Αποστολέας Θέμα: Ιστορικόν...  (Αναγνώστηκε 4418 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mati

• Επισκέπτης
  • **
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Ιστορικόν...
« στις: 04/02/10, 20:53 »
Γεννήθηκα στο ξέφωτο του δάσους,
μια μάνα σπαρτιάτισσα αγκάλιασε με βιάση,
δεν πρόφτασε να με καλοσκεπάσει
κι έφτασα και μεγάλωσα στου Αλέξαντρου τα χρόνια…

Πήγα σχολειό με του ρωμαίου το φόβο,
παιδούλα εγώ, στα γράμματα τα πρώτα,
πήρα τη δύναμη και των παλιών τα φώτα
κι έδωσα όρκο πως θα τα διαδίδω αιώνια…

Μαγεύτηκα απ’ του Βόσπορου το κύμα,
Σ ένα Βυζάντιο που, αργά, ορθοποδούσε,
σε μια επανάσταση που με καθοδηγούσε,
έφηβη, πια, με το σπαθί για προσκεφάλι…

Με καλοπάντρεψαν με Φράγκο ιππότη,
δεν τον αγάπησα κι ας είχα πάρει την καρδιά του,
μια νύχτα έφυγα τρεχάτη, μακριά του,
για να ριχτώ σε περιπέτεια μεγάλη…

Γυναίκα, πια, όμορφη σαν νεράιδα,
ένας σουλτάνος μ ερωτεύτηκε με πάθος,
του παραδόθηκα κι ας ήξερα πως ήταν λάθος,
του υποκρίθηκα γιατί έπρεπε να ζήσω…

Μα τον ξεγέλασα και μ' άφησε να φύγω,
ήμουνα λέφτερη να ορίσω τη ζωή μου,
να διαφεντέψω αυτή τη μοίρα τη δική μου,
να ονειρευτώ πως απ΄τη λήθη θα ξεφύγω…

Κατάφερα να ζήσω από πολέμους,
κράτησα μακριά μου όσους μπορούσα,
όλα τα όρνεα που πλησίαζαν, χτυπούσα,
μα αντιγύριζε το χτύπημα σε μένα…

Να΄ μαι μπροστά σου ολοζώντανη σαν ήλιος,
μ΄ ένα μπαστούνι να στηρίζω το κορμί μου,
ένα χαμόγελο στην άφθαρτη ψυχή μου,
μα, με τα χέρια μου σφιχτά δεμένα…

Γεννήθηκα στο ξέφωτο του δάσους,
ένας καθάριος ουρανός μου έριξε ένα βλέμμα,
έζησα αιώνες τυλιγμένη μ΄ ένα ψέμα,
πως, τάχα, λέφτερα θα ήταν τα παιδιά μου…

Πάλεψα με τα θεριά του μίσους,
βρέθηκα δέσμια σε πλάνες υποσχέσεις,
δε ζήτησα ανταμοιβή για τις καλές προθέσεις,
μα, σου ζητώ να περπατήσεις στα όνειρά μου…

« Τελευταία τροποποίηση: 04/02/10, 20:55 από mati »

Αποσυνδεδεμένος Ιππέας

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Άντρας
  • ...με τ'αλογάκι μου συχνά,τριγυρίζω στα βουνά..
    • Προφίλ
Απ: Ιστορικόν...
« Απάντηση #1 στις: 04/02/10, 23:53 »
Και μετά σου λένε κάποιοι πως οι νέοι δεν έχουν αξίες και οράματα , δεν ξέρουν ιστορία  κλπ.... Κακίες ηλικιωμένων..
Να που η ιστορία εκτυλίσσεται συνοπτικά και ουσιαστικά σε μερικές αράδες , όμορφα πλεγμένες . Ο τίτλος άκρως αντιπροσωπευτικός 

Αποσυνδεδεμένος Αnthia

• Θαμώνας
  • Τίποτα δεν είναι τυχαίο...
    • Facebook profile
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 05/02/10, 02:56 »
Πάρα πολύ δυνατό κατα την ταπεινή μου γνώμη !

Μπράβο σου  :)

Αποσυνδεδεμένος N.K.

