Ο ήχος έχει....παντα προβλημα, ειδικά στα μικρά δωμάτια.
Τα προβλήματα που διημιουργούνται είναι 2 ειδών:
1) Σε όλα τα δωμάτια ο ήχος που προέρχεται από τις
πρώιμες ανακλάσεις των τοιχων του δωματιου, αναμιγνύεται με τον ήχο που ερχεται κατευθείαν από το ηχείο. Η μίξη των δυο αυτών διαφορετικών ήχων, εχει ως αποτέλεσμα να "φιλτράρεται" και να αλλοιώνεται τελικά ο ήχος που φτάνει στα αφτιά μας. Το φαινόμενο ονομάζεται
comb filtering. Τα ανακλώμενα ηχητικά κύματα από τις πρώιμες ανακλάσεις είναι διαφορετικά από τα αρχικα διότι αλλες συχνότητες είναι ενισχυμενες, άλλες είναι μειωμένες, και η φαση των κυμάτων αυτών είναι διαφορετική από τη φαση των κυματων της πηγής. Επιπλέον τα κύματα αυτά δεν είναι καθορισμένα, διότι καθε δωμάτιο "αποκρίνεται" διαφορετικά σε κάθε συχνότητα. Το comb filtering δεν πρέπει να συγχεεται με την αντήχηση (reverberation) του δωματίου.
2) Στο δωμάτιο αναπτύσσονται τα λεγομενα στασιμα ηχητικά κύματα. Μια συγκεκριμένη σειρά συχνοτήτων ενισχύεται υπερβολικά στο δωμάτιο ανεξάρτητα απο το τι παίζει ηχητική πηγή. Το ποιες θα είναι αυτές οι συχνοτήτες καθορίζεται από τις διαστάσεις του δωματίου, και των γωνιών του, ενώ η
διαρκεια αυτού του ήχου καθορίζεται από το υλικό των τοιχων. Το φαινόμενο ειναι γνωστό ώς
flutter echo ή
modal ringing (οταν αναφέρεται στις χαμηλές συχνότητες). Κλασσικο καθημερινό παραδειγμα flutter echo είναι ο ηχος στα μπάνια και στα πηγάδια.
Αυτό που ακούμε δηλ σε ένα δωματιο δεν ειναι η μόνο η ηχητική πηγή, αλλά το αποτελεσμα των παρακάτω:
Ηχητική πηγή+ comb filtering + flutter echo+ reverberationΤα ανεπιθύμητα φαινόμενα που οφείλονται στο comb filtering και στο flutter echo αντιμετωπίζονται με:
1) Καταλληλη διαμορφωση του δωματιου (αποφευγονται οι οξειες γωνίες και οι παραλληλες επιφανειες για να μειωθούν τα στάσιμα)
2) Χρηση διαχυτών.
3) Χρηση ηχοαπορροφητικών υλικών (μπασοπαγίδων οταν πρόκειται για μπασα, η άλλων υλικών οπως το ρικοφόν για τις άλλες συχνότητες)
4) Καταλληλη τοποθέτηση στον χώρο των ηχειων και της θέσης ακρόασης.
Τα πανελ "λειτουργούν" είτε με την απευθειας απορρόφηση του ήχου, είτε με την έμμεση απορρόφηση λογω συντονισμού του πάνελ σε κάποιο εύρος συχνοτήτων.
Η ακουστική παρέμβαση σε ένα δωματιο είναι διαφορετικό πράγμα από με την ηχομόνωση του δωματίου, αφού η ηχομόνωση αφορά τη μείωση της διαρροής του ήχου πρός εξω, την απομόνωση εξωτερικών θορύβου κτλ και όχι την ποιότητα της ακουστικής.
Οοσν αφορά τα προβάδικα -τρύπες που συναντάμε καμμια φορά και είναι γεματα ηχοαπορροφητικά (ρικοφόν κ.α.) συνήθως αυτά "στεγνώνουν" το δωματιο από τα πρίμα κ τα μεσαία, ενώ ταυτόχρονα το δωματιο βουίζει στα μπάσσα