλεσμα
Επίσης είναι άλλο διαβόητος= ο γνωστός με κακή έννοια και άλλο περιβόητος= φημισμένος
Συχνή σύγχυση του δέυτερου με το πρώτο και σπανιότερα το αντίστροφο.
Ακόμα οφείλω να σημειώσω πως οι δημοσιογράφοι πρέπει πλέον να παύσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη κόλαφος= χαστούκι(μτφ.ταπεινωτική πράξη) όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Όχι γιατί δεν είναι εύηχη, το κάθε άλλο, αλλά διότι δεν κολλάει παντού. Ειδικά με τη μεταφορική έννοια του, π.χ "δήλωση κόλαφος", είναι όπως καταλαβαίνετε εντελώς εκτός θέματος.
Επιπλέον διαφορά έχει το προέκταση=η ενέργεια και το αποτέλεσμα του προεκτείνω, η αύξηση σε έκταση ή μήκος | η γραμμή ή η επιφάνεια όπου προεκτείνεται κάτι | νοητικός χώρος επέκτασης των σκέψεων και επέκταση= αύξηση σε μήκος ή έκταση | (μτφ.) ανάπτυξη, εξάπλωση
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα. Η ενασχόληση μου με ξένες γλώσσες (εκ των οποίων ορισμένες τηρούν τους κανόνες γραμματικής ορθά), έκανε να επιβεβαιώσω μια αίσθηση που είχα ήδη απο το Λύκειο. Κατά την χρήση των παρελθοντικών χρόνων, γίνεται συχνά λανθασμένη επιλογή μεταξύ Παρακειμένου, Αορίστου και Παρατατικού.
Ενα παράδειγμα: "εχθές το βράδυ σε περίμενα για τρείς ώρες και γι' αυτό πίστεψα/πίστευα οτι με έστησες"
Η χρήση του ενός ή του άλλου, σε αυτή τη περίπτωση είναι έκδηλη. Εντούτοις, η αλόγιστη επιλογή προκαλέι αλλαγή του νοήματος, ειδικά αν μιλάμε γι' άλλες περιπτώσεις λεπτότερων νοηματικών διαφορών.
Προσωπικά, θα ήθελα να μιλήσει κάποιος σχετικά με άλλα θέματα όπως παραδείγματος χάριν για την ορθή τοποθέτηση του κόμματος και της άνω τελείας κ.λ.π
Δεν είμαι φιλόλογος και σαφέστατα απέχω πολύ απο την ορθή χρήση της ελληνικής, επομένως θα σας ζητούσα να συγχωρέσετε τα όποια λάθη μου και να τα επισημάνετε.
Πηγές: Μείζον Ελληνικό Λεξικό- Εκδ. Τεγόπουλος-Φυτράκης
Ευχαριστώ και ως την επόμενη φορά,
Φιλικά
Δημήτρης