• Περαστικός
  • *
  • Εγώ δεν είμαι ο ποιητής...
    • Προφίλ
    • Οδυσσέας Ελύτης
« Απάντηση #3 στις: 06/02/10, 14:29 »
Μη σου πω, mati, πως τις... απόπειρές (ποιες απόπειρες δηλαδή; Έτοιμα είναι!) σου τις... κρατάω. Από πρώτες δημοσιεύεις. Ναι, ναι. Κομψοτέχνημα, και χωρίς τα στομφώδη λήμματα που, συνήθως, επιτάσσει αυτός ο τρόπος γραφής. Πολύ δηκτικός ο λόγος σου. Δε συνηθίζω να λέω μπράβο, αλλά το αξίζεις. Πολύ ωραίο το συνονθύλευμά σου...
έτσι λέω...

www.elytis.edicypages.com

Αποσυνδεδεμένος anagnostis

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 08/02/10, 18:45 »
Το μεγάλο σου όπλο, η απλότητα...

Ο αντίποδας του βατράχου - ποιητή σου, είσαι εσύ. Κι από μένα μπροάβο.
Ουδέποτε επιχείρησα να γράψω ένα ποίημα. Ουδέποτε έπιασα στα χέρια μου ένα μουσικό όργανο. Τα περιμένω από σας......

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 08/02/10, 21:08 »
Τέτοια διαβάζω...

και μετά σου λεν: τεκμηριώσεις
το μπράβο και το άριστα τώρα πως να το σώσεις?
Σε τι να πρωταναφερθώ, στο μέτρο και στην ρίμα
στο μπρίο, στο συναίσθημα, στο άρρητο το ρήμα?

Αχ κοπελιά, μετά απ' αυτό, να δημοσιεύω ντρέπομαι
ν' αυτοκτονήσω ποιητικά, αλήθεια λέω, σκέφτομαι...
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος ΧΩΡΙΑΤΗΣ

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Όλα είναι δρόμος
    • Προφίλ
    • time and enemy
« Απάντηση #6 στις: 09/02/10, 14:24 »
Χίλια μπράβο και από μένα

Αποσυνδεδεμένος mati

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 01/03/10, 19:57 »
δεν ευχαριστησα αμεσως και οχι απο αδιαφορια...ειναι που δεν μπορω να πιστεψω αυτα που μου γραψατε...

ευχαριστω ολους σας...

Αποσυνδεδεμένος rakenditos

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 02/03/10, 12:29 »
Απο την πρωτη στιγμη που διαβασα αυτο το ποιημα ενιωσα καπως αμηχανα... Καταλαβαινω οτι ειναι πολυ "ενταξει" και "οπως πρεπει"... σαν αυτα που μας μαθαιναν στα σχολεια... Ομως δεν μπορω να κρατηθω... αυτη η επιλεκτικη παρουσιαση της ιστοριας , η ενθουσιωδης γραφη που φαινεται να ξεχναει παρα πολλα (ξερετε και οι δικη μας ιστορια ειναι γεματη μελανες σελιδες) και να ωραιοποιει αλλα τοσα , η εικονα της "καημενης Ελλαδας που πολεμαει με τα θηρια" αυτος ο "πατριωτικος ρομαντισμος" με ξενιζει παρα πολυ... Πιστευω οτι οι νεοτερες γενιες πρεπει να επαναπροσδιορισουν την σχεση τους με το παρελθον και να επανεξετασουν τον τροπο με τον οποιο αντιλαμβανονται τις εννοιες ιστορια , εθνος , συνορα κτλ κτλ... Φυσικα και δεν λεω πως το ποιημα αυτο ειναι εθνικιστικο απλως νομιζω πως ειναι λιγο "ανωριμο"... Δεν ειναι ο καταλληλος χωρος για να κανουμε ιστορικες συζητησεις η τιποτα τετοιο αλλα πραγματικα αυτη δεν ειναι η σωστη παρουσιαση της ιστοριας...και αυτο πιστευω οτι καποια στιγμη θα επρεπε να το δεχτουμε.

Αποσυνδεδεμένος mati

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 02/03/10, 14:07 »
αν ηταν "ενταξει" και "οπως πρεπει", θα ηταν ενας διθυραμβος, μια απλη αναδρομη σε ιστορικα γεγονοτα. μα δε γινεται αναφορα  μονο σε εξωτερικους "εχθρους"… και ισως αυτοι να ειναι οι πιο ακινδυνοι.
αναπροσδιοριζω σημαινει  ξαναβλεπω  τα πραγματα από την αρχη, απο αλλη σκοπια, εχω νεα δεδομενα, ανακαλυπτω αλλες πτυχες, αλλα στοιχεια και ξανασκεφτομαι, προβληματιζομαι και, τελικα, αποκτω μια αλλη αποψη και θεση. οταν, ομως, μεγαλωνεις γνωριζοντας  πως ο δυνατος τρωει τον αδυνατο, ο αδικος υπερισχυει του δικαιου, η αναξιοκρατια εχει παρει τη θεση της αξιοκρατιας εχεις ξεκαθαρες θεσεις  "πολεμας τα θηρια", οχι σαν "καημενος" αλλα πεισμωμενος, οχι σαν "ρομαντικος πατριωτης" σαν αλλα ρεαλιστης πολιτης…

η ελλαδα δεν αναφερεται  εδω σαν χωρα η σαν ελληνικο εθνος, η ελλαδα ειναι οι ελληνες, ολοι οι ελληνες που διαμμορφωσαν την ιστορια και που αμελουν να ριξουν μια ματια προς τα πισω για να μην επαναλαμβανουν τα ιδια λαθη. το ιστορικο γιγνεσθαι και η κατανοηση του δεν εχει να κανει με ηλικιες αλλα με βιωματα και νοοτροπιες, με τη μελετη της ιστοριας και στην παρασκηνιακη της μορφη, που μας χαρακτηριζουν και μας αναγκαζουν να σταθουμε, να αναλογιστουμε και να παρουμε θεση ακομα και στα πιο ασημαντα, ακομα και στα πιο καθημερινα, σ  αυτους που προσπαθουν να μας πεισουν και να μας επιβαλλουν οτι ειμαστε ανωριμοι για να μας χειραγωγησουν πιο ευκολα και στο βαθμο που αυτοι θελουν…αναφερομαι στους εσωτερικους "εχθρους", που ειναι πιο επικινδυνοι  και ειναι αυτοι που ωραιοποιουν  και καλυπτουν το παρελθον…

αλλα εμεις, λεφτεροι, κλεινουμε τα ματια στις ψευτικες υποσχεσεις και περπαταμε στα ονειρα μας…

εχεις δικιο, rakenditos, δεν ειναι η σωστη παρουσιαση της ιστοριας γιατι δεν ειναι, καν, παρουσιαση ιστοριας αλλα η παρουσιαση λαθεμενων χειρισμων μιας ιστοριας...

Αποσυνδεδεμένος rakenditos

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 02/03/10, 14:58 »
...οκ...αλλα που ακριβως κανεις την αναφορα στους εσωτερικους εχθρους?  Στις πρωτες 7 στροφες αναφερεσαι μονο στους ξενους εχθρους ενω και στις τρεις τελευταιες με αρκετη καλη θεληση μπορει καποιος να φανταστει οτι αναφερεσαι και στα του "οικου" μας. Δηλαδη αυτο το οποιο γραφεις στο τελευταιο μηνυμα σου δεν φαινεται πουθενα μεσα στο ποιημα ενω ακομα και αν βαλω ολη μου την καλη θεληση και το εντοπισω καπου προς το τελος το γεγονος οτι αναφερεσαι αμεσα και σε πολυ μεγαλυτερη εκταση στους "αλλους" και μονο εμεσα (και αν) στους εσωτερικους αυτους εχθρους σημαινει πως δεν επικεντρωνεσαι εκει. Αυτο ομως ερχεται σε αντιθεση με τα οσα εγραψες στην απαντηση σου.

