ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Παρέθεσα συνδέσμους από διάφορα καταστήματα για κάθε όργανο και όχι μόνο το φτηνότερο, γιατί οι τιμές αλλάζουν και είναι καλό να το ψάχνει κανείς όταν αποφασίσει ποιά κιθάρα ή ενισχυτή θέλει να αγοράσει. Κυρίως όμως γιατί αν βρεί κανείς το συνδυασμό που θέλει από το ίδιο κατάστημα, πιθανόν να γλυτώσει χρήματα σε μεταφορικά, ακόμα και αν η τιμή ενός από τα δύο προϊόντα είναι χαμηλότερη σε άλλο κατάστημα. Εννοείται ότι οι σύνδεσμοι που παραθέτω είναι ενδεικτικοί ως οι καλύτερες τιμές που έχω βρει εγώ. Είναι πιθανόν να βρείτε τα όργανα αυτά και σε άλλα καταστήματα, οπότε θα ήταν καλό να κάνετε τη δική σας έρευνα αγοράς. Προκειμένου για αποστολή στην Ελλάδα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κατάστημα που επιλέξατε στέλνει τα προϊόντα του στην Ελλάδα και να δείτε την τελική τιμή συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορικών που θα σάς χρεώσουν.
Σχετικά με την επιλογή ενισχυτή, θα πρέπει να πω ότι θεωρώ ότι ο ενισχυτής είναι το σημαντικότερο κομμάτι της αλυσίδας ως προς τη διαμόρφωση του τελικού ήχου, ειδικά σε αυτά τα λεφτά. Για το λόγο αυτό θα προέτρεπα τους φίλους που ψάχνουν να μην επιλέξουν απαραίτητα τον φτηνότερο ενισχυτή, π.χ. τον Line 6 Spider ή τον Roland Cube, καθώς δίνοντας λίγα χρήματα παραπάνω μπορούν να αποκτήσουν ένα μηχάνημα με πολύ περισσότερες δυνατότητες που θα τους αποζημιώσει με το παραπάνω για το επιπλέον έξοδο. Η προσωπική μου προτίμηση στον Vox VT15 είναι γνωστή και την έχω εκφράσει κατ’ επανάληψη σε συζητήσεις σε αυτό το forum. Θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος και πιο ευέλικτος ενισχυτής που μπορεί να αγοράσει κάποιος αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 Ευρώ, γι αυτό και θα τον συνιστούσα ανεπιφύλακτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Laney Prism και ο Peavey Vypyr δεν αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Θα συμβούλευα κάθε αρχάριο (και όχι μόνο) κιθαρίστα να επιλέξει ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις και είμαι σίγουρος ότι δεν θα απογοητευτεί.
Οι παραπάνω συμβουλές δεν σημαίνουν φυσικά ότι πρέπει να απορρίψετε τα έτοιμα πακέτα χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορεί ένα έτοιμο πακέτο να έχει αυτά ακριβώς που εσείς χρειάζεστε ή να περιλαμβάνει κάποια από τα όργανα που παρέθεσα. Ειδικά αν βρείτε κάτι καλό σε ένα τοπικό κατάστημα, όπου μπορείτε να διαπραγματευτείτε μια καλύτερη τιμή ή κάποιο άλλο extra στο πακέτο (π.χ. το αρχικό setup) και φυσικά να δοκιμάσετε αυτό που θέλετε πριν την αγορά, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά. Επιπλέον πολλές φορές τα πακέτα έχουν και άλλα πράγματα εκτός από την κιθάρα και τον ενισχυτή, όπως ζώνη, καλώδιο, θήκη, πένες, κουρδιστήρι κλπ, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμα. Από τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας εξαρτάται αν θα επιλέξετε ένα βασικό συνδυασμό κιθάρας και ενισχυτή που σάς ικανοποιεί περισσότερο και θα βάλετε μερικά χρήματα παραπάνω για να αποκτήσετε ό,τι άλλο σάς χρειάζεται ή θα προτιμήσετε να τα βρείτε όλα σε ένα πακέτο ώστε να μην χρειαστεί να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα. Τέλος κάποια καταστήματα όπως ο Thomann σάς δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσετε εσείς το πακέτο που θέλετε με την κιθάρα και τον ενισχυτή, καθώς και προαιρετικά διάφορα άλλα εξαρτήματα που θα επιλέξετε. Σκεφτείτε λοιπόν καλά ποιές είναι οι προτεραιότητές σας και βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τις επιλογές σας στα χρήματα που διαθέτετε.