Δηλ, αν κατάλαβα καλά, ονομάζεις "παγκοσμιοποίηση" την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Οπότε ανάλογα, φαντάζομαι, οι αντιπαγκοσμιοποιητές είναι κατά της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου?
Μην παριστάνεις σε εμένα τον αφελή, και μην προσπαθείς να διαστρεβλώσεις τα λόγια μου.
Από πού κι ως που κατάλαβες ότι ονομάζω παγκοσμιοποίηση την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου; Νομίζεις ότι ο δυτικός οικονομικός και τεχνολογικός άνθρωπος είναι πνευματικά ανώτερος από τους Ασιάτες Σούφι, Σαολίν κλπ; Απ’ εναντίας η παγκοσμιοποίηση στοχεύει συνειδητά ή ασυνείδητα στην απομόνωση και αποκτήνωση του ανθρώπου κατά τα δυτικά επικερδή πρότυπα. Η αγορά και χρήση τεχνολογίας δεν σε κάνει πνευματικά ανώτερο, και η πνευματική ανάπτυξη δεν έρχεται μόνον με την επιβολή των δυτικών προτύπων σκέψης και αντίληψης.
Πάλι δεν καταλαβαίνω! Αν όλοι οι άνθρωποι της γης είχαμε το ίδιο πνευματικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό, κλπ επίπεδο, την ίδια γλώσσα κλπ, δηλ αν ανήκαμε σε ένα παγκόσμιο έθνος, θα μας κυβερνούσαν πιο εύκολα?
Σαφώς!!! Γι αυτό και ανέκαθεν ενοχλούσε τους κυβερνώντες το γεγονός ότι οι υπήκοοί τους θρησκεύονταν σε διαφορετικές θρησκείες με διαφορετικές αντιλήψεις.
Ανάποδα νομίζω πως είναι τα πράγματα. Φαντάσου οι μετανάστες της Ελλάδας ν' ανήκαν στο ίδιο έθνος με μας τους ντόπιους, κι αντί ν' αναλωνόμασταν να καταστρέφουμε τα μαγαζιά τους (όπως έγινε πρόσφατα στον Ν. Κόσμο) να προσπαθούσαμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε το επίπεδό μας.
Την καταστροφή για την οποία μιλάς, δεν την γνωρίζω.
Φαντάζομαι θα είναι κάποιο μεμονωμένο περιστατικό που ίσως στο μέλλον να αποτελέσει καθημερινότητα. Όταν δηλαδή κάποιος έχει τον τρόπο να σου κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό, έ κάπου και ο άλλος θολώνει και κάνει πράγματα που δεν πρέπει.
Εκεί παίζει ρόλο το κράτος : να εξαλείψει τις αιτίες που τελικά θα εκδηλωθούν ως τέτοια φαινόμενα. Αλλά το Ελληνικό κράτος εκτελεί διαταγές των παγκοσμιοποιητών. Διάβασε τι σου απαντώ παρακάτω και θα καταλάβεις …
Απ' ότι θυμάμαι έχεις βιοτεχνία κατασκευής ενδυμάτων. Βιοτεχνία φασόν δηλ.
Έχεις μπερδέψει κάποια πράγματα:
Φασόν είναι να φτιάχνεις κάτι για λογαριαμού κάποιου άλλου. Εγώ δεν έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Άλλοι κατασκευάζουν φασόν για εμένα. Και τώρα πιά, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που μας ήρθε καπάκι με την παγκοσμιοποίηση, αναγκάστικα να συνεργαστώ με εταιρείες φασόν από άλλα κράτη, που το νόμισμά τους δεν είναι τόσο ακριβό, ή που οι εργαζόμενοι εκεί δουλεύουν (βλέπε "δουλεία" ) για ένα πιάτο φαί και μάλιστα ανασφάλιστοι.
Έτσι λοιπόν αυτές οι χώρες πήραν το ψωμί από το στόμα των δικών μας εργατών αφου τα δικά μας εργαστήρια έκλεισαν για πάντα, και στους άνεργους πιά έμειναν τα ανεξόφλητα δάνεια.
Είναι τόσο δύδκολο ν' αλλάξεις το φασόν από παντελόνι σε εσώρουχο, ή από κελεμπία σε πουλόβερ? Αν σου είναι, φίλε μου, να προσέχεις. Διότι οι Κινέζικες βιοτεχνίες το αλλάζουν για πλάκα.
Πού το ξέρεις εσύ αυτό, ότι οι Κινέζικες βιοτεχνίες το αλλάζουν για πλάκα; Τα μηχανήματα που κατασκευάζουν ενδύματα από σταθερό ύφασμα (παλτά, ταγιέρ, υποκάμισα, πανταλόνια κλπ) είναι τελείως διαφορετικά από τα μηχανήματα που κατασκευάζουν ενδύματα από ελαστικά υφάσματα ( εσώρουχα, φόρμες, πιζάμες μπλούζες λίκρα κλπ) και δεν γίνεται αυτό που λές.
Τώρα πάλι …

ίσως να έχεις και δίκαιο. Το μηνιάτικο στην Κίνα είναι 50 δολάρια, δηλαδή λιγότερα από ότι κοστίζει στην Ελλάδα το ημερομίσθιο ενός μόνον εργάτη. Αν είχα την δυνατότητα να πληρώνω τόσο τους εργαζομένους μου, ίσως και εγώ να έκανα τέτοιες αλλαγές στο πί και φί.

