Αλλά πλακα πλακα αυτο (σχημα) θα επρεπε να ειναι το 1ο step..χαχαχα 
Ναι σίγουρα, θα έπρεπε να είναι το 1ο step, απλά όταν έγραφα το post σκέφτηκα αυτή τη μαλακιούλα με το guitar purchase wizard για χαβαλέ περισσότερο και χωρίς να τον έχω "στήσει" τον οδηγό

.. Πρώτη μου σκέψη ήταν να δω (μέσω τρέμολο) προς τα που κλίνει το παίξιμο του έτσι ώστε να αποκλείσω όσο το δυνατόν περισσότερες κιθάρες.. Από εκεί και πέρα ο
Gabriel6th παρέθεσε ένα αρκετά καλό οδηγό αλλά σίγουρα δεν είναι noob-oriented (με την καλή έννοια).. ΟΚ.. 6χορδη ή 7χορδη; Καλή ερώτηση αλλά πιστεύω ότι ένας που θέλει να αγοράσει μια 7χορδη το τονίζει πρώτο-πρωτο γιατί απλά θέλει μια 7χορδη.. Ένας που δεν ξέρει αν θέλει active ή passive μαγνήτες, δεν θα χαλάσει και ο κόσμος αν δεν έχει κατασταλάξει.. Αν έχει passive και θελήσει να βάλει active, απλά την πάει σε ένα τεχνικό για να του την σκάψουν (αν χρειάζεται) και απλά επωμίζεται το κόστος των €100-200.. Στην αντίθετη περίπτωση, εκείνος που αγοράζει 6χορδη αλλά ήθελε 7χορδη, συγγνώμη, αλλά το λιγότερο που μπορείς να τον χαρακτηρίσεις είναι ανώριμο.. Θέλω να πω με αυτό ότι αν έρθει κάποιος και με ρωτήσει τι κιθάρα να αγοράσω, θα υποθέσω ότι εννοεί 6χορδη, αλλιώς θα μου έλεγε θέλω 7χορδη..
Τώρα για τις άλλες ερωτήσεις, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα οδηγό τεράστιο.. Σαν και αυτούς που έχουν στα sites τους οι κατασκευαστές custom οργάνων.. ΟΚ, θα μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε αν θέλει Gotoh ή Schaller κλειδιά, αν θέλει regular ή reverse headstock, αν θέλει μαύρο ή gold hardware, κ.ο.κ.. Το θέμα είναι όμως ότι αν όχι σε όλες, αλλά σίγουρα στις περισσότερες θα μας κοίταζε με γουρλωμένα μάτια.. Το ότι εμείς είμαστε καμμένοι

και καθόμαστε και συζητάμε αν το maple έχει καλύτερη ατάκα από το rosewood δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος και ο συνομιλητής μας να τα γνωρίζει αυτά.. Επομένως, την ερώτηση τι ξύλα θέλεις στα parts της κιθάρας σου, εγώ δεν θα την έκανα για 2 λόγους.. Πρώτον γιατί ενδέχεται να μην έχει κάποια γνώμη και δεύτερον επειδή δεν θέλω να συντηρώ το hype των ξύλων και των ακουστικών ιδιοτήτων τους στα ηλεκτρικά όργανα.. Επίσης θα μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε αν θέλει bolt-on ή neck thru.. ΟΚ.. Σου απαντάει neck thru.. Και τι γίνεται αν μετά από μια εβδομάδα του πέσει κάτω και του σπάσει ένα όργανο $2500; Το τελευταίο απορρέει από το γεγονός της αντιστοιχίας της εμπειρίας με τη φροντίδα.. Όσο πιο έμπειρος είσαι με τις κιθάρες τόσο πιο πολύ τις φροντίζεις και τις προστατεύεις από φυσικές και μη φθορές..
Με όλα τα βαρετά πράγματα που είπα παραπάνω θέλω να πω ότι όταν βλέπεις κάποιον που έχει όρεξη να αγοράσει μια καλή κιθάρα αλλά για τον α ή β λόγο δεν έχει ψαχτεί ολοκληρωτικά, δύο δέσμες ερωτήσεων υπάρχουν κατά τη γνώμη μου..
Playbility [τρεμολο, αριθμός τάστων, contours] και
Visual [σχήμα, χρώμα, είδος ταστιέρας (μόνο σαν κριτήριο εμφάνισης)].. Τώρα αν κάποιος το έχει ψάξει λίγο περισσότερο μπορείς να τον ρωτήσεις και το είδος των frets, το layout των μαγνητών, push-pull knobs, κ.λ.π., απλά έκρινα ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία..