Ποτέ δεν έχω δει live στο Lazy όπου η ένταση να είναι σε νορμάλ επίπεδα. Και ποτέ δεν έχω πάει σε "τυχαίες" μπάντες σε αυτό το μαγαζί (εκτός από τα jam nights) για να πεις ότι φταίνε οι μπάντες.
Έχω τύχει σε γνωστό blues trio, όπου το μαγαζί ήταν σχεδόν άδειο (μόλις 3 τραπέζια). Ενώ τα παιδιά παίζανε πολύ ωραία, αναγκαστήκαμε να την κάνουμε λόγω της υπερβολικής έντασης!
Όπως και να έχει, πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτή η καραμέλα. Οι μπάντες δεν φταίνε για αυτό (τουλάχιστον όχι οι "καλές"). Αν θες να λέγεσαι "liveάδικο", πρέπει να έχεις και έναν επαγγελματία ηχολήπτη και να μην το παίζεις εσύ (ο ιδιοκτήτης) ηχολήπτης.
Αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε όλα τα μαγαζιά τύπου Lazy, που εκμεταλλεύονται τις μπάντες αποκλειστικά για τον κόσμο που μπορούν να τους φέρουν. Δεν ενδιαφέρονται αν παίζεις καλά, αλλά ποσο κόσμο μπορείς να φέρεις στο live σου.
Τουλάχιστον τα υπόλοιπα μαγαζιά δεν σε ξεκουφαίνουν, είτε παίζουν γκαζιάρες μπάντες είτε όχι...
Κάποια πράγματα είναι σχετικά και υποκειμενικά. Το τι είναι ας πούμε "υπερβολικά δυνατά". Σέβομαι απόλυτα ότι μπορεί για σένα να είναι απαράδεκτη η ένταση, αλλά δε νομίζω ότι ισχύει για όλους.
Δεύτερον, μετά από 4 χρόνια που παίζω με την ίδια μπάντα τακτικά, έχοντας γυρίσει διάφορα μαγαζιά της Αθήνας και έχοντας υποφέρει από πολλούς "επαγγελματίες ηχολήπτες": σε μαγαζιά στο επίπεδο του Lazy (=stage ανοικτό για χομπίστες/ημι-επαγγελματίες) δεν έχω βρει καλύτερο ήχο στο stage, και απ'όσο ακούω, ούτε "κάτω". Προσοχή, λέω σε αυτό το επίπεδο μαγαζιού. Αν έχεις κάποιο μαγαζί στο μυαλό σου ως μέτρο σύγκρισης, θα ήθελα να το μάθω (μπας και βρούμε και κανένα άλλο live-άδικο δηλαδή να παίζουμε
).
Τρίτον, καλύτερα να σταματήσει η άλλη καραμέλα, ότι το μαγαζί είναι υποχρεωμένο και να έχει δικό του κόσμο, και να έχει καλό ήχο, και να πληρώνει, και, και, και...στο επίπεδο του Lazy (=stage ανοικτό για χομπίστες/ημι-επαγγελματίες) καλώς ή κακώς εννοείται ότι εξαρτάται και από τον "δικό σου κόσμο" το πως θα πάει το live. Και εδώ αν έχεις κάποιο μαγαζί στο νου σου που λειτουργεί τόοοοσο διαφορετικά, θα ήθελα να το ξέρω, γιατί νομίζω όλοι είμαστε μονίμως στο ψάξιμο για καλύτερους χώρους.
1) Σίγουρα είναι υποκειμενική η έννοια της έντασης, αλλά όποτε έχω πάει σε live σε αυτό το μαγαζί, δεν υπήρξε κανείς από την παρέα μου που να είχε αντίθετη γνώμη από εμένα σχετικά με την έντασή του. Αυτό μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω ότι η γνώμη μου είναι περισσότερο αντικειμενική παρά υποκειμενική.
2) Ο ήχος στο stage είναι άκρως υποκειμενικός και σέβομαι την άποψή σου, αφού ο κάθε μουσικός ξεχωριστά μπορεί μόνο να πει αν ακούει καλά "πάνω" ή όχι. Το αν ακούς καλά πάνω όμως, δε σημαίνει κατ' ανάγκην ότι και οι κάτω ακούν καλά και στην σωστότερη ένταση.
3) Η δουλειά του μουσικού και μιας μπάντας γενικότερα, είναι να κάνει πρόβες, να έχει ήχο, εξοπλισμό και ρεπερτόριο και να παίζει καλά. Δεν είναι να κάνει κονσομασιόν στο κάθε μαγαζί και ακόμα περισσότερο στον λεγόμενο "κόσμο" της μπάντας. Αν σε μια "ερασιτεχνική" μπάντα το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει μια φορά στο τόσο κάνα liveάκι, να καλεί τους γνωστούς και να περνάνε όλοι καλά, χωρίς να δίνει κανένας καμιά σημασία στο ηχητικό αποτέλεσμα, καλά κάνουν τα μαγαζιά και φέρονται έτσι. Υπάρχουν όμως και άλλες μπάντες, ας πούμε "ερασιτεχνικές" ή "ημιεπαγγελματικές" (όπως εσύ τις αποκάλεσες) που πληρούν όσα περιέγραψα παραπάνω και τους αξίζει ένα Α' "μεροκάματο" και ένας σωστός ηχολήπτης όταν παίζουν καλά και επιπλέον κουβαλάνε και τόσο προσωπικό εξοπλισμό. Αυτές οι μπάντες μπορεί να έχουνε αρκετές προτάσεις μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να παίξουν από διαφορετικά μαγαζιά και δε μπορούν να καλούν το κόσμο τους όπου και όποτε παίζουν κάπου. Και για να καταλάβεις τι εννοώ, ας πούμε ότι 6 διαφορετικά μαγαζιά κάνουν πρόταση στη μπάντα σας για να παίξετε ισάριθμα live μέσα σε ένα μήνα. Έχεις την εντύπωση ότι μπορείς να βασιστείς στον ίδιο κόσμο για όλα τα live? 'Η ας πούμε ότι κλείνετε για 4 μήνες να εμφανίζεστε σε συγκεκριμένο μαγαζί παρασκευοσάββατα. Ο ίδιος κόσμος θα ερχόταν κάθε φορά να σας ακούσει? Γνωστό liveάδικο μου είχε πει ένα βράδυ μετά από live της μπάντας μου: "Εσείς παίζετε πολύ καλά, αλλά για να βγάλετε καλύτερο μεροκάματο (εννοείται και για να γεμίσει το μαγαζί του!), γιατί δε βρίσκετε καμιά σχολική μπάντα να σας ανοίγει τα live? Δε χρειάζεται να τους δίνετε ποσοστό από αυτά που θα βγάλετε, αφού αυτούς τους ενδιαφέρει μόνο να παίξουν και δε χρειάζεται να είναι καλή, αφού το μόνο που θα σας ενδιαφέρει από αυτή είναι ο κόσμος της?"!.

Ένα άλλο liveάδικο, όταν τον ρώτησα πώς τα πας με τις μπάντες που παίζουν εδώ (σχετικά με το πόσος κόσμος πάει), μου απάντησε ότι όταν φωνάζει μια καλή μπάντα συνήθως βάζει πρώτα να παίξουνε τίποτα "μαλ**ες" για να γεμίσει το μαγαζί... Το ίδιο κάνει και στα jam nights: Πρώτα παίζουν οι "μαλ**ες" και μετά βάζει τους κάπως καλούς....
Τέλος πάντων, πολλά είπα και το ψιλοξεσκίσαμε το θέμα με τα σπαμαρίσματά μας

Ας μείνουμε στο jamming του Κιθάρα και για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν τα πμ...