Νope! Ολα ειναι free τα updates... Ενημερωνεσαι απο το forum ή απο το site της fractal ποτε υπαρχει καινουριο update (τα οποια ειναι αρκετα συχνα, οχι σαν της line6 μια φορα στα 3 χρονια) και απλα το κατεβαζεις και το κανεις install με καποιο midi tool (πχ midi ox) ή μεσω του editor. Τα updates συνηθως περιεχουν ειτε βελτιωσεις του κωδικα σε καποια σημεια (πχ στο τελευταιο εγινε πιο fine tuning του presence για να φερεται ακριβως οπως θα φεροταν και σε εναν αληθινο ενισχυτη, μιας και μεχρι τωρα ο κατασκευαστης ειχε φτιαξει ενα λιγοτερο in your face presence για φιλικοτητα στην χρηση, αλλα μιας και πολλοι προτιμουσαν το πραγματικο και οχι το "ιδανικο" presence, ο κατασκευαστης τροποποιησε ελαφρως τον κωδικα και το εκανε να λειτουργει οπως ενα πραγματικο presence), ειτε επιπλεον ενισχυτες, καμπινες, εφφεδακια, drives κτλ...
Καινουριοι ενισχυτες και πεταλακια συνηθως μπαινουν οταν πολλοι χρηστες ζητανε συγκεκριμενα μοντελα, εχουν κανει ψηφοφοριες και οντως τα ζηταει ο κοσμος και εφοσον ο ενισχυτης / πεταλακι ειναι προσβασιμος στον cliff που θα τον κανει βιδες και θα "αντιγραψει" ολον τον ενισχυτη και ολα τα κυκλωματα του "ψηφιακα" στο axe fx... Ετσι δεν ειναι λιγες οι περιπτωσεις οπου οταν καποιος ζηταει ενα Χ μοντελο ενισχυτη αν μπορει να εξομοιωθει, να το ζητανε κι αλλοι (μεσω ψηφοφοριας στο συγκεκριμενο θεμα) και αν τον ενισχυτη τον ζητανε πολλοι και εχουν στειλει στον cliff σχεδια 'η ακομα καλυτερα εναν πραγματικο ενισχυτη (ναι υπαρχουν πολλοι χρηστες που στελνουν με δικα τους εξοδα τους ενισχυτες τους για τετοια δουλεια), τοτε κι αυτος σιγα σιγα τον "περναει" στο axe fx και σε καποιο update τον συμπεριλαμβανει...
Στο τελευταιο update που εβγαλε λοιπον, ειχε μεσα το reworked presence, reworked κανα 2 μοντελα ενισχυτων (πχ ο uber), 5 καινουριοι ενισχυτες (Shiva clean, Shiva Lead, Marsha BE, Marsha HBE και Marshall 1987x), καποια νεα fuzz πεταλακια και καποιες αλλες λεπτομερειες...
Βεβαια δεν εχουν ολα τα updates καινουριους ενισχυτες ή εφφεδακια κτλ... Συνηθως τα updates λυνουν κανα μικρο bug που καποιος βρηκε, βελτιωνουν τον γενικοτερο ηχο και αισθηση του μηχανηματος καθως παιζεις, και σε ορισμενες φασεις περιλαμβανουν και καινουρια "παιχνιδακια".
Προσωπικα οταν τον πηρα το axe fx ηταν στην εκδοση 5. Τωρα ειναι στην 10.01 και να φανταστεις οτι τα updates δεν πανε απο το 5 στο 6, αλλα απο το 5 πχ στο 5.1 μετα στο 5.2 κοκ.
Ναι, αρκετα updates μεν, αλλα ευκολη διαδικασια και το κυριοτερο: Παντα πιστευω οτι καλυτερο δεν γινεται το μηχανημα και παντα ο τυπος βρισκει κατι να βελτιωσει και να το κανει απιστευτοτερο
Με λιγα λογια, με αυτο μηχανημα ειμαι υπερ ευχαριστημενος απο την ποιοτητα ηχου/αισθησης που δινει και σαν να μην εφτανε αυτο, τουλαχιστον 2-3 φορες τον χρονο νιωθω σαν να ειναι Χριστουγεννα μιας και εχω καινουρια παιχνιδακια να παιξω μεσω των updates...
Τι να πω... Η fractal ειναι οτι καλυτερο εχω δει σε εταιρια στον χωρο, που να ειναι τοσο κοντα στους πελατες της, να συζητανε ανοιχτα με τους χρηστες, να δεχονται γνωμες και προτασεις, ακομα και παραγγελιες αποο χρηστες να εκπληρωνουν (αν βλεπουν οτι πολλοι ζητανε το ιδιο πραγμα).
Νομιζω οτι περα απο την αδιαμφισβητητη ποιοτητα των προϊοντων τους, εχουν κερδισει παρα πολλα και με τον τροπο που βλεπουν τους πελατες τους: Οχι μονο σαν πελατες/χρηστες, αλλα και σαν μελη μιας κοινοτητας που δουλευει για την ολοενα βελτιωση των προϊοντων τους...
Αν και για μενα τα πραγματα ειναι πολυ απλα: Ειναι η πρωτη και μοναδικη φορα στη ζωη μου που με την αγορα ενος μηχανηματος, 2 χρονια μετα την αγορα του, καθε φορα που το χρησιμοποιω να μου βγαζει ενα χαζο χαμογελο στο προσωπο σαν να εχω μεινει βλακας... Ειναι οντως ΤΟΣΟ καλο...
Σορυ παιδια, το ξερω οτι ακουγεται σαν διαφημιση, αλλα ειλικρινα αν δεν πιστευα οσα ελεγα 100%, απλα δεν θα τα εγραφα...