Δε χρειάζεται να αναφέρω πως σαφώς μπορεί κάποιος να παίξει πολύ όμορφα με πένα στο μπάσσο, αλλά για μένα είναι αδύνατον να μην παίζω με δάκτυλα.
Μάλλον είναι θέμα συνήθειας, αλλά δε μπορώ να φανταστώ πως να κάνω ορισμένα πράγματα με την πένα! Καλά, το slap από μόνο του αποτελεί λόγο για τον οποίο δε μπορώ να χρησιμοποιήσω πένα, αλλά από κει και πέρα είναι μερικά απλά πράγματα... π.χ. αν θέλω να γλυκάνω τον ήχο μου και να παίξω το δεξί πάνω στην αρχή της ταστιέρας, πως θα μπορούσα να το κάνω; Να μιμηθώ ήχο από άταστο κτλ;
Ή αν παίζεις funk/disco, και χρησιμοποιείς 3 δάκτυλα στο δεξί για τις οκτάβες, βλέπε jamiroquai, πως μπορεί να γίνει; Κάποια άλλα είδη βέβαια ακούγονται καλύτερα με πένα, αλλά προσωπικά δε μπορώ καν να παίξω το ίδιο γρήγορα με την πένα- ακόμη κι εκεί τα δάκτυλα με βολεύουν μακράν περισσότερο.
Το βασικότερο όμως, για μένα τουλάχιστον, είναι πως νιώθω πως με τα δάκτυλα ελέγχω καλύτερα τον ήχο μου. Φαντάζομαι πως για τους θιασώτες της πένας ισχύει το αντίθετο (αλλά δε μπορώ να βρω το πως!).
Άρα, όπως βολεύεται κανείς...! Και η ποικιλία, ενίοτε, χρησιμοποιώντας τα 2 στυλ δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.