Επειδη ακουστηκαν απειρες γνωμες και προτασεις, να ζητησω συγγνωμη εξαρχης αμα αναφερω την σκεψη/αποψη καποιου προλαλησαντα και δεν την αποδωσω σε αυτον... Μην κυνηγιομαστε και εδω μεσα για πνευματικα δικαιωματα

Σοβαρα ομως τωρα...
Εχω ασχοληθει αρκετα με το θεμα, λογω σπουδων, και εκανα και την πτυχιακη μου πανω στην Ελληνικη Μουσικη Σκηνη, οποτε ηθελα δεν ηθελα επρεπε να το ψαξω...
Η διαδικασια στο εξωτερικο ειναι η εξης: Ο καλλιτεχνης η συνθετης η στιχουργος βρισκει τον εκδοτη (η κανονικη ονομασια της ΑΕΠΙ) η publisher και διαπραγματευονται μια τιμη για τα κομματια (στιχοι, μουσικη, ηχογραφηση). Η δουλεια του εκδοτη ειναι να διαφυλατει το copyright των κομματιων του καλλιτεχνη και εισπραττει τα κερδη απο την χρηση τους. Ποια η χρηση τους? Υπαρχει το Performance Income που απορρει απο την δημοσια εκτελεση τους σε Τηλεοραση, Ραδιοφωνο, Club και μαγαζια εν γενει. Τα Mechanical Royalties τα οποια ειναι το ποσο που πληρωνει η δισκογραφικη στον εκδοτη για να τυπωσει τα κομματια του στον δισκο (η CD). Τa Synchronisation Fees ειναι το ποσο που πληρωνεται για την χρηση ενος μουσικου κομματιου ως μουσικη υποκρουση (soundtrack) σε ενα εργο η διαφημιση η μια τηλεοπτικη εκπομπη. Τελος υπαρχει και το Print Income το οποιο ειναι το ποσο που πληρωνεται στον εκδοτη απο οποιονδηποτε σκοπευει να τυπωσει τους στιχους η τις νοτες ενος μουσικου κομματιου.
Η αποδοση στην Μεγ. Βρετανια των πνευματικων δικαιωματικων στον καλλιτεχνη φτανει τα 6/12 του ποσου που εισπρατει ο εκδοτης απο τους χρηστες του κομματιου. Σε μερικες περιπτωσεις υπαρχει και η πιθανοτητα να προ-πληρωσει τον καλλιτεχνη και ας μην εχει καν κυκλοφορησει το υλικο ακομα...
Επειδη εχει γινει τεραστιο το post μαλλον με βλεπω να γραφω αρθρο αλλα αν θελει καποιος λεπτομεριες ας επικοινωνησει μαζι μου...