τα θηρια που μας καταπιεζουν την ζωη ειμαι σιγουρος πως δεν τα πολεμας μενοντας κολλημενος στα "ελληνικα ονειρα" και τα μεγαλεια και τις ενδοξες στιγμες του παρελθοντος. Τα πολεμας με αξιες και σκεψη και απο την σκεψη αυτη δεν μπορει να ξεφευγει ουτε η πατριδα σου ουτε οσα σε διδαξαν τα σχολεια σου. Εχω βαρεθει να ακουω για τον Μ.Αλεξανδρο. Ενας χασαπης ητανε. Εχω βαρεθει να ακουω για το Βυζαντιο. Μια παρακμιακη αυτοκρατορια ητανε (και οχι καν ελληνικη) που πηγε τον κοσμο προς τα πισω και οχι προς τα μπροστα.

και οσον αφορα τα "φωτα" πιστεψε με καποιοι εκει εξω τα καταφερνουν πολυ καλυτερα απο εμας.Το οτι καποιοι που εζησαν εδω πριν απο χιλιαδες χρονια μεγαλουργησαν δεν σημαινει τιποτα για εσενα. Αυτοι μεγαλουργησαν , οχι εσυ. Και κληρονομοι τους ειναι αυτοι που ειναι σε θση να εκτιμησουν το εργο τους και οχι αυτοι που απλα ετυχε να ζησουνε (καταστρεφοντας) στα ιδια μερη.

Μονο αν κοιταξουμε αυτο που ειμαστε θα ειμαστε σε θεση να βελτιωσουμε την ζωη μας και να "ανεβουμε λιγο ψηλοτερα". Αν κανουμε κριτικη (και ας μην γελιομαστε σε κανενα σημειο δεν ασκεις κριτικη) θα πετυχουμε κατι πιο ομορφο. Αν μιλησουμε ΚΑΙ  για τις καταστροφες που καναμε.. την αμορφοσια και τον σκοταδισμο που μας ακολουθεια τα τελευταια χιλιαδες χρονια...

Αν καταλαβουμε πως δεν εχουμε ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαιτερο απο γεννησιμιου μας και οτι μονοι μας πρεπει να αναπτυξουμε τις συνθηκες που απαιτουνται ωστε να αναπτυχθει μια πολιτισμενη κοινωνια μεσα στην οποια θα μπορουμε να ζουμε μα χαρα και ασφαλεια.

Απο εκει και περα ομως μου κανει εντυπωση οχι μονο το οτι γινονται επιλεκτικες αναφορες αλλα και ο τροπος με τον οποιο γινονται..για παραδειγμα γραφεις

"ένας σουλτάνος μ ερωτεύτηκε με πάθος,
του παραδόθηκα κι ας ήξερα πως ήταν λάθος,
του υποκρίθηκα γιατί έπρεπε να ζήσω…"

αυτο δεν ξερω πως πρεπει να το ερμηνευσει κανεις...ποιος ακριβως παραδοθηκε και ας ηξερε πως ηταν λαθος  και ποιος ακριβως υποκριθηκε?
επισης ο σουλτανος δεν ξερω αν ερωτευτηκε κανεναν..μαλλον για απλο βιασμο το πηγαινε...οταν μιλαμε για ιστορια η παραπανω στροφη απλα δεν εχει νοημα..αλλο ενα ερωτικο ποιημα και αλλο ενα ιστορικο...Ενας ανθρωπος μπορει να παρασυρθει απο το παθος και να  μεινει με καποιον ακομη και αν αυτο ειναι λαθος (πραγμα που σημαινει οτι εχει την επιλογη να φυγει). Εδω απο αυτα που γραφεις φαινεται σαν να ειχαμε την επιλογη να μην παραδοθουμε αλλα το καναμε υποκυπτοντας στον ερωτα του Σουλτανου. Επισης ενας ανθρωπος μπορει να υποκριθει για να ζησει...Ενας λαος ομως ή πουλιεται ή δεν πουλιεται...δεν υποκρινεται για να ζησει...η αντιδρα ή το βουλωνει...

Αυτο γινεται και σε πολλα ακομα σημεια...

Τελος παντων εχω βαρεθει να γινομαι κακος και να μου την πεφτουν και ολοι λεγοντας με κομπλεξικο ... αλλα εγω μια φορα ετσι τα βλεπω τα πραγματα...

