Το walking bass είναι ένα από τα πιο απαιτητικά παιξίματα στο μπάσο και ιδιαιτέρα στο κοντραμπάσο που έχει πιο δύσκολη τεχνική. Παίζεται κυρίως στα τζαζ κομμάτια που έχουν swing feel. Με τον όρο walking εννοούμε ότι το μπάσο παίζει σε τέταρτα.
Μια "μικρή" παρένθεση εδώ
(
Συνηθίζεται σε ένα κομμάτι με swing feel, στο πρώτο chorus το μπάσο να παίζει μισά, χρησιμοποιώντας τα chord tones 1 και 5 (2 feel) του εκάστοτε ακόρντου (πχ C και G για το C ματζόρε) και έπειτα στο bridge ή μια και καλή στο δεύτερο chorus, να παίζει σε walking. Έτσι δίνει ένα είδος ενέργειας και κίνησης στο κομμάτι.
Πάρτε ένα παράδειγμα 2 feel από το backing track. Ακούστε πως το κομμάτι αποκτάει ενέργεια και κίνηση μόλις μπαίνει στο 3ο chorus.
Sugar.mp3 (backing track)Sugar.pdf (και το leαd για όσους το θέλουν))
Πριν λίγα χρόνια ένας φίλος ήθελε να μάθει walking. Τότε οι γνώσεις μου ήταν πολύ υποδεέστερες, αλλά κατάφερα να του φτιάξω ένα booklet, στο οποίο συγκέντρωσα "μπασιστική" γνώση, με πηγές διάφορα βιβλία του
aebersold. Αφού το booklet υπάρχει ακόμα στα χέρια μου, γιατί να το αφήσω να κάθεται; Το ανεβάζω εδώ και ελπίζω να βοηθήσει, όποιον από σας ενδιαφέρεται να μάθει walkin'...
walking bass.pdfwalking bass.sib (για όσους έχουν το sibelius)F blues.mp3 (backing track για εξάσκηση της ύλης στο booklet.)To backing track έχει stereo separetion, που σημαίνει πως αν πάμε το balance τέρμα αριστερά σβήνει το πιάνο και αν το πάμε τέρμα δεξιά σβήνει το μπάσο.
Υπόψιν, πως η ταμπλατούρα δημιουργήθηκε αυτόματα με sibelius και δεν έχω ελέγξει κατά πόσο βολική είναι η δακτυλοθεσία (λόγω περιορισμένου χρόνου).
πηγές
Jamey Aebersold Play-A-Long books
V1,
V21,
V30B,
V54 &
V84
Ενδιαφέρον προσέγγιση για walking bass, υπάρχει επίσης και σ' αυτό εδώ το site.
http://www.pgmusic.com/jazzguitarmasterclass/lessons/gl048.htmΗ προσέγγιση έχει να κάνει με patterns του στυλ 1,5,3,1 1,3,5,1 κ.ο.κ. Οι αριθμοί συμβολίζουν chord tones. Δηλαδή, αν κατά το walking περάσουμε σε ένα μέτρο C ματζόρε, τότε για το patternt 1,5,3,1 παίζουμε τις C,G,E,C.
Το μάθημα το κάνει κιθαρίστας γιατί είναι από την σειρά Jazz Guitar master class. Ολοκληρώνεται σε 4 μέρη. Πατάτε next lesson για τα επόμενα μέρη.
Τέλος στο blog Art of Jazz Guitar έχω ανεβάσει ένα παράδειγμα walking bass σε F blues (είναι για κιθάρα η παρτιτούρα/ταμπλατούρα)