Λοιπον, εμενα το πακετο ηρθε μεχρι το Ελ. Β με USPS και απο εκει αναλαμβανουν τα ΕΛΤΑ.
Πηγα στο παραρτημα ΕΛΤΑ του τελωνειου (ενα κτιριο που γραφει ελτα απο εξω, για οσους δεν εχουν ξαναπαει, γιατι πολλοι που θα ρωτησετε θα σας στειλουν οπου να 'ναι).
Στην εισοδο ειναι κατι υπαλληλακια που εχουν οδηγιες να διωχνουν τους επισκεπτες, να τους λενε οτι απαγορευεται, η οτι αυτο που ψαχνουν ειναι σε αλλο κτιριο. ΜΟΥΦΕΣ. Θα επιμεινετε να περασετε, λεγοντας οτι εχετε δικαιωμα να εκτελωνισετε το πακετο σας. Ενα αδιασειστο επιχειρημα ειναι οτι επικοινωνησατε με το υπουργειο οικονομικων και σας διαβεβαιωσαν οτι εχετε το δικαιωμα να εκτελωνισετε.
Εμενα μετα με πηγαν στον χωρο οπου ηταν το πακετο μου, 27 φλεβαρη εισαχθεν, και αντιμετωπισα εκει εναν τυπο ο οποιος διατεινοταν οτι δεν εχω δικαιωμα να εκτελωνισω τιποτα και οτι θα μου στειλουν το πακετο μου οποτε θελουν.
Μαλιστα, επιτηδες, ανεβασε τους τονους, ενω εγω του μιλαγα ηρεμα και ευγενικοτατα, και αρχισε να φωναζει, θελοντας να κανει να φαινεται οτι εχω ξεκινησει εγω φασαρια. "Φωναξτε "λεει "τα σεκιουριτι". Ερχεται το "σεκιουριτι", ενα βλαχαδερο της μιας σφαλιαρας... Εβαλα τα γελια.
Εγω του ελεγα, ηρεμα παντα, να σταματησει τις υστεριες, και οτι δεν προκειται να φυγω καθοτι ΞΕΡΩ οτι εχω δικαιωμα να εκτελωνισω.
Τελοσπαντων, αφου ειδαν οτι δεν επαιζε να φυγω αν δεν παρω αυτο που ηθελα, κανει πως ψαχνει να βρει το πακετο. Εκανε πως δεν το βρισκε. Πιανω ενα Πισι, χτυπαω τον αριθμο tracking, και του δειχνω οτι βγαζει οτι ειναι σε εκεινο το δωματιο. Του ειπα πως εχω ολο το πρωι και μπορει να ψαχνει μεχρι να το βρει. Το βρηκε στα επομενα 3,5 δευτερολεπτα.
Κατοπιν το ανοιξαν για να γινει η εκτιμηση, οπου και παλι ηρεμα και ευγενικα αλλα με τσαμπουκα, εκανα το δικο μου. Οι τυπαδες δεν εχουν στην πραγματικοτητα ιδεα για το τι εκτελωνιζουν. Την εκτελωνιζω για αξια 300$.
Κατα τον υπολογισμο του φορου, προσπαθησαν να με διωξουν, λεγοντας οτι η δουλεια μου εγινε κλπ κλπ. ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ. Μεινε μεχρι να υπολογιστει ο φορος. Εχε υποψιν σου οτι ο φορος επι κιθαρας ειναι ενα 24% επι της δηλωθεισας τιμης και επι των μεταφορικων. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Θα σου πουν οτι φορολογουν και τα ασφαλιστρα, μπουρδες.
Φαντασου οτι εμενα πηγαν να μου βγαλουν και 30 ευρω παραπανω και καλα επειδη θα πληρωνα και τ 24% της τιμης ασφαλισης της κιθαρας. Τους ειπα μια στιγμη, κανω ενα τηλεφωνο στον θειο μου στο οικονομικων να τσεκαρω.... Επιστρεφει ενα λεπτο μετα, μελισταλαχτος, και μου λεει οτι θα μου χαρισουν αυτα τα 30 ευρω, επειδη ειμαι φοιτητης στο πολυτεχνειο και με συμπαθησε....

Με δυο λογια:
1)Εχετε υποψιν σας το δικαιωμα σας να ζητησετε αμεσο εκτελωνισμο του πακετου σας. ΑΝ σας πουν οτι δεν εχουν χρονο, πειτε οτι θα το εκτελωνισετε εσεις. ΕΧΕΤΕ το δικαιωμα να το απαιτησετε!
2)Κανονικα εχετε δικαιωμα και να το παρετε επιτοπου, αλλα εγω αυτο δεν το καταφερα. Θελουν βλεπετε να σας παρουν και τα 12 ευρω επιπλεον απο την φυλαξη για ενα βραδυ στο κεντρο διανομης των ΕΛΤΑ. Παλεψτε το...
3)Να ειστε ευγενικοι και ηρεμοι, αλλα οχι υποχωρητικοι. Αν σε δουν αμετακινητο και με γνωση των δυνατοτητων σου, θα λυγισουν, μην σου πω θα τους παρετε και τον αερα. Δεν εχετ να κανετε με τιποτα πολυ εξυπνα ατομα, μην ανησυχειτε...