Δεν ξέρω για εσάς παιδιά, αλλά ένας φίλος μου που έχει μια Squier (δεν θυμάμαι καν πόσα χρόνια την έχει, σίγουρα πάνω από 10) όταν πας να παίξεις, μπορείς να παράγεις τον ήχο του vintage τρέμολο απλά πιέζοντας ταυτόχρονα το σώμα (στην περιοχή της γέφυρας) και το headstock

.. Δεν νομίζω, και δεν θέλω κιόλας

να συμβεί αυτό στη Fender μου μετά από κάποια χρόνια..
Με το προηγούμενο παράδειγμα θέλω να πω ότι οι κιθάρες είναι σαν τα αυτοκίνητα.. Όταν μπεις σε ένα αυτοκίνητο φθηνό, σε κατακλύζει η πλαστικούρα στα ταμπλό και η ποιότητα κατασκευής είναι σχεδόν αισχρή.. Έχετε δει ποτέ λεβιέ ταχυτήτων να γυρίζει στροφές;

.. Το έχω δει να γίνεται σε ένα accent ενός φίλου μου.. Εν τούτοις το αυτοκίνητο τρέχει, σε πηγαίνει στη δουλειά σου και σίγουρα κάποιος λιγότερο έμπειρος να έλεγε ότι τα φθηνα αυτοκίνητα δεν υπολείπονται σε τόσο μεγάλο βαθμό των ακριβών..
Μπορεί, και κανένας δεν το αμφισβητεί, η τιμή ανά προϊόν στην Κορέα να είναι αρκετές φορές μικρότερη από Η.Π.Α., Ην. Βασίλειο, Ιαπωνία, κ.λπ., και ως εκ τούτου η τελική τιμή που φθάνει στον καταναλωτή να είναι αρκετά μικρότερη από κάποιο "Made in U.S.A.".. Αλλά και πιο γρήγορα θα ξεφτίσει η ταστιέρα, και πιο γρήγορα θα χαλάσουν οι στροφές των κλειδιών, κ.λπ.. Προσωπικά, σε θέμα ήχου (και επειδή πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος του ήχου προέρχεται από τους ενισχυτές) θαρρώ ότι μόνο η μειοψηφία είναι σε θέση να καταλάβει την διαφορά ανάμεσα σε μια πανάκριβη και μια φθηνή κιθάρα.. Η πρώτη μου κιθάρα ήταν μια Axtech κορεάτικη.. Θα ήθελα να σας πω, ότι ο ήχος της ήταν πάρα πολύ καλός και μπορούσα να παράγω ένα ευρύ φάσμα ήχων με μόνο 75.000 δρχ.. Μετά από κάποια χρόνια όμως μου χάλασε.. Η ποιότητα κατασκευής της με πρόδωσε.. Πλέον η κιθάρα αυτή έχει συναισθηματική αξία και τίποτα παραπάνω..
Ως κατακλείδα, θέλω να πω, ότι υπάρχουν μεν τα κόλπα των εταιριών που με το κατάλληλο marketing και endorsing "καπελώνουν" τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά η διαφορά στην ποιότητα κατασκευής (και όχι τόσο στον ήχο) δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, πόσο μάλλον από τον αδυσώπητο χρόνο..