Κατ' αρχήν, καλώς ήρθες στο στέκι μας.
Κατά δεύτερο να σε συγχαρώ γιατί, αντίθετα με πολλά άλλα άτομα που ψάχνουν την πρώτη τους κιθάρα, εσύ είναι φανερό ότι ξέρεις τι τύπο κιθάρας θέλεις, φαίνεται να έχεις κάνει μια καλή έρευνα αγοράς και έχεις καταλήξει σε μερικές αξιόλογες κιθάρες.
Επί του προκειμένου, εγώ θα ψήφιζα χαλαρά την Cort, της οποίας είμαι κάτοχος και είναι μια κιθάρα που δύσκολα θα αποχωριζόμουν. Μετά την απόκτησή της, πούλησα την Εpiphone Les Paul που είχα και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Εξαιρετική κιθάρα, με φοβερή ποιότητα κατασκευής για τα λεφτά της και με το πλεονέκτημα του coil split που σού δίνει επιπλέον ηχητικές δυνατότητες. Συναγωνίζεται ανοιχτά την PRS μου για τον τίτλο της αγαπημένης μου κιθάρας. Η μόνη επιφύλαξη που θα μπορούσα να εκφράσω είναι οι μαγνήτες που έχουν τα σημερινά μοντέλα (Duncan Designed), oι οποίοι προσωπικά μού φαίνονται μετριότατοι. Η δική μου είναι μοντέλο 2003 με Mighty Mite μαγνήτες, οι οποίοι για μένα είναι σε άλλη κατηγορία. Πάντως αν οι μαγνήτες δεν σε ικανοποιήσουν, μπορείς κάποια στιγμή να τους αντικαταστήσεις ώστε να δώσεις στην κιθάρα εντελώς άλλο χαρακτήρα.
Οι άλλες δύο είναι επίσης αξιοπρεπέστατες κιθάρες. Η Tanglewood είναι πιο κοντά στο γνωστό στυλ της Les Paul και φοράει τους πολύ καλούς Entwistle ΗV58 μαγνήτες (κλασσικοί PAF με σχετικά χαμηλό output) αλλά ενώ έχει καλά ξύλα, ίσως υστερεί λίγο σε ποιότητα κατασκευής. Η Aria από την άλλη πλευρά είναι ένα υπολογίσιμο όργανο με δικό του στυλ και με καλή ποιότητα κατασκευής, αλλά οι μαγνήτες δεν είναι τόσο καλοί (κατά τη γνώμη μου) όσο οι Entwistle της Tanglewood. Επίσης απ' ό,τι θυμάμαι, το μπράτσο της είναι αρκετά λεπτό για κιθάρα αυτού του στύλ, πράγμα το οποίο σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Συνολικά η άποψή μου είναι ότι η Aria είναι καλύτερο όργανο και με μια αλλαγή μαγνητών θα πετάει, αν και για μένα το λεπτό μπράτσο αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα. Αν εσύ το προτιμάς και δεν θέλεις να ξοδέψεις πολλά λεφτά, τότε η Aria ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.
Τέλος έχε υπόψη σου πως μεγάλο ρόλο στον ήχο σου θα παίξει ο ενισχυτής, οπότε φρόντισε να βάλεις στην άκρη αρκετά για ένα καλό μηχάνημα που δεν θα χαντακώσει την κιθάρα που θα επιλέξεις.
Καλή συνέχεια...