καλησπέρα και από μένα,
1: το να βρεις ένα δάσκαλο είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις αυτή την στιγμή... Θα σου λύσει τις απορίες πολύ πιο γρήγορα και σωστότερα απ'ότι θα σου λυθούν μέσω οποιουδίποτε φόρουμ (χωρίς παρεξήγηση παιδια...)!!!
Βέβαια ας προσπαθήσω και γώ να βοηθήσω!!

2: Η παντετονική, υπάρχει γιατί είναι εύχρηστη και ευέλικτη! κολάει σχεδόν παντου... παίζεις μπλούζ? Πεντατονική, Παίζεις Ροκ? Πεντατονική! Ακόμα και στην Τζαζ που χρησιμοποιεί άπειρες κλίμακες η πεντατονική συναντάται πολύ συχνά! Οπότε, στην ουσία είναι μια εκ του ασφαλούς κλίμακα, και σε καιρούς δυσκολίας σου λύνει τα χέρια!!
3:Το ποιές συγχορδίες ακούγονται "σωστά" σε κάθε κλίμακα, έχει να κάνει με τις νότες της κλίμακας. Οι συγχοδίες βγαίνουν πέρνοντας την πρώτη νότα (Εξού και το όνομα της συγχορδίας Πχ Σολ), την μεθεπόμενη, τρίτη, νότα, στην περίπτωση Σι και πάλι την μεθεπόμενη της τρίτης, πέμπτη, στην περίπτωση Ρε.
Αν ακολουθήσεις την λογική αυτή για κάθε νότα της κλίμακας, θα καταλήξεις με τις 7 συγχορδίες που μπορείς να πάιξει η συνοδία και εσύ να παίζεις Σολ ματζόρε κλίμακα.
Πχ η δέυτερη συγχορδία της Σολ ματζόρε κλίμακας (1=Σολ, 2=Λα) θα έιναι με τις νότες Λα, Ντο, Μι. Αν προσέξεις, θεωρόντας την Λα πρώτη νότα, οι Ντο και Μι είναι η τρίτη και η πέμπτη.
Τώρα το ποιές νότες περιέχονται σε κάθε κλίμακα είναι άλλο μανίκι αλλά η λογική είναι αυτή που αναφέρει ο Τρύπιος.
Δηλαδή οι ματζόρε κλίμακες ακολουθούν την λογική
τόνος-τόνος-ημιτόνιο-τονος-τόνος-τόνος-ημιτόνιο,
αλλά οι μινόρε είναι
τόνος-ημιτόνιο-τόνος-ημιτόνιο-τόνος-τόνος-τόνοςάρα οι Σολ ματζόρε κλίμακα είναι
Σολ -> Τόνος=Λα -> Τόνος=Σι -> Ημιτόνιο=Ντο -> Τόνος=Ρε -> Τόνος=Μι -> Τόνος=Φα# -> Ημιτόνιο=ΣολΕνώ η Σολ Μινόρε κλίμακα είναι
Σολ -> Τόνος=Λα -> Ημιτόνιο=Σι Ύφεση -> Τόνος=Ντο -> Τόνος=Ρε -> Ημιτόνιο=Μι Ύφεση -> Τόνος=Φα -> Τόνος=ΣολΟπότε προσπάθησε να βρείς ποιές είναι οι συγχορδίες της κλίμακας, αυτές δηαλδή που μπορείς να παίξεις για συνοδία στην Σολ μινόρε κλίμακα...
Παρεμπιπτόντως η Πεντατονική δεν λειτουργεί έτσι....

και
4: Τώρα όσον αφορά την μετακίνηση ενός κομματιού από μια κλίμακα σε μία άλλη γίνεται ώς εξής:
Θές να μεταφέρεις Πχ από την Σολ Ματζόρε στην Σι ματζόρε. Η σι Ματζόρε είναι 4 ημιτόνια ψηλότερα από την Σολ Ματζόρε, οπότε θα μεταφέρεις όλες τις Συγχορδίες 4 ημιτόνια πάνω! Η σολ θα γίνει Σι, η Λα θα γίνει Ντο# η, Σι θα γίνει Ρε# κ.τ.λ.
Ή
Α) θα βρείς ποιές συγχορδίες της κλίμακας χρησιμοποιείς Πχ Σολ Ματζόρε, Λα Μινόρε, και Ρε Ματζόρε και θα δείς ότι: Η Σολ Ματζόρε είναι η πρώτη συγχορδία της κλίμακας, η Λα είναι η δέυτερη (γιατί η Λα είναι η δέυτερη νότα της Σολ Ματζόρε), και αντίστοιχα η Ρε είναι η πέμπτη
Β) Θα βρεις τις νότε της Σι ματζόρε κλίμακας, με την λογική που αναφέραμε πιό πάνω,
Γ) Θα βρείς τις συγχορδίες της Σι ματζόρε κλίμακας,
και τέλος
Δ) Θα χρησιμοποιήσεις τις αντίστοιχες που χρησιμοποιούσες στην Σολ ματζόρε! Δηλαδή την πρώτη, την δεύτερη και την πέμπτη.
Αν αυτά σε δυσκολέυουν, βρες δάσκαλο!
Ως αυτοδίδακτος σου συνηστώ να βρεις δάσκαλο, θα είναι όλα πολύ πιό εύκολα...................................
καλή συνέχια στην κιαθάρα!