τελικά φτιάχτηκε !
Για διδακτικούς λόγους θα παραθέσω ένα log των επισκευών.
- Προβλήματα με το jack. με έναν φίλο πιάσαμε (έπιασε) κολητήρι και διορθώσαμε με άσχημο τρόπο το πρόβλημα. δεν γειώσαμε σωστά όμως.
- Πάω σε τεχνικό, δεν βρίσκει το πρόβλημα με την γείωση, και μου αλλάζει το pot του volume
- Την πάω σε τεχνικό ξανα για fretting. Βρίσκει το πρόβλημα με την γείωση και το διορθώνει μόνος του. Η κιθάρα παρόλα αυτά ακούγεται όπως περιέγραφα. Σε αυτό το σημείο ήταν που έκανα αυτο το thread.
- Ένας φίλος που έχει μεγάλη εμπειρία σε ηλεκτρικά (όχι σε κιθάρες, γενικότερα..) προτείνει να την δει. το ένα tone είναι όντως καμένο, ενώ το pot του volume ήταν 250-άρι αντί για 500-άρι (λάθος του 1ου τεχνικού). Αυτό εξηγούσε το πρόβλημα με τα κομμένα πρίμα και την χαμηλή ένταση. Αλλάζουμε όλα τα pots με καινούργια 500-άρια και πρακτικά ξανακάνουμε όλες τις καλωδιώσεις από την αρχή. Σε αυτό το σημείο ο ήχος έφτασε σε πολύ καλό επίπεδο αλλά έμεινε ένα πρόβλημα με το 1ο tone το οποίο όταν ήταν full ήταν οκ, αλλά όταν έκλεινε, μέιωνε και την ένταση (!?!)
- Πάμε για ακόμα τροποποίηση, δοκιμάζοντας διαφορετικές συνδέσεις στο 5way switch. Το Switch είναι πολύ περίεργο (περισσότερα αργότερα..) και δεν μπορεί να ακολουθηθεί το εργοστασιακό diagram. Το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από ποτέ. ο Bridge μαγνήτης είναι εκτός φάσης. Τα tone λειτουργούνε με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω. Επιπλέον ο φίλος είχε αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα με την κιθάρα μου, και δεν έλεγε να τον ταλαιπωρήσω ξανά
Σε αυτό το σημείο αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου, να ξεπεράσω την φοβία με το κολλητήρι, να κάνω μπόλικο googling και tutorials, μελέτη δίαφορων wiring με σκοπό να καταλάβω την λογική τους. Σε κάποιο σημείο νιώθω έτοιμος, βρίσκω τον απαιτούμενο ελευθερο χρόνο, ανοίγω για 28η φορά το pickguard και με πιάνει απελπισία :
1) το 5-way switch δεν έχει 8 συνδεσεις (ή connectors ή lugs) όπως λένε τα σχέδια αλλά 7. Βρίσκοντας αυτή την
πηγή (YKE switch)καταλαβαίνω οτι χρησιμοποιεί 1 lug για common (που συνδέεται το input του volume pot) αντί για 2. Φαίνεται πως είναι ένα απλουστευμένο switch για standard wiring μόνο.
2) οι μαγνήτες αντί για 2 καλώδια βγάζουν 1 (shielded wire) Χρειάζεται δηλαδή να ξεγυμνώσεις το καλώδιο λιγο, να φτιάξεις το shielding πλεξούδα και να το οδηγήσεις μέσω άλλου καλωδίου στην γείωση. Το εσωτερικό καλώδιο πάει στο output (hot)
3) ο Bridge Humbucker αντί για ένα εσωτερικό καλωδιο έχει 2. ούτε 1 (hot output), που έχουν οι απλοί humbuckers, ούτε 4 σαν τους seymour duncan για περίεργες συνδέσεις (για phase, serial/parallel κτλ) Ευτυχώς στο διάγραμμα της squier που
δεν διαβάζεται , ψιλιάζομαι οτι το ένα καλώδιο δεν το συνδέω πουθενα (μέτα την τελευταία τροποποίηση πήγαινε στην γείωση, έτσι έιχα 2 γειώσεις απο τον bridge.
Μέτα απο αμέτρητες κολλήσεις, ο bridge δεν δούλευε. ουτε καν out-of phase. Εγκαταλείπω τα diagrams, κάτι πρέπει να είναι λάθος. Εδω θα μου χρησίμευε ένα πολύμετρο για να μεντέψω τι κάνει το κάθε lug του switch αλλά
4) δεν έιχα καμία συσκευή για μέτρηση. οποτε άρχισα να κολλάω στην τύχη. έκανα κια διάφορους συνδιασμούς με τα καλώδια του bridge αφού δεν ήμουν σίγουρος ποιο είναι ποιο...
Κάποια στιγμή... δούλεψε... Ξαναάνοιξα να δω πως τα είχα συνδέσει.
- o Humbucker έβγαζε 1 γειώση στο volume, 1 hot στο switch, και ενα καλώδιο στον αέρα (το κάλυψα μετά)
- Το switch συνδέθηκε ως εξής :
1 hot from bridge
2 hot from middle
3 hot from neck
4 και 5 - > output se Volume (όπως στα κλασσικά seitches με 8 connectors, 2 για common)
6 middle tone
7 neck tone
Οπότε υποθέτω πως το switch είχε 2 lugs για common και κανένα για to bridge tone

Δεν βρήκα ποτέ κάτι τέτοιο, οσο googling και αν έκανα.
Τελος καλό λοιπόν, όλα καλά, έμαθα να πειράζω την "συκωταριά" και δεν ξαναπατάω σε τεχνικό. ήμαρτον δηλαδή.....