Λοιπον..το μπασο αυτο ειναι ακρηβος οπως ενα με 34"scale αλλα + ενα ταστο μπροστα.Επειδη ολοι σιγουρα εχετε παρατηρησει πως οι βαρυτονες κιθαρες εχουν μεγαλυτερο scale ετσι και το μπασο για να παιξει πιο χαμηλα και να αποδωσει καλα περαν των παχυτερων χορδων,πρεπει να εχει μεγαλυτερο scale.Επεισης εχει παρατηρηθει οτι με μεγαλητερο σκεηλ,μπορουμε να εχουμε μεγαλυτερο τενσιον σε λεπτοτερες χορδες οι οποιες παλοντε πιο ελευθερα και θα μας δωσουν μεγαλυτερο ογκο και πιο πλουσιες αρμονικες αλλα και δυνατες τονικες.Οποτε θα εχουμε πιο πλουσιο ηχο.
Αυτα ολα τα εμαθα οταν ψαχνωμουν να παρω..RIC και ευτηχος δεν πηρα,γιατι ειναι short-scale
Οποτε επρεπε να βρω ενα long-scale.Εχω το κλασικο 34αρι..αρα μετα παμε στα 35αρια η σε κανα dingwall τα οποια στις χοντρες χορδες εχουν την ιδια ακρηβος λογικη και ειναι 37"scale..αλλα κοστιζουν πολυ.
Ομως επειδη ολοι ξερουμε πως οι καιροι ειναι δυσκολοι για πειραματα,προσπαθησα να κανω ενα οσο το δυνατον low-cost μπασο με οσο το δυνατον πιο μεγαλο σκεηλ προσπαθοντας το ρισκο του "δεν μου κανει και μενει στο ραφι" να ειναι οσο το δυνατον πιο μικρο.
Οποτε κατοπιν μελετης και σκεψης,πηρα ξυλα απο τον Σοφιανο στην Θεσσαλονικη,τα φθηνοτερα υλικα απο ebay και..αρχησα τον αγωνα μου.
Προσπαθησα να κανω ενα οργανο με οσο το δυνατον μεγαλυτερο sustain και γερο λαιμο αλλα και ενα σχεδιο που να διαφερει απο τα αλλα.Ετσι κατεληξα σε singlecut σχεδιο και με ενα ποσο ταξεως 100-120 ευρω χωρις τις χορδες,εκανα τουτο το ανιμαλ.
Το αποτελεσμα ειναι πολυ καλυτερο απο αυτο που περιμενα και απο αυτο που περημεναν αλλοι μουσικοι.Εχω φαει δουλεμα μπολικο χαλαρα αλλα πραγματικα το οργανο φυσαει.
Ο σκοπος του ηταν εξαρχεις να μου φυγει η περιεργια για την διαφορα ηχου με το διαφορετικο σκεηλ,καθος να δω το payability αλλα και να μαθω πολλα πραγματα γυρο απο το μπασο ως οργανο και κατασκευη.
Τωρα ειμαι ετοιμος οταν βρεθουν τα φραγκα να παω σε εναν επαγκελματια οργανοποιο και να μου φτιαξει ενα παρομοιο ομως φυσικα ανοτερο ποιοτικα,και αφου αυτο εδω με πορωνει στον ηχο,τοτε εκεινο δεν θα μπορω να το βγαλω απο το μυαλο μου.