Αποσυνδεδεμένος mati

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 02/03/10, 15:37 »
δε θα σε χαρακτηριζα ανιστορητο...αλλα καποιες σελιδες, θα μου επιτρεψεις να σου πω οτι παρελειψες να τις διαβασεις...
την ιστορια δεν τη μαθαινουμε μονο απ τα βιβλια αλλα ειναι μια υποθεση που ερχεται σε μας μεσα απο πολλες διαδικασιες. δεν αρνουμαστε τα γεγονοτα αλλα μπορουμε να εξεταζουμε και να αμφισβητουμε ενεργειες και σκοπιμοτητες. δεν αναφερω τον αλεξανδρο αλλα τα χρονια του, την εποχη του. μεγαλουργω δε σημαινει μονο αφηνω ενα εργο, οδηγω ενα λαο, αφηνω το στιγμα μου σε μια επιστημη. αλλα και ειμαι αυτος που ειμαι, δεν αλλοτριωνομαι,  δεν ενδιδω σε προκλησεις και δεν προδιδω τις αξιες μου που εχω σαν ανθρωπος και που μου εχει εμφυσησει η οικογενεια μου...

πολλα θα μπορουσα να γραψω αλλα ας μην καταχραστω...

θα αναφερθω μονο στο "παραδοθηκα"... ποσο αμεσα μπορουσε να αντιδρασει ο ραγιας οταν ηξερε οτι ο χειροτερος εχθρος του ηταν ο κοτσαμπασης και ο φαναριωτης?
εχεις δικαιωμα να αντιλαμβανεσαι και να βλεπεις τα πραγματα οπως θελεις. το ιδιο και γω, ομως...

Αποσυνδεδεμένος anagnostis

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 02/03/10, 21:01 »
Έχω την εντύπωση ότι η mati, εις μάτην προσπαθεί να εξηγήσει.
Με τα πιο απλά λόγια μας έκανε μια παρουσίαση, με ρήματα-κλειδιά, προσπάθησε και το κατάφερε  να μας παρουσιάσει τον έλληνα.
Η κάθε στροφή φωνάζει, η κάθε λέξη δείχνει μια γνώση της Ιστορίας, όχι όπως προσπαθεί να τη διδάξει το Υπουργείο Παιδείας αλλά
όπως θα έπρεπε να τη διδάσκει. Η mati υμνεί τον έλληνα και, ταυτόχρονα,  κατηγορεί τον έλληνα. Γίνονται αναφορές σε γεγονότα
 με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύεται η αντίθεση.
Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει από κάποιον που δεν έχει γνώση Ιστορίας, που θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο μοναδικού πολιτισμού,
που επαναπαύεται  και εφησυχάζει περιμένοντας να ευτυχήσει σε μια κοινωνία αγγέλων  επειδή αναπολεί παλιές δόξες.
Ο τρόπος που έχει αποδοθεί το ποίημα, αντίθετα, σε μένα τουλάχιστον, δίνει την εντύπωση ότι  ο δημιουργός του έχει βαθειά συναίσθηση γεγονότων, συνεπειών, αποτελεσμάτων από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα.
Εξ άλλου, αυτό φάνηκε και στην απάντησή της.
Πλήρης η συναίσθηση των προσωποποιήσεων στο ποίημα που δε με οδήγησε σε αμηχανία αλλά με χαροποίησε γιατί με εύσχημο τρόπο,
μου πέρασε  όλη αυτή την πίεση που δέχεται ένας απλός άνθρωπος, ένας απλός έλληνας που του έχουν φορτώσει μια  υποχρέωση
προγονολατρίας χωρίς να του έχουν εξηγήσει, επίσημα, ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται για να τον έχουν υποχείριο.

Αν αφήναμε την mati  και την κάθε mati να μας αναλύσει την Ιστορία, ίσως  να αφυπνίζαμε περισσότερους ώστε να ξεφύγουν
από τις εμμονές του παρελθόντος και να χρησιμοποιήσουν σωστά τις νέες γνώσεις τους.

Ουδέποτε επιχείρησα να γράψω ένα ποίημα. Ουδέποτε έπιασα στα χέρια μου ένα μουσικό όργανο. Τα περιμένω από σας......