Και τελικά βλέπω ότι εκεί θα φθάσουμε

. Αφού τα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά κεφάλαια μεταναστεύουν στην Ασία για να την αναπτύξουν, αυτοί θα αναπτύσσονται και εμείς θα πτωχαίνουμε μέχρι να εξισωθούμε.
Θυμάσαι την προς τα κάτω εξίσωση για την οποία μίλησα παραπάνω; Ποιος είναι όμως ο λόγος που θέλουν να την αναπτύξουν; Μήπως τους έπιασε το φιλότιμο και η πονοψυχία

; Όχι βέβαια!!!
Ο λόγος είναι διπλός:
1. Αγοράζοντας ή κατασκευάζοντας τα προϊόντα τους στις τρίτες χώρες, οι μεγάλοι σε κάθε κλάδο εξοντώνουν τους μικρούς. Καιρό προσπαθούσαν να το καταφέρουν αυτό, και τώρα το κατάφεραν.
2. Παράλληλα με τα κέρδη που αποκομίζουν προσφέροντας την εργασία σε αυτές τις χώρες, τις αναπτύσσουν οικονομικά και πνευματικά
* για να μπορούν αυτές να καταναλώνουν όλο και περισσότερα αγαθά, έτσι ώστε όταν οι δική μας οικονομία θα έχει πατώσει τελείως, εκείνοι θα έχουν ως πελάτες μερικά δισεκατομμύρια Ασιάτες που πλέον θα έχουν γεμάτα πορτοφόλια και θα είναι πεινασμένοι για αγαθά. Θα θέλουν και εκείνοι να τονώσουν το εγωισμό τους με γυαλιστερά αυτοκίνητα, ακριβά ρούχα κλπ …. Έξυπνο έ;
* την λέξη πνευματικά την είπα ειρωνικά. Φαντάζεσαι η πνευματικότητα ενός ανατολίτη ανθρώπου να συμπίπτει με εκείνην που έδωσε ο Ιησούς, η με εκείνη του Βούδα, του Σωκράτη ή άλλου ανατολίτη φιλόσοφου, δηλαδή να καταναλώνει μόνον ότι έχει πραγματικά ανάγκη, και να αποστρέφεται την χλιδή;
Τι να τον κάνεις όμως έναν τέτοιο "υποανάπτυκτο" πελάτη. Γι αυτό θα πρέπει να "αναπτυχθεί πνευματικά" προς την κατεύθυνση που "πρέπει"

, ώστε να καταναλώνει σαν κτήνος.
Όπως γίναμε εμείς, που επειδή έχουμε στα σπίτια μας ζεστό νερό, tv, pc και προφυλακτικά, νομίζουμε ότι είμαστε πνευματικά ανεπτυγμένοι.
Όσον αφορά τις "πατέντες" μετατροπής σε ηλεκτροκίνητα, ή τις "πατέντες" για την ανέξοδη παραγωγή ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων, βρωμάει ο τόπος.
Προφανώς θέλεις να πείς οτι βρωμάει το διαδίκτιο, και όχι ο τόπος.
Που πουλάνε στα μεσόγεια ένα γνωστής μάρκας ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο να πάω τώρα να το πάρω;
Γιατί δεν είμαι μηχανικός και δεν γνωρίζω από μετατροπές ώστε να πάρω το αμερικανικό κιτ μετατροπής που παρέθεσες, και εκτός αυτού δεν γνωρίζω αν θα υπάρχουν ανταλλακτικά και σέρβις, ούτε αν πατέντα στην πατέντα μου κοστίσει ακριβότερα τελικά.
Αν όμως το φτιάξει μια μεγάλη εταιρεία με εγγύηση και σέρβις, τότε θα ήμουν βλάκας να μην το πάρω. έλα όμως που δεν το φτιάχουν ...
Παρόλα αυτά, αυτό το κίτ με έβαλε στην πρίζα.. θα το κοιτάξω καλύτερα. Ευχαριστώ
@ papousΛοιπόν για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα …
Υποστηρίζεις την παγκοσμιοποίηση, ναι;

Γνωρίζεις ότι όπως όλα τα πράγματα έχουν την θετική και την αρνητική τους πλευρά,
έτσι έχει αρνητική πλευρά και η παγκοσμιοποίηση η οποία υποστηρίζεις. Σωστά;
Πες μας λοιπόν ποια νομίζεις ότι είναι η αρνητική της πλευρά,
ώστε να δούμε την γνώμη σου ολοκληρωμένη,
και μετά τα λέμε.
Οκ?