Επίσης, το κατ' αρχήν και το κατ' αρχάς, που το 90% τα χρησιμοποιεί λάθος!
Κατ' αρχάς: πρώτον, στην αρχή, αρχικά, πρώτα-πρώτα (έχει χρονική σημασία)
Κατ' αρχήν: τα βασικά σημεία, στην αρχή του πράγματος, δηλαδή στη βάση του, στην ουσία του, στις γενικές του γραμμές, στη γενική φιλοσοφία
Γενικά, όταν θα ακολουθήσει απαρίθμηση κάποιων στοιχείων, ή όταν θέλουμε να τονίσουμε το αρχικό στάδιο μιας κατάστασης, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κατ’ αρχάς.
Σύμφωνα με έναν καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο Αθηνών (νομική, εισηγητής/λέκτορας) και στο Παν/μιο του Στρασβούργου (μόνιμη έδρα), είναι σοβαρό λάθος να χρησιμοποιούμε και τα δύο ανωτέρω, ώς είθισται.
Το Κατ' αρχάς= Κατά (τας) αρχάς= σύμφωνα με τις αρχές (νόμους, κανόνες κ.λ.π)
Το Κατ' αρχήν είναι αποτέλεσμα χρόνιας λαθεμένης χρήσης αντί του "Αρχικά".
Δε δηλώνω απόλυτα υπέρ αυτής της άποψής του, ωστόσο έχει βάση, ειδικά για το "Κατ' αρχάς".
Επίσης
Κι εγώ νομίζω ότι το σωστό είναι "αφορά σε κάτι" και όχι "αφορά κάτι", γιατί το ρήμα συντάσσεται όπως το "αναφέρομαι".
Εδώ θα βρείτε μια πιο διεξοδική ανάλυση του ζητήματος, για όποιον ενδιαφέρεται...
Υπάρχει μεγάλη και ανοικτή συζήτηση πάνω στο θέμα. Κατά την άποψή μου το "Αφορά σε κάτι" ισοδυναμεί με "αποσκοπεί"
Παράδειγμα:
Τα νέα οικονομικά μέτρα αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής (αποσκοπούν στην πάταξη της, θα πήγαινε και το αφορούν την)
ωστόσο θα ήταν μάλλον "λάθος" να πούμε για παράδειγμα
τα νέα μέτρα του υπουργείου αφορούν στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ("αφορούν τους")
Σε κάθε περίπτωση αν δεν είμαστε σίγουροι για την "ορθή" χρήση ή αν δεν έχουμε διαμορφώσει άποψη, καλό είναι να το αποφεύγουμε. Αντ' αυτού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το "ασφαλέστερο"
Σε ό,τι αφοράΦιλικά
Δημήτρης